Praktikum - macskásoknak

A macska kapar. Ez legalább annyira tény, mint hogy az ég kék és a fű zöld. De miért kezd hirtelen és igen vadul kaparni az amúgy jó cica? Ennek oka általában a stressz, amennyiben intenzívebb, mint a megszokott napi kaparás. A legnyugodtabb, egyébként csak a kertben kaparászó macska is nekieshet a lakás berendezésének, ha stressz éri.

Lehet, hogy bosszús, mert nincs hely, ahová félrevonulhatna – erre jó megoldás a macskabútor -, új macska jelent meg a szomszédságban, netalán épp elköltözött a család és nincs, ahol levelezesse a feszültségét. Ilyenkor nem a territórium megjelölése vagy a vadászó életmód a kaparás oka, hanem a szorongás, ezt pedig legkönnyebben a kaparással tudja oldani az állat. Ilyen helyzetekben a jól elhelyezett kaparófa az egyetlen megoldás, melyhez segítségül hívható még a macskamenta is.

Mi a csoda az a kaparófa?

A kaparófa igen praktikus találmány, ráadásul macskás családban nélkülözhetetlen a tapéta, bútorok és függönyök védelmében. Csak éppen egyetlen darab nem elég.

Na de milyen a jó kaparófa? Egyértelműen nem CSAK fa. A fa hamar elkopik, éppen ezért a kaparófákat kötéllel vagy erős hánccsal, kenderrosttal, zsákvászonnal vonják be. Azoknak a gazdiknak, aki intenzíven kaparó cicával vannak megáldva, érdemes erre még egy réteget vonni valamelyik erős anyagból.

A kaparófa mérete akkor ideális, ha a macsek kényelmesen ki tud nyújtózni rajta. Szélessége a macska mellső lábainak szélességével legalább megegyező kell, hogy legyen.

Vannak ajtóra szerelhető, a kanapé oldalát védeni hivatott kaparófák, de olyan is, amelyek játékokkal felszerelt, talpakon álló csodák.

A lényeg, hogy a kaparófa mindig stabilan álljon, játék közben ne boruljon fel és ne tudjon eldőlni, csak így lesz hatékony macska felszerelés belőle.

Azonban attól, hogy megvesszük, a szépséges és praktikus kaparófa még nem biztos, hogy elnyeri a cica tetszését.

Tanítsa meg kedvencének, hogyan kell a kaparófát használni

Amíg meg nem tanulja, hogy melyek a tiltott és melyek a szabad területek e célra, a cicát nem lehet szabadon engedni a házban olyankor, amikor nem tudja szemmel tartani. Ideiglenesen akár el is zárhatja olyan helyre, ahol nem eshet baja, mondjuk egy különálló szobába.

Bár ez hosszú távon egyáltalán nem megoldás a problémára, de segíthet az állat nevelésében, abban, hogy az ön által kijelölt eszközöket használja kaparásra.  A kijelölt helyet rendezze be úgy, hogy több kaparófa legyen a legkülönfélébb helyeken. Tehát célszerűen ne csak egyet válasszon, sőt, minél nagyobb a lakás, ahol él, annál többre lehet szükség a későbbiekben.

Egy macska mellé legalább két kaparófa ajánlott. Mivel nem lesz más lehetősége a kaparásra, megtanulja, hogy csak a saját játékain gyakorolhat, ezáltal ez az egyszerű játék hasznos macska felszerelés lesz.

Meg kell mutatni a cicának, hogy a kaparófa klassz dolog és nagyszerű játék. A macska kaparó tetejére helyezzen egy darabkát a cica kedvenc falatkájából vagy lógassa rá a legkedvesebb játékot és csalogassa játszani. Jó ötlet lehet a macskamenta spray-vel való lefújás is.

A legtöbb cica ébredés utáni nyújtózkodása után rögtön kapar, ezért ébredéskor azonnal vigye a kaparófa mellé, tegye le és dicsérje meg, ha azon élesíti karmait.

Milyen formájút érdemes választani?

Igazából a cica kaparófa formájának milyenségét a cica természete határozza meg, persze a gazdi lehetőségei mellett. Lustább macskáknak érdemes kaparószőnyeget választani, melyre praktikusan kis játék van szerelve. Azoknak, amelyek imádják a kihívásokat széles talpon álló, játékkal ellátott, álló kaparófát válasszon.

Egyszóval: a cica kaparófa nagyszerű tárgy, azonban egy dolgot mégsem véd ki: a függönyön, bútorokon való mászást. Márpedig a cicának másznia is kell, ez hozzá tartozik a cicaléthez. Mi hát a megoldás?

Ajánlott cikkek