E-mail: pet4you@pet4you.hu

Amit a kutyaszemekről tudni illik

Amit a kutyaszemekről tudni illik

A kutyák szeme igen fontos érzékszerv, mely a traumákra, fertőzésekre és megbetegedésekre különösen érzékeny, legyenek azok szerzettek vagy örökletesek.

Mivel a kutyák nem tudják elmondani gazdájuknak, ha a szemük fáj, érzékeny, viszket, ez a terület gyakran kikerült a „napi ellenőrizendők” listájáról.

Gyakorta észre sem veszik addig, amíg a helyzet annyira súlyos nem lesz, hogy az állatot vakság, extrém esetben a szem eltávolítása fenyegeti.

Az apró palotapincsitől, melynek kidülledő szemei könnyen megbetegszenek, egészen a méretes bernáthegyiig, melynek lelógó szemhéja baktériumok melegágya lehet, sok fajta van, mely fogékony bizonyos szembetegségekre. Éppen ezért a gazdáknak tisztában kell lenniük a leggyakoribb szembetegségekkel, azok felismerésével, kezelési lehetőségeikkel. Sok komoly betegség kezdődik egyszerű irritációval vagy kisebb traumával. A gyulladt szemet azonnal kezelni kell, időbeni felismerés esetén jók a gyógyulási esélyek. Ám ha hagyják elharapódzni a betegséget, komoly komplikációk adódhatnak.

Mi történhet egy gyulladt szemmel?

A szem egyik legfontosabb védekező eszköze a könnykiválasztás. Gyulladás esetén a könnykiválasztás csökken vagy leáll. Ha a kutya szeme nem termel tovább könnyet, a szem kiszárad, hosszú távon akár el is fekélyesedhet.

Előfordulhat szaruhártya-gyulladás is, ilyenkor a szem színes része felett egy vékony hártya képződik, a fehér részben pedig a vérerek megvastagodnak. A kutya átmenetileg vagy véglegesen is megvakulhat, mivel a megduzzadt vérerek gátolják a fény pupillákba jutását.

A fertőzések és egyéb sérülések, idegen testek a szemben, a benőtt szempillák gyulladást okoznak. Ha a szem duzzadt, kivörösödött, könnyezik, vagy a kutya erősen vakarja, érdemes azonnal állatorvoshoz menni a kutyával.

Tény, hogy a gazdák nagy része soha nem keresi betegség jeleit kutyája szemében, különösen nem, ha a szőre belelóg a szemébe. Az tévhit, hogy azoknál a kutyáknál, melyeknél fajtajelleg a szembe lógó szőrzet, annak levágása vaksághoz vezet. Valójában csökken a megbetegedés esélye, ha a szem szellőzik. Amennyiben a gazda nem akarja levágni a kutya szemébe lógó szőrzetét, érdemes felcsatolni vagy gumival összefogni.

Glaukoma

Súlyos esetben a szem gyulladása glaukomához vezet. Ez a zöld hályog néven ismert betegség akkor következik be, ha a szemen belül a folyadéknyomás megnő, az ok pedig a folyadékot elvezető csatorna beszűkülése vagy elzáródása. A betegség vaksághoz is vezethet, ha nem kezelik azonnal, ugyanis a szem gyulladása a folyadékot elvezető csatorna beszűküléséhez vezet.

A zöld hályogot okozhatja tumor is, vagy lehet örökletes bizonyos fajtáknál. Ez utóbbi esetben általában már születéskor túl szűk a folyadékelvezető csatorna. Ezek közé a fajták közé tartozik a basset hound, a cocker spániel, a malamut és a drótszőrű terrier fajták.

A szürke hályog esetében a folyadéknyomás olyan mértékben fokozott a szemeken, hogy nagy fájdalmat okoz az állatnak és a végeredmény szinte mindig vakság.

Épp ezért a gazdák, különösen a fent felsorolt fajták tulajdonosai rendszeres kell, hogy ellenőrizzék kedvencük szemét, ügyelve a fehér rész vörösségére, a kitágult, nagy erekre. Időbeni felismeréssel és korán elkezdett kezeléssel a vakság megelőzhető.

A szemhéjak ellenőrzése

Komoly szembetegségeket okozhatnak a szemhéjak problémái. Ezek általában örökletes, veleszületett problémák, jellemzőek egyes fajtákra. A két leggyakoribb szemhéjprobléma az entrópium és az ektrópium, azaz a kifelé, illetve befelé forduló szemhéj. A leginkább érintett, ektrópiummal küzdő fajták a bloodhound, a basset hound, a cocker és a springer spániel, a bernáthegyi, az akita. Az entrópium a csau-csaura, a bulldogokra, a dobermannokra, a szetterekre, a golden retrieverekre, az uszkárokra és a bernáthegyiekre jellemző leginkább.

Mind a két rendellenesség fertőzést és a szem gyulladását okozhatja. Korrekciójuk műtéti úton történik. Maga a műtét kozmetikai jellegű, hiszen a kutya szemhéját korrigálják, hogy az feszes és erősebb legyen. A szemhéjnak azon részét, mely be- vagy kifelé fordul, eltávolítják. Nem bonyolult műtét, és a legtöbb esetben teljes mértékben orvosolja a problémát.

A legtöbb szembetegség műtéti úton kezelhető, ha a nem sebészeti eljárások nem vezetnek eredményre.

