Az izomzat

Míg a csontrendszer a mozgás passzív, addig az izomzat annak aktív szerve. Összehúzódáskor hosszában megrövidül, ezáltal képes erőt kifejteni. Az izmokat alakjuk szerint csoportosítjuk. Lehetnek orsó alakúak – ez általában a végtagok izomzatára jellemző – és szélesek, legyező alakúak – ilyenek a has és a mellüreg izmai.

Működés szerint megkülönböztetünk hajlító, közelítő és távolító, valamint felemelő és forgató izmokat.
Az izmok csontokhoz tapadását az inak biztosítják. Ennek kiegészítő részei az izompályák, az ínhüvely és a nyálkatömlők.
Az izmok érdekes sajátossága,hogy a működés során bár megrövidülnek és megvastagodnak, térfogatuk nem változik. Maga az összehúzódás idegi ingerhatás következménye, melynek megszűnése után az izmok elfoglalják eredeti helyüket és alakjukat.

Az izomműködés energiafelhasználással jár, melynek oka a sejtekben lezajló anyagcsere. A szervezet energiakészlete ilyenkor részben elhasználódik, részben pedig átalakul tej-és foszforsavvá, valamint hővé.

Mindenkinek ismerős az izomláz. Ez olyankor fordul elő, amikor a huzamos munkavégzés miatt az izmok elfáradnak és ennek kompenzálására tejsav termelődik az izmokban. A szervezetnek szüksége van az elhasznált tápanyagok pótlására, továbbá ilyenkor távoznak a felesleges anyagcsere termékek is.

Maga az izomzat nem egységes. Egyes izmok akaratlagosan, mások akarattól függetlenül működnek. A szívizom például akaratlanul működik.

A legfontosabb izmokat érdemes ismerni. A kutyáknál az izomzat zömét akarattól függően működő harántcsíkolt izom alkotja, amely a csontokat köti össze. Ez az izom hosszú, vékony rostokból áll. Amikor az izomzat összehúzódik, a csontok és azzal együtt az egyes testrészek helyzete megváltozik. Ilyen például a járás vagy a karok mozgása.

Az izomrostok izomnyalábokat alkotnak, ezek a csontokhoz az ínszövetek útján tapadnak. Az izomrostokat idegszálak hálózzák be, az ideg irányítja az izomműködést.
A sima izomszövet rövid sejtekből áll és az akarattól függetlenül szabályozza az olyan szervek működését, mint a gyomor vagy a belek összehúzódása.

A csontozat és az izomzat együttesen testüregeket vesz körül. A két nagy testüreg a mellüreg (itt helyezkedik el a tüdő és a szív), valamint a has és a medence (itt található k az emésztőszervek, a húgyúti és az ivarszervek) ürege. Ezt a kettőt rekesz választja el egymástól.

Ajánlott cikkek