A vizeletspriccelés

A kandúrok (de néha bizony a nőstény macskák is) vizeletük körbespriccelésével jelölik meg területeket. Ez bizony egy olyan viselkedési forma, melynek kontrollálása igen nehéz, de nem lehetetlen. Íme, néhány tipp a kellemetlen szagforrás megszüntetésére.

Mindig legyen macskánként legalább egy alomtálca a házban. Mindig alaposan takarítsa ki az alomtálakat. Vizsgálja meg, vajon nem az alomtállal kapcsolatos probléma okozza, hogy máshova jár a cica, azaz valóban vizeletspriccelésről van szó, és nem az alom bojkottjáról. Játsszon a cicával interaktív játékokat ott, ahol spriccelni szokott. A legtöbb macska nem jelöl oda, ahol játszik, eszik vagy alszik.

Mindig erős szagtalanító szerrel takarítsa fel az érintett területet. A legtöbb háztartási tisztítószer csak elfedi a szagokat, és az állat rendszeresen visszatér oda. Miután megtisztította a helyet, tegye rá az állat tálkáját, hiszen a cica nem fog oda spriccelni, ahol eszik.

A legtöbb macska, amelyik intenzíven jelölget a házon belül, azt gondolja, az egész ház az ő nagy macskabirodalma. Ez ellen nehéz küzdeni, de kellő türelemmel és kitartással megoldható a probléma.

Ajánlott cikkek