Új lakó a cicacsaládban

A macskák között eleve fennálló agresszió jelentősen növekedhet, amikor új macska kerül a már összeszokott macskacsaládba. Ez teljes mértékben független fajtától, nemtől és kortól, de ha az állatok nincsenek ivartalanítva, az csak bonyolítja a helyzetet.

Az agresszió jelentősen csökkenthető az új jövevény fokozatos megismertetésével, ellenkező esetben az agresszió az állatok egész életében jelen lehet. Ha az összeismertetés során bármelyik fázisban az agresszivitás jeleit véli felfedezni, célszerű visszatérni az előző fokozathoz és onnan folytatni az ismerkedtetést.

  1. lépés: Ha lehetséges, akkor a rangidős macskát kezdje el hozzászoktatni a napi rutin változásaihoz már egy hónappal az új jövevény érkezése előtt. Például korlátozza bejutását egyes helyiségekbe, helyezze át a tálakat és csökkentse némileg a macskával való interakciót.
     
  2. lépés: Tegye be az új cicát abba a szobába, ahová a másik nem mehet be, és tegyen mellé vizet, eledelt, kaparófát, játékokat és természetesen alomdobozt. Ez célszerűen ne az a szoba legyen, ahol a gazda ideje nagy részét tölti, vagy ahol a korábban ott élő cica szokott pihenni.
    Az ajtó legyen csukva, de alján és tetején célszerű egy rést hagyni, amin a mancsok átférnek. A korábban ott élő macska életében nem szabad nagy változásokat bevezetni. A gazda feladata, hogy az ismerkedést ösztönözze, persze a zárt ajtó két oldalán, például jutalomfalatok elhelyezésével vagy játékokkal. 24 óra elteltével adjon a macskáknak egy-egy rongydarabot, amin a másik állat szaga megtalálható, hadd ismerkedjenek a szagokkal is.
     
  3. lépés: Ha három nap eltelte után nincs jele agresszivitásnak egyik cica részéről sem, akkor egy pár órára ki lehet őket cserélni. Így az új cica egy némileg nagyobb területtel ismerkedhet meg, míg a rangidős körbeszimatolhatja és megvizsgálhatja a szobát, ahol az új jövevény él ideiglenesen.
  1. lépés: Amennyiben továbbra sincs jele agressziónak, az ajtó helyére egy plasztik lapot lehet helyezni, melyen át látják egymást az állatok. Így az állatok bármikor el tudnak menni, ha elunják egymás látványát. Az agresszió bármilyen jelét azonnal fel kell jegyezni. Lehetőség szerint mellőzni kell a jutalomfalatokat az ajtó mind a két oldalán, így ösztönözve a két macska interakcióját.
     
  2. lépés: Várjon még két napot, és ha nincs jele agresszivitásnak, akkor rövid időre össze lehet engedni a cicákat. Érdemes kéz közelbe helyezni egy spriccelős vizes palackot és egy „zajdobozt” (érmékkel töltött fémdoboz), ezek igen hasznosak lehetnek a figyelem elterelésében, ha vitás helyzet alakul ki. Az ismerkedés első alkalommal legyen rövid és mindig felügyelet alatt történjen. Amennyiben azt figyeli meg, hogy bármelyik cica elszalad és elbújik, menjen vissza a harmadik lépésig és kezdje onnan újra a szoktatást az elkövetkező négy napban.
     
  3. lépés: Az új jövevény integrációja teljes mértékben megtörténhet. Elöl lehet hagyni tálkáit, játékait és alomtálját is. Mindig legyen számára menekülési és elbújási lehetőség.

 

Ajánlott cikkek