10 ötlet a pisifoltok tisztításához

Számos oka van annak, ha a macskák széles ívben elkerülik az almot és lakás szerte ürítenek. Lehet, hogy a cica beteg, esetleg viselkedési problémákkal küzd, talán új állat érkezett a családba vagy kisbaba született, ettől pedig stresszes, de az sem kizárt, hogy így tiltakozik a koszos alom ellen.

A protestálás számára legegyszerűbb módja, hogy nemes egyszerűséggel a szőnyegre, a kanapéra piszkít.

Ha nem tud rájönni az okra, érdemes állatorvossal beszélni és együtt átgondolni, mi készteti a cicát az alom elkerülésére. Azonban ne aggódjon és ne is büntesse a cicát, inkább olvassa végig ötleteinket, hátha célravezetők lesznek.

10.

Fogjon egy papírtörlőt és itasson fel annyi vizeletet, amennyit csak tud. Ha túl nagy a tócsa és nem akarja pazarolni a papírt vagy nincs otthon elég, megteszi egy ócska törülköző is, vagy bármilyen, kidobásra ítélt rongydarab. Ha a tócsa a szőnyegen van, álljon rá cipőben.

9.

Soha ne dörgölje a vizelettócsát. Ha már megszáradt, öntsön rá vizet és itassa fel.

8.

Kerülje az ammóniatartalmú tisztítószerek használatát. Az ammónia szaga hasonlít a vizelet szagára, és ez arra ösztökéli az állatot, hogy újfent oda ürítsen.

7.

A kisállat felszereléseket forgalmazó kereskedésekben kifejezetten jó termékek kaphatók e célra, de az otthoni keverékek is célravezetők lehetnek. Ne feledje el, hogy először minden terméket csak egy kis területen próbáljon ki.

6.

Kiváló otthoni megoldás a víz és ecet keverékének használata. Ráadásul olcsó is és környezetkímélő, az ecet pedig kiváló baktériumölő. Másfél csésze meleg vízben oldjon fel fél csésze ecetet. Öntse a keveréket a foltra, hagyja állni ott 3-5 percen át. Ne feledje, hogy az ecet nem jó a márványra vagy a kőre.

5.

A szódabikarbóna az egyik leguniverzálisabb szer. Miután az ecetes keverék megszáradt a folton, szórjon rá szódabikarbónát. Hogy mennyit? Jó sokat!

4.

Még nincs vége a házi szerek felvonultatásának! ¾ csésze három százalékos hidrogén peroxidot (gyógyszertárakban kapható) keverjen el egy teáskanál hagyományos mosogatószerrel és szórja a szódabikarbónára (előtte persze ezt is tesztelje egy kisebb területen). Dolgozza bele alaposan a kárpitba vagy a szőnyegbe.

3.

Most már nincs más teendője, mint várni, amíg az egész megszárad – erre hagyjon pár órát. A teljes száradás után kapja elő a porszívót és alaposan porszívózza fel a területet. Ha a folt nagy és igencsak megkeményedett, ismételje meg az egész procedúrát.

2.

Ha nem híve az otthoni készítményeknek, akkor a boltokban keressen megfelelő terméket. Ügyeljen arra, hogy enzimtartalmút válasszon, mert az enzimek lebontják a vizeletet és semlegesítik a szagokat.  Minden esetben kövesse a termék csomagolásán feltüntetett utasításokat.

1.

Ne feledje: attól, hogy nem látja a foltot, még érezheti a szagát. Az illatosítást beillesztheti a takarítási procedúrába, de ne feledje, hogy a szódabikarbóna és a víz-mosogatószer elegye csökkenti a szagokat.

Ajánlott cikkek