5 jó tanács, hogy cicája vékonyabb, egészségesebb legyen

5 jó tanács, hogy cicája vékonyabb, egészségesebb legyen

Lehet, hogy a dagi cica cuki, de higgye el, egyáltalán nem jó kedvence egészségének. Ha macskája hízni kezd, néhány jó tanács megfogadásával segíthet a helyzeten. Ráadásul nem is költségesek a megoldások, sőt, még akár spórolhat is! Ha dagi a cica, fogyassza le!

1. Nem minden diéta jó

A macska húsevő állat. Ez azt jelenti, hogy azok a tápok, melyek tele vannak töltőanyaggal (pl. rizzsel, gabonával), üres kalóriák a számára. Épp ezért olvassa el figyelmesen a tápok összetevőjét vásárlás előtt. Mindig a hús legyen az elsődleges, legfőbb összetevő. A jobb minőség kevesebb töltőanyagot jelent.

2. Konzerv vagy száraztáp?

Minden gazdi másra esküszik. A döntés az ön kezében van, de a tudományos viták végén a voksot mindig a konzervek mellett teszik le. A konzerv eledel kevesebb töltőanyagot és több vizet tartalmaz, ezáltal a cica fittebb, vékonyabb és boldogabb lesz.

3. Adag-kontroll

Legyen szó bármilyen diétáról, a kulcsszó a mennyiség. Ne hagyja, hogy a cica kiszolgálja magát, azaz ne hagyja előtte egész napra a tápot. Ha így tesz, a nap bármely szakában rájárhat az ételre, amikor csak kedve szottyan, még akkor is, ha nem éhes. Használja ki a macskák vadászösztönét. Hagyja előtte az ételt 15 percre, majd ezután vegye el, még akkor is, ha maradt a tálkában. Hamar észre fogja venni a cica vonalaiban bekövetkező változást.

4. Mozgás!

Játsszon sokat a cicával! Ösztönözze szaladgálásra, a felhúzható egér üldözése jó móka, de lézerfény követése is nagy kihívás a számára. Ha csak nincs apró korától hozzászoktatva, a pórázon sétáltatást nem érdemes a fogyókúra miatt elkezdeni, inkább a napi közös játékidőt növelje 25-30 percre. Így kedvence nem lesz levert, unatkozó, mozgás közben pedig zsírt is éget.

5. El a nasival és a konyhai maradékokkal!

Az emberek étele az embereknek való, nem a macskáknak. Az ilyen apró falatkák olyanok a cicának, mintha mi falnánk be egy csipszet, pizzát vagy egyéb gyorséttermi szemetet. Tehát ne etesse asztali maradékokkal a cicát és a jutalomfalatok mennyiségét is csökkentse minimálisra. Ha mindenképp kell a jutalomfalat, keressen egészséges alternatívát, például holisztikus tápot vegyen és ebből szemezgessen neki.

Ajánlott cikkek