A macska szemének anatómiája

Ismerős a látvány, amikor éjjel az autó fényszórója egy macskára vetül, és olyan látvány tárul elénk, mintha izzana a szeme? Az, hogy a macskák tökéletes sötétségben is látnak, csak egy mítosz. Persze elég jól látnak, hiszen éjjeli lények, de a tökéletestől ez azért messze van.

A cica retinájának egy része, a „tapetum lucidum” olyan, mint egy reflektor a szemen belül, a fény visszaverődik a retina hátsó részére.

Még ha nem is képesek a macskák tökéletes sötétben látni, azért elég jól látnak mindent még estrém sötétségben is, így nem véletlenül hívják őket éjjeli lényeknek. Gyenge fényben a macskák szeme sokkal jobban működik, mint az emberi szem, megközelítőleg hatod annyi fényre van szükségük. Ez a képesség azonban nappal nem éppen előnyös a számukra.

A cicák nappal eléggé rövidlátóak, kissé homályosan látják a dolgokat – akár egy rövidlátó ember, mikor egy távoli tárgyra próbál fókuszálni. Azonban a lopakodó cica képes akár bármilyen távolságból is érzékelni a legkisebb mozgást is. Érzékelésük hihetetlenül kifinomult, sokkal jobban képesek a távolságok megítélésére, mint az emberek. Akármilyen hihetetlen, de a látás a macskák kognitív képességei közül nem a legfontosabb.

A macskák szeme nagyobb, mint az emberi szem. Emiatt nagyobb a pupillájuk és több fényt képes beengedni a szembe. Nagyobb a szemlencse is, ezáltal pedig sokkal élesebben tud fókuszálni, akár a lencsék szélein is. A szaruhártya elülső kamrája és görbülete is nagyobb, ezáltal pedig a fényérzékeny retinán nagyobb a fénytörés.

Ráadásul a cicák szeme „elmeséli”, hogy mit érez vagy gondol az állat. A nőstény macska pupillája ötszörösére tágul. ha ijedt vagy fenyegetett. Normális fényben a boldog, vidám macska pupillája kicsi – olyan, mint egy aprócska rés a szemgolyó közepén. A félig zárt szemek elégedettséget, nyugalmi állapotot jeleznek.

Ajánlott cikkek