A hiperaktív cica

Megtámadja önt a cica, esetleg a bútorokat, netalán szellemeket és láthatatlan egereket kerget? Pattog, mint a gumilabda, mindenféle tárgyakat pofozgat a pult tetején, lopkod és elrejt különböző dolgokat? Ne aggódjon, kedvence szinte teljesen normális.

Az oka ezeknek a szokatlan viselkedési formáknak nem más, mint hogy a cica ki akarja magából adni játékos és vadászó ösztöneit. Bár amikor mindez az éjszaka közepén történik vagy éppen a reggeli, nyűgös időszakban, nem szabad elfelejtenie, hogy a macskák éjszakai állatok. Náluk természetes, ha késő éjjel vagy kora hajnalban vannak a csúcson.

A fent felsorolt tevékenységek igen gyakoriak lehetnek magányos, unatkozó cicáknál, melyek teli vannak energiával és nem tudják azt hol levezetni. Nem tudnak igazi egérre és madarakra vadászni vagy fára mászni, ezért a lehetőség szerint kompenzálnak.

A problémák legtöbbje megelőzhető vagy kezelhető megfelelő játékkal és kellő elfoglaltság biztosításával. Üljön le a padlóra és játsszon a cicával. Ne csak lökdösse neki a játékokat, hogy azokkal elfoglalja magát.

Az olyan kölyökmacska viselkedések, mint a cumizás és dagasztás, sokszor felnőttkorig megmaradnak. Adjon valami olyat a cicának, amin ki tudja élni ezt a szokását, de biztonságos. Amennyiben mégis úgy dönt kedvence, hogy az ön valamelyik testrészén gyakorolja ezt, egyszerűen hozza a tudomására, hogy ez nem helyes. Egy hirtelen, hangos kiáltás vagy bármilyen zaj keltése, pl. taps általában hatásos. Emlékeztesse arra, hogy van egy takarója vagy párnája, amin teljes nyugalommal dagaszthat.

A megfelelő módon biztosítsa számára, hogy le tudja vezetni energiáit és ki tudja élni ragadozó ösztöneit. Amennyiben kedvence éjjel nagyon aktív és ez zavarja, akkor szoktassa rá, hogy este korábban kezdje a nagy játékot. Ha nem foglalja le a cicát napközben, akkor egész nap csak aludni fog. Ahelyett, hogy hagyná lustálkodni este, míg ön a tévét nézi, kapcsolja azt ki és játsszon egy nagyot a cicával. Ha sikerül alaposan kifárasztani, nagy az esélye, hogy éjjel aludni fog. Ám lehet, hogy mégis ragaszkodik kedvence az éjjeli játékokhoz. Nincs más, mint hogy olyan játékokkal lássa el, melyek nem zavarják önt az alvásban.

Cica az ágynemű alatt lapít és kifelé les

Vannak cicák, melyek rendületlenül nyávognak, féktelen viselkedésükkel sokkolják a gazdát, netán elkezdik vizeletüket spriccelni mindemellett. Ha a cica nőstény, lehet, hogy ivarzási ideje van. A nem ivartalanított kandúr nagy valószínűséggel a szomszéd nőstény ivarzására reagál így. A megoldás: ivartalaníttassa az állatot.

A nőstények ivartalanításakor műtéti eljárással a méh és a petefészkek kerülnek eltávolításra. A macskák különleges nemi jellegzetessége, hogy minden egyes párosodás alkalmával vemhesülnek. A legtöbb cica esetében a gazda észre sem veszi azt, hogy egyáltalán lezajlott az ivarzás. Gyakorta az ivarzás és a vemhesülés akár egyetlen éjszaka alatt lezajlik.

Nem mellesleg az ivartalanítással megszűnnek a zavaró viselkedési formák, melyek az ivarzást kísérik. Ha a nőstény macska párosodását megakadályozzák, nem fog ovulálni.  Következésképpen az ivarzási időszak akár hetekig is eltarthat. Ez idő alatt pedig gyakorta lesz hiperaktív, sőt, „elfelejti” az alomtál használatának helyes módját, esténként pedig sír a kandúrokért. Jó néhány kandúr sorba fog állni, hátha bejut és válaszolhat e nyílt felhívásra, személyesen és testközelből. Természetesen ennek a kandúrok az ablak alatt hangot is fognak adni, lehetőség szerint éjjel, csak annyi időre szakítva meg a koncertet, amíg vizeletükkel körbespriccelik a vonzó nőstény házát.  Mindeközben a házba zárt nőstény saját magát hergeli.

Az ivartalanított állat némileg többet eszik és kevésbé aktív. De ez nem azt jelenti, hogy kövér és lusta macska lesz vagy kell, hogy legyen. A gazda adagolja az ételt és ellenőrzi annak összetételét. Akkor lesz kövér a cica, ha sokat kap enni és nincs senki, aki játékra ösztönözze.

Kandúrok ivartalanításakor a herék kerülnek eltávolításra. Ezzel a rutin műtéti beavatkozással csökken a here- és prosztatarák, valamint az egyéb szaporodó szervi problémák esélye. A műtét után gyorsan csökkennek az olyan kellemetlen viselkedési módok, mint az agresszivitás, vizeletspriccelés, harc más kandúrokkal. Minél előbb ivartalanítják a kandúrt, annál nagyobb az esély arra, hogy ezek a viselkedési formák ki sem alakulnak, ám ha túl sokáig vár a műtéttel, sajnos, könnyen rögzülhetnek a nem kívánatos viselkedési formák és szokássá válhatnak.

Ajánlott cikkek