A macskaintelligencia

A legtöbb gazda szeret dicsekedni kedvence okosságával, intelligenciájával. A kutya- és macskakedvelők képesek véget nem érő vitákba bonyolódni azt illetően, melyikük kedvence okosabb. Mind a két fél talál a véleményének megfelelő érvet.

A kutyagazdák általában azzal érvelnek, hogy az ebek képesek különféle trükkök elsajátítására. A macskások elsődleges érve az, hogy kedvencük túl intelligens ahhoz, hogy pusztán parancsra cselekedjen.

Az igazság az, hogy ezek a hasonlítgatások teljesen értelmetlenek. Olyan, mintha az almát és a narancsot vagy a répát és a krumplit próbálnánk összehasonlítani. Mind a kettőnek megvannak a maga előnyei, mindegyik finom a maga módján, de máskor használjuk, és máskor kívánjuk az ízét. A kutyák falkaállatok, erősen motiváltak a falkavezér vagy a gazda követésére és szolgálatára a jutalom reményében.

És bár lehet, hogy a nevelhetőség nem a macskák erőssége, eszességük és alkalmazkodóképességük elvitathatatlan. A macskafaj hihetetlen módon leleményes és önellátó. Képes volt évezredeket túl- és átélni, drasztikusan eltérő környezetben és életfeltételek mellett. Még a házimacskáknál is megfigyelhető ravasz, erős akaratú, sokoldalú természetük.

Gyakorlat teszi a mestert

A macskák jellegzetes mentális és fizikai képességei részben túlmutatnak az ösztönösségen. Akárcsak az emberek, a macskák is rendelkeznek velük született kommunikációs képességekkel, de tanulniuk is kell a megfelelő nyelvezet elsajátítását. A cicák sokat finomítanak a velük született képességeken a tanulás által, a gyakorlatban. Mostanában egyre többen kérdőjelezik meg azt az elterjedt hitet, hogy a macskák anyjuk és más macskák megfigyelése és utánzása által tanulnak. Tény, hogy tanulnak, de másként, mint az emberek vagy a kutyák, az intelligenciájuk pedig nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen csak másféle.

A macskák soha nem felejtenek

A tapasztalatok, legyenek azok akár baleset, hiba által tapasztalt, egy életen át megmaradnak, köszönhetően a macska kiváló memóriájának. Még a vadászati technikák is beleégnek a memóriájába, még akkor is, ha évek óta jól táplált házimacskaként éli életét az állat. Így, ha az élet úgy hozza, a cica bármikor képes lesz saját maga fenntartására.

A macskák megjegyeznek minden olyan eseményt, helyzetet, mely ijesztően hat rájuk. Egyetlen szemtől szembeni találkozás egy rémisztő kutyával megtanítja a macskának, hogy a kutyákat jobb egy életen át elkerülni.

Persze a pozitív tapasztalatok is ugyanilyen gyorsan rögzülnek, különösen, ha azok játékkal vagy étellel függenek össze.

A legtöbb macskagazda tudja, hogy a cicák jól reagálnak az ismerős hangokra, például a konzervnyitó hangjára vagy a tápos zsák zörgésére, de akár kedvenc játékuk csörgésére is. Legtöbbjük rejtélyes képességgel rendelkezik, mely leginkább az óramű pontosságára hajaz, ugyanis percre pontosan tudják, mikor van a reggeli ideje, mikor kell ébreszteni a gazdit, ha az még aludna egy kicsit.

Tanítás és trükkök

Ahogy a macska pszichéjének kutatása kibővült, egyre többen kezdtek el a professzionális cica-neveléssel foglalkozni, lassan utolérve az erre épülő kutyás üzletet.

Annak ellenére, hogy egy macska sosem fog parancsra cselekedni és fejet hajtani gazdája akarata előtt, egyes cicák – persze kellő motivációval – rávehető egyes trükkök elsajátítására, pl. az ajtó kinyitására, karikán átugrásra, stb.

Ám tudni kell, a cica ezt minden alkalommal a várt jutalomfalat reményében fogja megtenni.

Mindez csak akkor kivitelezhető, ha az elvárt viselkedés a macska számára móka, a tanítást végző gazda pedig egyszerű jutalomfalat-adagoló. Ezzel a módszerrel idomítják egyébként régóta a cirkuszi vadmacskákat, az oroszlánokat és a tigriseket is. Sajnos azonban az évszázadok során sokszor használtak kemény büntetési módokat is a nagyvadak tanításában, ráadásul nyers hússal kombinálva, ami sokszor tragédiához vezetett.

Ajánlott cikkek