Mikor érdemes ivartalaníttatni a cicát?

Hacsak nem tenyésztési céllal vásárol macskát, érdemes az állatot ivartalaníttatni. Bár nagyon édesek az újszülött kölyökcicák és a család csemetéi is tágra nyílt szemmel figyelik első tapogatózásaikat, lépéseiket, ezek a napok hamar elrepülnek, akárcsak az érdeklődés és az izgalom varázsa.

A gazda ottmarad a kiscicákkal járó sok-sok munkával, az oltások és állatorvosi kezelések költségeivel, no és persze a gazdatalálás felelősségével. Rossz döntés esetén az állatok hamar utcára kerülnek, gyarapítva ezzel az amúgy is népes túlszaporulatot. Az ivartalanítás megoldást kínál az összes problémára, ráadásul a téves hiedelmekkel szemben nem hogy egészségtelen lenne, de sokszor hozzásegít az állat egészségesebb és boldogabb, hosszabb életének megőrzéséhez.

Mi az ivartalanítás lényege?

A kandúr macskák ivartalanítása viszonylag egyszerű, rutinszerű műtéti beavatkozás. Az állatot elaltatják, majd egy apró vágást ejtenek a herezacskókon és kiemelik a heréket. A vágás általában annyira kicsi, hogy elegendő egy-egy apró öltés, vagy sokszor még arra sincs szükség.

A nőstények ivartalanítása sokkal összetettebb eljárás, emiatt általában drágább is. Általános érzéstelenítés, azaz altatás során az orvos eltávolítja a petefészkeket, a petevezetéket és a méhet is. A műtét során a hasat leborotválják, és a hasfalon ejtenek bemetszést, mely azonban nem túl nagy, pár öltéssel összevarrható.

A macskák általában 4-6 hónapos kor körül érik el az ivarérettséget, legkésőbb ekkor célszerű elvégeztetni a műtétet. Bár akármilyen korban biztonsággal ivartalaníttatható az állat, ami főleg örökbe fogadás esetén lehet tényező, egyéb esetekben, ha mód van rá, érdemes az ivarérettség előtti műtétet kérni az orvostól. Ebben az esetben nagyon sok, az ivaréréssel együtt kialakuló kellemetlen viselkedési jegy elkerülhető.

Miért célszerű ivartalanítani a cicát?

Sok előnye van az ivartalanításnak, úgy az állatra nézve, mint a gazdára vagy a tágabb környezetre.

  • Az elvadult kóbor macskák egyre növekvő populációja világszerte nagy probléma, így hazánkban is. Az otthontalan macska élete kemény és veszélyes, ráadásul ezek az állatok erőteljesen hozzájárulnak az őshonos, vadon élő állatok számának csökkenéséhez, rendszeresen irtják például a madarakat.
  • A nem ivartalanított nőstények ivarzási időszakban igencsak hangosak és nyugtalanok lehetnek, ráadásul komoly viselkedési problémák is kialakulhatnak náluk.
  • Az ivaros kandúroknál gyakoriak az olyan viselkedési problémák, mint az agresszív dominancia, a kóborlási hajlam és a terület megjelölése erős szagú vizeletspricceléssel.
  • Az ivartalanított állatok kevesebb egészségügyi problémával küzdenek és a tapasztalatok szerint hosszabb életűek.

Nos, tehát, látható, hogy nem igazán származik hátránya az állatnak az ivartalanításból. Előfordul, hogy a műtét után a kandúr macska étvágya csökken, de ez sem baj, hiszen így nem hízik el. Ám az tény, hogy a legtöbb macska egészségesebb, boldogabb és nem utolsó sorban nyugodtabb lesz a beavatkozás után.

Tények az ivartalanításról

  • A legtöbb, menhelyről származó macska már ivartalanítva kerül új otthonába. Amennyiben nem így történik, kötelezik a gazdát az ivartalanítás elvégeztetésére.
  • Az ivartalanítás költsége állatorvosonként eltérő lehet. Érdemes figyelni az időszakonként kiírt akciós lehetőségekre. A kandúrok műtétje általában olcsóbb.
  • A legtöbb esetben a műtét után az állatot azonnal haza lehet vinni. A további kezelés a varratszedésig kiemelt figyelemmel otthon is megoldható.

Ajánlott cikkek