Félelem és harag kiváltotta agresszivitás

Azok a cicák, melyeket kölyökkorban nem megfelelően szocializáltak, általában gyanakvóak az emberekkel szemben, sőt, sokszor kifejezetten félnek. Ha nem voltak eleget kézbe véve, simogatva, fogdosva, akkor az emberi érintésre vagy akár csak közelségre is harapással és karmolással reagálnak.

Még azok az állatok is, amelyek megfelelően szocializáltak, gyakorta megijednek vagy haragosak lesznek egyes helyzetekben. Lehet, hogy nem szeretik, ha idegen emeli fel őket (mondjuk az állatorvos), nem is szólva a tűvel szurkálásról. Vannak macskák, melyek jól elvannak, amíg fürdetésre nem kerül a sor. Minden állat esetében vannak határok. Azonban minél intenzívebb a kölyökkori szocializáció, annál kisebb az esély arra, hogy egy-egy adott helyzetben félelmet vagy haragot érezzen az állat, ez pedig agresszivitást váltson ki belőle.

Amint egy macska azt érzékeli, hogy agresszivitásával sikerült elhárítania a fenyegetésnek érzékelt eseményt vagy cselekedetet, nagy az esélye, hogy a későbbiekben is agresszívan fog reagálni. Más szóval, ha a cicát megjutalmazzák a fenyegetőnek vagy bosszantónak vélt eseménykor azzal, hogy véget vetnek a kiváltó oknak, akkor az állat megtanulja: agresszivitással bármit elér. Azaz a cicát agresszivitásra neveljük.

Persze természetes viselkedés az ember részéről, hogy ilyenkor visszavonulót fúj, hiszen ki szeretné, hogy megkarmolják vagy megharapják. Ám ezáltal a viselkedés csak még nehezebben kezelhetővé válik és az állat lassanként veszélyessé is válhat. Azonban korai szoktatással és határozott, következetes viselkedéssel nagy eredményeket lehet elérni.

Territoriális és védelmező agresszivitás

Viszonylag egyedi viselkedési forma, melynek oka a szocializáció hiánya. Gyakran megfigyelhető olyan esetekben, amikor a macska csodálatosan elvan mindenféle emberrel, ám ha egy idegen állat téved a területére, azonnal agresszívan reagál. Ilyenkor a macska ádázul és dühödten harcol saját területéért. Ugyanezt teszi az anyamacska is, hogy megvédje kicsinyeit.

A túlzott stimuláció és izgalom kiváltotta agresszió

Gyakran előfordul, hogy a cica békésen fekszik gazdája ölében, dorombol és ernyedt, majd egy pillanat leforgása alatt felpattan és belemélyeszti karmait és fogait. Persze a gazdát sokkolja a hirtelen támadás.

Vékonyka vonal választja el az élvezetes kényeztetetést és irritáló fogdosástól a cicáknál. Ha a kényeztetés és simogatás egy küszöböt elér, az állat már nem kér belőle. Azt mondja: „állj!”, mégpedig a karmaival és a fogaival jelezve, hogy elég volt. Lehet, hogy a gazda egy érzékeny vagy fájdalmas területet érintett simogatás közben. A folyamatos, kellemes stimuláció felizgathatja a macskát, a szexuális izgalom velejárója pedig az agresszív viselkedés, mely része a normális szexualitási megnyilvánulásoknak.

Egészségügyi problémák miatt agresszivitás

Előfordul, hogy valamilyen egészségügyi probléma miatt válik hirtelen agresszívvá a macska. Bármilyen nem megszokott viselkedés vagy hirtelen változás az állat magatartásában állatorvosi konzultációt igényel.

Ha sok időt tölt együtt kedvencével és jól ismeri, akkor azonnal felismeri a változásokat. Ha ez a változás hirtelen és szokatlan, ne várjon, hanem menjen el vele orvoshoz. Csak akkor kezdjen el más irányban keresgélni az okok után, ha az orvos kizárta minden betegség lehetőségét.

Ajánlott cikkek