Ha a gyulladások következtében a könnycsatorna nem termel könnyet vagy leszűkült, könnyen orvosolható a probléma akár a kutya eledelébe csöpögtetett gyógyszerrel is. Ám ha ez nem vezet eredményre – ami ritkán, de előfordul -, egy műtéttel megoldható a probléma. A műtét során a nyálmirigyekkel kötik össze a könnycsatornák, így a pavlovi reflex alapján, kisebb módosítással, de stimulálódik a könnytermelődés. Leegyszerűsítve, ha a kutya étvágya fokozódik, sírni kezd.

Ha fekély következtében a szem száraz és gyulladt, netalán irritáció vagy trauma okoz ilyen állapotot, érdemes először gyógyszerrel próbálkozni. Felületi fekélyesedés esetén ez a módszer célravezető szokott lenni. Ám ha a fekély mély, vagy eléri a szaruhártyát, műtéti beavatkozásra van szükség. A műtét során a szaruhártyára egyfajta harmadik szemhéjat húznak, mely azonban természetes „anyag”, a szem fehérjének egy része. Ez pár hétig marad, közben a kutya antibiotikumos kezelést kap a fekély gyógyítására.

Szürke hályog a kutyáknál

Öreg kutyák gazdái gyakran lesznek figyelmesek a szürke hályog jeleire – egy kékesfehér hártyára a szemen. Valójában ez egy olyan állapot, amikor a lencsék megvastagodnak, ez a korral jár. Általában a kutya tízéves kora körül jelentkeznek az első jelek, az állapot előrehaladása lassú, de általában nem befolyásolja a kutya látását, egészen öreg koráig.

Az igazi szürke hályog a szemlencsék totális megvastagodása, amikor is a fény nem jut át a pupillán, a kutya elveszíti látását. Bizonyos fertőzések és sérülések is okozhatnak szürke hályogot, ahogy velejárója lehet a cukorbetegségnek is.

Létezik egy fiatalkori szürke hályog nevű betegség, mely igen fiatal korban jelentkezik (akár egyéves korban is), először csak az egyik, majd a másik szemen is. Ez örökletes betegség, mely ír szettereknél, afgán agaraknál, bobtailnél fordul elő leginkább. Ez egyetlen lehetőség a vakság megelőzésére a szemlencsék műtéti eltávolítása. Mivel a kutyák rövidlátók, azaz nagy távolságokat képtelenek szemmel felmérni, könnyen tudnak alkalmazkodni a helyzethez, anélkül, hogy említésre méltó különbség lenne látásukban.

A világ a kutya szemével

Hasonlóan a turistákhoz, akik azt hiszik, mindenki beszél angolul, vagy legalábbis mindenkinek kellene, az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a világ minden élőlény számára hasonló látványt nyújt, legyen az kicsi vagy nagy, kutya vagy macska.

Ritkán gondolunk bele abba, hogy a fény hogyan befolyásolja a látványt, azt gondoljuk, amit látunk, az a valóság. Még azok is így gondolkodnak, akik szemüveget viselnek. A szemüveg segít a dolgokat újra fókuszba helyezni, így ismét olyannak látszanak, amilyenek. Nos, érdemes kipróbálni egy egyszerű gyakorlatot. Először térdeljen le és nézzen körül, mennyiben látja másként a helyet, a szobát, ahol éppen van. Majd feküdjön le a földre, úgy, hogy a szeme alig húsz centire legyen a talajtól, és nézzen ismét körbe. Nos, ez az a helyzet, ahogyan például egy csivava szemléli a világot.

A kutyák abban is különböznek az emberektől, hogy képesek közeli tárgyakra fókuszálni, érzékelik és megkülönböztetik a részleteket, látják a sötét és világos közötti kontrasztot. Ezen különbségek néhánya csekély, ám néhányuk a valósághoz képest erős eltérést eredményez. A kutyák csak akkor képesek közeli tárgyakra fókuszálni, ha valóban közel vannak hozzá, alig 30-40 centire. Bármit, ami ennél közelebb van a szemükhöz, csak homályosan látnak. Ez a magyarázat arra, hogy a kutyák miért szaglásszák vagy bökdösik meg a közeli tárgyakat: egyszerűen nem látják jól azokat.

A kutyák is könnyeznek

Egyes fajták, különösen az uszkárok, máltaik és egyéb fehér vagy világos színű törpefajták jellegzetessége a sötéten elszíneződött szőrzet a szem körül. Az elszíneződést a könnyezés okozza, mely ahelyett, hogy a könnycsatornában gyűlne össze, az arcra folyik. Ennek sok oka lehet. A könnycsatorna túl szűk, esetleg valami elzárja a folyás útját. Más esetben minden rendben van, a könnycsatorna megfelelően működik, ám a könny áramlása túl gyors. Ennek oka lehet kötőhártya gyulladás, allergia, entrópium, fertőzés.

Amint észleli, hogy a szem körüli szőrzet kezd elszíneződni vagy a meglevő állapot rosszabbodik, keresse fel az állatorvost, hogy megtalálják a kiváltó okot. Fertőzés esetén az antibiotikum kezelés segíthet, műtétre lehet szükség azonban, ha a problémát gyulladt harmadik szemhéj okozza.

Kutya, Anatómia, Anatómia