Macska/kaparás

A legjobb megoldás a macskamenta használata azokon a helyeken, ahol a macska kaparhat és mászhat. Minél több lehetősége adódik a játékra – ergo minél változatosabb a macskabútor – annál kevésbé fog késztetést érezni más helyek és a tiltott tárgyak iránt. A macskának játszótér kell, ahol kiélheti ösztöneit. De ez még nem elég, kell a változatosság is. Érdemes tehát a játékokat időnként cserélgetni a macskabútoron – néha rögzítsen másik műegeret, játéklabdát rá.

A tiltott helyeket be lehet fedni alufóliával vagy zsírpapírral, ezek csörgését nem szeretik a cicák. Érdemes a lakásban ügyelni arra, hogy a függőleges csíkozású tapéta vagy bútorszövet igencsak vonzó a számukra, ezért tehát lakásfelújításkor vagy bútorvásárláskor nem ilyet kell választani.

Végső megoldásként a szakértők a spriccelést ajánlják, azaz a rosszalkodó cicát egy kis vízzel érdemes a bűntett végrehajtásának pillanatában arcon permetezni, ez távol tartja az ismétléstől.

Mi az a macskamenta?

A macskamenta, más néven gyöngymenta (hivatalos nevén a nepata cataria) igen erős évelő növény, a menta család tagja. Hatóanyaga, mely oly vonzó a macskák számára, a nepetalactone, mely a menta leveleinek bomlásakor aktivizálódik. Ez az anyag a szárítás során nem változik, hatékonysága ugyanolyan marad még játékba zárva, vagy ha összetörik és a szőnyegre vagy máshová szórják.

A cicák imádják a macskamentát, legyen az akár szárított, akár friss. Alig 10-30 %-uk érzéketlen a macskamentával szemben – ez örökletes -, ám legtöbbjük olyan intenzíven reagál rá, akár egy tigris.

Nagyon hatásos a macskamenta bedörzsölése olyan helyre, ahol a macska kaparhat, azaz a macskabútor és kaparófa felületén is, így megóvhatók ezek a hasznos felszerelési tárgyak. A bedörzsölés néha hatásosabb, mint a spray használata, ez azonban teljes mértékben az állat szokásaitól függ. Bátran permetezze le a macskabútor és a kaparófa minden egyes négyzetcentiméterét!

A mentát tartalmazó játékok könnyen frissen tarthatók, ha műanyag csomagolásban tartja őket a játékidőn kívül, de tudni kell, hogy mindegyik egy idő után elveszíti erejét és hatását. Időnként cserélgesse hát ezeket a macskabútoron, így kedvence nem fog rájuk unni.

Van még néhány olyan növény, mely módfelett vonzó a macskák számára. Ilyen az olajfa, papíruszkáka, a mimóza, a kivi, a spárga, a kakukkfű is.

Ajánlott cikkek