A belső elválasztású mirigyek, hormonok

A belső elválasztású mirigyek, hormonok

A hormonok az életfolyamatokat szabályozzák, ezeket a különféle mirigyek termelik. A hormonok, melyek szerves anyagok, a vér útján jutnak el a szükséges helyre, ott fejtik ki hatásukat. Ha egy hormon hiányzik a szervezetből, vagy csökkent, netalán túlzott mennyiségben van jelen, az azonnal megmutatkozik a szervezet működésében.

A hormonális rendszer központi szerve az agyalapi mirigy, ennek a hormonjai befolyásolják minden egyéb belső elválasztású mirigy működését.

Ezek közé a belső elválasztású mirigyek közé tartozik a pajzsmirigy, mely a növekedésért és az anyagcseréért felelős, de vannak egyéb, kevésbé fontos szerepei is, mint a zsír- és tejtermelés, szőrzet képződése, hőtermelés, a bőr fejlődése.

A mellékpajzsmirigy szabályozza a vér mésztartalmát.

A hasnyálmirigy kétirányú működést végez. Egyrészt az emésztés során részt vesz a tripszin termelésben, másrészt belső elválasztású mirigyként inzulint termel és szabályozza a vér cukortermelését.

A nemi mirigyek is belső elválasztású mirigytevékenységet végeznek. A petefészek hormonjai az ivarzást, a nemi szervek és a tejmirigyek működését szabályozzák.

A mellékvese igen fontos szerv, hiánya pusztuláshoz vezet. A mellékvese adrenalint termel, mely serkenti a szív működését, növeli a vérnyomást, hatással van a légzésre és a bélműködésre, de a gyomornedvek elválasztására is, mindemellett szűkíti a vérereket.

A mellékvese kéregállománya szabályozza az étvágyat, a szervezet víz- és zsírforgalmát, a vércukor szintjét, a vér nátriumtartalmát, de a légzésben, az idegrendszer működésében és a vérkeringésben is szerepe van.

Ajánlott cikkek