Az emésztés

A kutya emésztőrendszere a húsevőkre jellemző felépítésű, annak ellenére is, hogy a háziasítás során egyre inkább mindenevő fajjá vált. Amikor az állat felveszi a táplálékot, akkor úgy kell szervezetének azt feldolgoznia, hogy felszívódásra alkalmas legyen.

A megrágott falat a nyállal összekeveredik, majd a belekben és a gyomorban az emésztőnedvek segítségével úgy alakul át, hogy az a szervezet számára felhasználható legyen.

Az emésztés folyamata igen összetett, a megrágott táplálék nyállal bevonásával kezdődik a szájüregben. Maga a szájüreg rövid és széles, a torok felé nyúlik hátra. A szájüregben felül helyezkedik el a szájpadlás. A nyelv alakja téglalapforma, elöl lekerekített, vékony és hosszú. A nyelven V-alakban helyezkednek el ízlelő szemölcsök, mögötte folyosó van, ami nem más, mint a torok bejárata, ahol a mandulák helyezkednek el.

A nyálmirigyek által termelt nyálnak szerepe fontos az emésztésben, fellazítja az anyagokat, lenyelésre alkalmas, csúszós felületet biztosítva azoknak. Mindkét oldalon 5 nyálmirigy helyezkedik el. A nyál egyébiránt oldja a sókat, a keményítőt vízben oldhatóvá teszi.

A garat kettős funkciójú szerv. Egyrészt emésztő, másrészt légzőfunkciója van. Jellemzője, hogy rövid, hátrafelé fokozatosan szűkül és enyhén, ferdén hajlott.  Előrefele a szájba torkollik, hátrafelé a nyelőcsővel és a gégével érintkezik.

A nyelőcső nagyon tágulékony, hosszú és széles., áthalad a nyakon és a mellkason is. A garatnál még szűk, majd lefelé fokozatosan tágul, míg a gyomornál ismét összeszűkül.

A táplálék útja a gyomorba vezet, ahol annak mozgása révén összekeveredik a gyomornedvekkel. Ezek segítik elő a további emésztést, mégpedig sósav és pepszin tartalmuk közreműködésével. Nem elhanyagolható a bélbaktériumok szerepe sem az emésztés folyamatában. A kutyáknál a gyomor befogadóképessége fajtánként változó. A legkisebbeké alig 6 deciliter, míg a nagyobbaké akár 8 liter is lehet.

Az emésztőrendszer legutolsó szakasza a bélcsatorna, mely vastag- és vékonybélből áll. A vastagbél a legrövidebb, alig ötöde a vékonybél hosszának. A gyomorból az epésbéllel indul a vékonybél, ez az összetekeredő éhbélben folytatódik, majd a viszonylag rövid csípőbélben.  A rövid és egyenes vastagbél kezdeténél van a vakbél. A vastagbél igen vékony nyálkahártyával rendelkezik, a végbélnyílás szűk, mirigyes.

Az emésztőcsövön a táplálék a nyelőcső és a belek mozgásának következtében halad át, mely mozgás a bél gyűrűszerű, hátrafelé irányuló összehúzódása. Ez az összehúzódás tolja folyamatosan előre a táplálékot.

Ajánlott cikkek