Cica-tapi

A cica-tapi nem játék! Azért van szükség mindezek megtanítására, hogy biztos lehessen abban, a macska sose reagál rosszul, ha hozzáér, kézbe veszi, vagy éppen vissza akarja tartani valamitől. Akkor kezdje a nevelést, amikor a cica nyugodt és elégedett.

Fogja meg olyan módon, amit az állat élvezetesnek talál, például simogassa vagy vakargassa a fejét vagy a hátát a farok tövénél. Fokozatosan növelje a simogatás intenzitását, és terjessze ki a cica egész testfelületére. Minden alkalommal, mikor a macska nyugodtnak tűnik e közben, dicsérje meg és jutalmazza. Nagyon fontos, hogy lassan, fokozatosan haladjon, mindig egy kicsivel legyen csak nagyobb az érintett terület.

A végső cél az, hogy a cica élvezze az érintést, azt, ha kézbe veszik, és ne érezze mindezt ijesztő, fenyegető vagy irritáló magatartásnak. Nagyon rövid idő múltán képes lesz felismerni, melyek a cica testének érzékeny pontjai, azaz azok, melyek óvatos érintést és figyelmet igényelnek. Általában ezek a területek a száj, a mancsok, a fülek és a farok. Amikor ezen területek kerülnek sorra az érintési gyakorlatokban, mindig csak egyetlen pillanatra érintse őket és azonnal jutalmazza meg a cicát kedvenc falatjával.

Fokozatosan és nagyon lassan növelje az időt az érintés és a jutalom átadása között. Így a cica megtanulja tolerálni ezen területek hosszabb ideig tartó érintését is.

Finoman fogja meg a cica mancsát és vakargassa közben a fülek tövét, majd adjon neki egy jutalomfalatot. Ezután hagyja elmenni és egy ideig ne is foglalkozzon vele. Ismételje a feladatot néhányszor. Figyelje meg, nemsokára várni fogja, hogy kézbe vegye a mancsát. Folyamatosan dicsérjen és simogasson a másik kezével, addig, amíg nyugodtnak tűnik. Vizsgálja meg a macska minden karmát, az ujjakat, majd azonnal jutalmazzon, de valami más finomsággal.

Fordítsa maga felé a cicát és vakargassa a füle tövét. Másik kezével gyengéden hajtsa vissza a fülét és vizsgálja meg belül.  Hasonlóképpen, amikor a száját akarja megvizsgálni, vakargassa a fül tövét és a másik kezével finoman húzza fel a felső ajkat, hogy megvizsgálhassa a fogakat.

Ne felejtse el, hogy mindig lassan, fokozatosan szoktassa a cicát az érintéshez, és mindig dicsérjen és jutalmazzon a megfelelő viselkedés esetén.

Amikor kedvence éppen játékos kedvében van, folytassa az érintés gyakorlását a játék során. Győzze meg, hogy az érintés része a mókának és játéknak, ugyanis a cica nem tud különbséget tenni a játék és a kozmetikázás vagy a szeretet és az ölelgetés között.

Minden olyan alkalommal, amikor a cica ellenkezéssel reagál, egyszerűen vonja meg a jutalomfalatot vagy hagyja abba a játékot. Idővel meg fogja tanulni, hogy az érintés, a kézbe vétel élvezetes és kellemes. Figyelje meg, az egész szinte pillanatok alatt fog lezajlani, ha a cica még kölyök. Persze idősebb korban több időt vesz igénybe, és még ennél is több türelem kell, ha kedvence félős.

Érje el, hogy a cica bizalma ön iránt növekedjen. Így lassanként képesek lesznek arra, hogy a macskát össze tudja ismertetni idegen felnőttekkel és gyerekekkel is.

Ajánlott cikkek