A húgy- és nemiszervek

A vizeleti szervek vagy készülék szerepe, hogy kiürítse a szervezetben feleslegessé vált (részben a táplálékkal és italokkal felvett, részben az égési folyamatok során keletkezett) vizet, és benne oldható anyagokat. A fajfenntartás szolgálatában álló nemi szervekben jelentkeznek az elsődleges nemi különbségek.

A húgy- és nemi szervek a has- és medenceüregben találhatók.

A húgyszervek a salakanyagokat választják ki a szervezetből, azaz azokat, amelyek feleslegesek vagy károsak a szervezet működése szempontjából. A húgyszervek részei a vese, a húgyvezeték, a húgyhólyag és a húgycső. 

A vese olyan kiválasztó szerv, mely a vizelettel juttatja ki a szervezetből a vízben oldódó salakanyagokat. Ezen túl a vese szabályozza a szervezet vízforgalmát, valamint a savbázis egyensúlyt. A vese nem megfelelő működése esetén a felszaporodó káros anyagok hatására hamarosan elpusztulhat. Egy kutya napi vizeletmennyisége méretétől függően fél-kettő liter.

A hím állatok nemi szervei a here és a mellékherék, az ondóvezető, a járulékos ivarmirigyek és a hímvessző. Nőstények nemi szervei a petefészek, a petevezető, a méh és a hüvely.

Ajánlott cikkek