Gondok az alom körül – a leggyakoribb kérdések

Gondok az alom körül – a leggyakoribb kérdések

A macskagazdák idegbajának leggyakoribb oka az alomtál. Mindig van, ami miatt lehet idegeskedni. Egy nap után büdös, koszos az alom, a macska kikaparja és széthordja a lakásban az alomanyagot, máshová pisil és kakil, nem az alomba.

Néhány gyakori kérdés és válasz e témakörben segíthet.

A cicám a lakásban szerte-széjjel pisil, de mindenhová csak apró tócsákat tesz le. Miért?

Keresse fel mielőbb az állatorvost. Ez általában valamilyen kiválasztó szervi probléma jele. Ne késlekedjen, telefonáljon vagy induljon mielőbb.

Miért van az, hogy a cica az alomtálba pisil, de a kádba vagy a zuhanytálcába kakil?

A macskák sokkal gyakrabban vizelnek, mintsem székelnek, ezért mivel már pisilt, az alomtál már piszkos, taszító a számára és nem szívesen használja.

Azért megy a kádba vagy a zuhanytálcába, mert az mindig tiszta. Minden alkalommal, amikor oda üríti a székletet, a gazda azonnal kimossa és fertőtleníti, ugyanakkor az alomtál lehet, hogy még egy-két napig csere nélkül marad.

Ha választani kell a tiszta kád vagy a koszos alomtál között, a finnyás állat biztos, hogy az előbbi mellé teszi le a voksát. Ha nem tudja gyakrabban cserélni az almot, akkor szerezzen be még egy alomtálat, így legalább az egyik tiszta lesz.

Amennyiben a macska változatlanul a kádba vagy a zuhanytálcába ürít, akkor cselezze ki, engedjen bele pár centi vizet.

macska alomtál takarítása

A cica szívesebben használja a hátsó szobában levő szekrényt vécéként, mintsem az alomtálat, ami a konyhában van. Miért?

A macskák is szeretik az intim dolgokat privát környezetben végezni. A konyha általában eléggé forgalmas hely, ahol nem igazán alkalmasak a körülmények az intimitáshoz. Ráadásul egyáltalán nem szeretnek olyan hely közelében üríteni, ahol esznek.  Még ha nem is a konyhában eteti a cicát, az kényelmetlennek érzi, hogy ott végezze el a dolgát, ahol a család étele készül.

Jobb, ha áthelyezi tehát az alomtálat, ha pedig ez nem kivitelezhető, akkor használjon fedett alomtálat, közel ahhoz a helyhez, amit egyébként ürítésre használ.

A hathetes cicám velem alszik az ágyban. Kora reggel átmászik az ágy másik végébe és odapisil. Miért csinálja ezt, hogy lehetne ennek véget vetni? Már leszidtam és ki is mostam az ágyneműt alaposan, de nem segít.

Nos, először is befejezném a szidást. Nem ő a hibás. A nagyon fiatal cicák még nem tudják kontrollálni az ürítést és nem képesek egész éjjel visszatartani vizeletüket. Mivel az ágy végébe pisil, látszik, hogy megpróbál minél messzebb jutni attól a helytől, ahol alszik. Lehet, hogy szeretne eljutni az alomtálig, de nem sikerül neki.

Az ön feladata, hogy korábban felébredjen, mint a cica és elvigye az alomtálhoz. Ha használta, lelkesen dicsérje meg, majd bújjanak vissza az ágyba. Minden éjjel 15 perccel később keljenek, míg meg nem tanulja, hogy reggelig várnia kell. Ezen kívül ne hagyja inni késő este, lefekvés előtt, így üres hólyaggal megy aludni.

macska kapar az alomtálban

A cicám pont az alomtál mellé ürít, még két centire sem megy arrébb. Miért?

Valami nem stimmel az alommal vagy az alomtállal.  Szeretné használni, de nem akar túl közel menni. Általában akkor történik ez, ha az alom piszkos. Éppen most cserélte ki? Nos, lehet, hogy túl kicsi neki az alomtál. Ha már átgondolta ezeket a kérdéseket, és kiderítette, mi a gond, a cica valószínűleg meg fogja találni a helyét. Ilyenkor mindenképp dicsérje meg a sikeres „akcióért”. A későbbiekben mindig ügyeljen az alom tisztán tartására, hiszen ön sem használna szívesen egy vécét, amit naponta vagy kétnaponta egyszer húznak le. Arra ügyeljen, hogy a nem megfelelő helyre sikeredett pisifoltokat alaposan feltakarítsa.

Hogyan tudnám leszoktatni a cicámat, hogy a cserepes növényeimet használja alomtálként?

Nos, első körben szerezzen be méretében is megfelelő, klassz alomtálat a cicának. Olyat, ami vonzó lesz a számára.

A legtöbb macska az olyan alomanyagot szereti, amelyik számára természetes szagot áraszt.

Márpedig semmi sem lehet természetesebb, mint a növények és a föld illata. A legtöbb alomanyag a különféle adalékokkal vonzó lehet az emberek számára, de nem a cicáknak. Tegye a megtöltött alomtálat a növények mellé.

A cserepet a földes rész felett fedje be fóliával. Ezt a legtöbb cica nem kedveli. Amint az alomtálat használja, dicsérje meg, adjon neki jutalomfalatot vagy játsszon vele egy nagyot. Amikor már rendszeresen használja az alomtálat, fokozatosan távolabb helyezheti a növényektől, közelítve az ideális helyhez.

Kilenc cicám van, legtöbbjük szanaszéjjel ürít. Tudok tenni valamit ez ellen?

Amennyiben ilyen sok cicája van, nehéz a helyzet. Biztos vagyok benne, hogy sokkal több öröme van az állataiban, mint amennyi a gond velük, különben nem tartana ennyi macskát. Érdemes lenne olvasnia a macskák territoriális viselkedéséről és szociális életükről. Érdemes ivartalaníttatni mindegyiküket és macskánként egy tiszta alomtálat elhelyezni a lakás különböző pontjain.

Ajánlott cikkek