Biztos, hogy kedvence megfelelően használja az almot?

El sem tudja képzelni, hányan adják menhelyre macskájukat alomhasználati problémák miatt. Sokkal többen, mint bármilyen más ok miatt! Pedig a szomorú igazság az, hogy ezekben az esetekben sokkal inkább a gazdák a hibásak, semmint a macskák.

Egyszerűen annyi történt, hogy feladták ahelyett, hogy keresték volna az okokat és megoldották volna a hibákat. Nem mindegy például az alomtál helye. Olyan ez, mint az otthon, nem? Önnek sem mindegy, hol helyezkedik el a lakása, azon belül a szoba, a fürdőszoba vagy a konyha. A cicának sem mindegy, hol van az alomtál. Fontos, hogy a hely könnyen megközelíthető legyen, és lehetőleg távol az eledeles és az ivóvizes táltól. Hogy miért? Azért, mert a macska nem piszkít ott, ahol eszik.

Ha a családban van kutya is, érdemes olyan helyre tenni a cica-toalettet, ahol a kutya nem éri el. Az alomtál helye legyen csendes, nyugodt, azaz lehetőleg ne a mosógép mellé helyezze, mert lehet, hogy a váratlanul elinduló centrifuga zaja úgy megijeszti az állatot, hogy soha többé nem fogja használni.

  • Méretproblémák. Az alomtálnak akkorának kell lennie, hogy a macska meg tudjon benne fordulni és legyen helye ásni. Így több mint egyszer tudja használni annak veszélye nélkül, hogy belelépne a korábbi ürülékébe. Amikor alomtálat választ, gondoljon a gyorsan növekvő kölyökmacska végső méreteire.
     
  • Mi ropog a mancsok alatt? Az, hogy milyen alomanyagot preferál a cica, már kölyökkorban kialakul. Legtöbbjük a homokszerű textúrát részesítik előnyben. Célszerű csomósodó alomanyagot választani, mert így a vizelet könnyebben eltávolítható, ráadásul a szagok sem annyira erősek. Lehetőleg ne használjon illatosított almot, mert ez irritálja a macska érzékeny orrát, szélsőséges esetben akár meg is tagadhatja az alomhasználatot.
     
  • Tartsa tisztán. Ahhoz, hogy a macska valóban ott végezze el a dolgát, ahol kell, fontos, hogy az tiszta legyen. Ez azt jelenti, hogy naponta legalább egyszer, de ideálisan kétszer szedje ki az ürüléket és az összecsomósodott vizeletet. Heti egy alkalommal ürítse ki az alomtálat, mossa el és töltse fel friss alomanyaggal. A mosást célszerű mosogatószerrel vagy szappannal, meleg vízzel végezni, majd alaposan el kell öblíteni a tálat. Ha férgesség vagy más fertőzés miatt fertőtlenítés szükséges, akkor higított fertőtlenítőszerrel végezze, ezután mossa el ismét szappannal és nagyon alaposan öblítsen.
     
  • Végezetül: A fedett alomtál nagyon praktikus a szagok ellen, ám a gazdák hajlamosak elfeledkezni rendszeres tisztításukról, ha nem érzik a kellemetlen szagokat. Ráadásul ezek magukba zárják a szagokat, így ha az állat bemegy, úgy érezheti magát, mintha egy fertelmes gázkamrába került volna. Ön sem szeretne egy olyan mosdót használni, ahol öklendezik a szagoktól, miért kényszerítené erre macskáját?

Ha az almot tisztán tartja, könnyen hozzáférhetővé teszi és megfelelő méretet választ, nem lehet semmilyen gond a használatával.

Ajánlott cikkek