Szimatolás

Míg az emberek minden érzékszervüket használják ahhoz, hogy sikeresen tudjanak élni a környezetükben, az állatvilágban ez nem teljesen így zajlik. A különféle fajok különféle érzékszerveiket használják, elsődlegesen a túlélés érdekében.

Például gyakran hallani a „vak, mint egy denevér” kifejezést. Bár ez csak egy mítosz, de tény, hogy a sötétben nem látnak túl jól, mégis, repülés közben a tárgyakat meg tudják különböztetni. Fő érzékszervük a fülük, mely a testükhöz viszonyítva elég nagy.

Mi köze van ennek a macskákhoz? Jó példa arra, hogy minden állatfajnak megvan a maga eltérő módja a környező világ felfedezésére.

A macskák legtöbb érzékszerve meglehetősen jól fejlett, ám szaglásuk talán a legfontosabb a személyek, tárgyak azonosításában, a ragadozók és a zsákmány felismerésében.

Bár a nagy, néha kidülledő macskaszemek, melyek a fejhez képest nagynak tűnnek, sokkal feltűnőbbek, mint az aprócska orr, melyben azonban közel 200 millió szagérzékelő sejt van, szemben az emberek alig ötmilliójával.

Valljuk be, elég nagy az eltérés a macska és gazdája szaglása között. A macskák világa teljesen más, mint az embereké.

Míg az emberi szaglás viszonylag jelentéktelen szerepet tölt be az életünkben, addig a macskák esetében ez a legerősebb és legfontosabb érzékszervük.

Tehát a cica édes kis orrocskája igen fontos szerepet tölt be életében, de még több fontos dolog van mögötte, ez pedig nem más, mint a Jacobson szerv a szájpadláson. Ha a cica alaposan meg akar vizsgálni egy illatot, akkor szinte „belefetyeli” a nyelvével és a Jacobson szerv felé továbbítja „elemzésre”.

Míg koncentrál, kissé kancsalít, sőt, a fülei is lelapulnak a nagy összpontosításban – ettől kissé mogorvának látszik, ez a Flehmen reakció. A szerv az illatot molekuláról molekulára elemzi, miközben a cica lefetyeli befelé. Ez adja meg a szükséges információkat a környezetről és az emberekről is.

A szagok nem csak azt mondják meg, mi hol van, de fontos szerepet játszanak abban, hogy a macska képes legyen a területet behatárolni. A macskák megjelölik a területüket és a tárgyakat is – leginkább a vizeletükkel.

Ez persze megelőzhető az időben elvégzett ivartalanítással, mert a vizeletspriccelés bár a macskák számára fontos információval bír, elég kellemetlen szagú. Más esetekben a mancsaikban található illatmirigyekkel hagynak nyomot, hogy megmutassák tulajdon- és birtokjogukat más macskáknak, hogy tájékoztassák őket arról mi az övék. Ez az oka hát annak, hogy a macskák előszeretettel kaparják a lakás bútorait – jelzik territóriumukat.

Mikor a gazda hazaér, a ravasz kis nyávogó pontosan tudja, mit ebédelt, de még azt is, mi volt az uzsonna. 

Kiszimatolja a cipő talpán azt, hol, milyen úton jött haza a gazdi. Még azt is, hogy útközben egy kutya mellett megállt egy kis simogatásra és ez, akármilyen visszataszító is számára, érdekes információkat rejt magában.

Nos, azt mindenki tudja, hogy egy férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. Egy macska szívét az orrán keresztül lehet elnyerni.

Ajánlott cikkek