A szív és a vérkeringés

A szív feladata a vérkeringés fenntartása. Működése során a szív összehúzódik és kitágul, ezáltal tartva mozgásban a vért az erekben. A vérereket két csoportba osztják: artériákra (melyekben a szívtől elfele halad a vér) és vénákra (melyekben a szív felé halad a vér).

Két vérkör létezik, a kis és a nagy vérkör. A nagy vérkör a baloldali szívkamrából kiindulva az aortán és az artériákon át a hajszálerekbe juttatja a vért, majd a vénákon át vissza a jobb pitvarba. A kis vérkörben a jobb szívfélből indul a véráramlás, és a tüdő verőerén át a tüdőbe jut. Itt hajszálerekbe ágazik el, majd a vénákba gyűlve a bal szívfélbe jut vissza.

A vérkörök szerepe is eltérő. Míg a nagyvérkör az oxigénben dús vért szállítja, addig a kis vérkörben az oxigénben szegény, széndioxiddal terhelt vér halad. A nagyvérkör oxigéndús véréből a szervezet az oxigént felhasználja, míg a kisvérkör széndioxiddal terhelt vére a tüdőben megtisztul.

Az, hogy a kutya milyen munkabírású, mennyire terhelhető, aktív, attól függ, milyen a vérkeringése. A jól fejlett, egészséges szív jó vérkeringést biztosít.

Ajánlott cikkek