10 ötlet, hogy cicája boldog és egészséges legyen

10 ötlet, hogy cicája boldog és egészséges legyen

Hinné, hogy egyes állítások szerint Attila, a hunok vezére is több tucat macskát tartott? Egy új kiscica érkezése a családba csodálatos dolog. Édes, puha kis jószág, szeretgetni való apróság.  Még a legkeményebb szív is meglágyul a láttán, és bizony hajlamos elfeledkezni az apróság elemi igényeiről.

Érdemes időben felkészülni a kiscica érkezésére, úgy a táplálás, mint a napi gondozás terén, hiszen így tudja legjobban biztosítani kedvence számára a boldog és egészséges életet.

Az élő, érző apróságnak bár nagyon fontos a szeretgetés, a simogatás, korántsem elég.

  1. Hazaérkezéskor a megszokott táppal etesse a kiscicát, de fokozatosan szoktassa át kiváló minőségű macskaeledelre (ami gazdag proteinben és taurinban, de alacsony a szénhidráttartalma és mentes az adalékanyagoktól). Az átszoktatás a két táp keverésével történik, és az állatorvos tudja az arányokat és a szoktatáshoz szükséges időt legjobban megmondani. Amint sikerült az átállás az új tápra, folytassa ennek etetését.
    A kiscicát legalább napi három alkalommal etesse, lapos tálkából. Ne feledje, egy kölyökmacska aprócska, törékeny lény, fontos, hogy könnyen, gond nélkül hozzáférjen ételéhez. A jutalomfalatok és nasik - különösen a növekedési időszakban – megengedettek. Kis mennyiségben adhatók olyan, proteinben gazdag ételek is, mint a főtt tojás sárgája, szálkamentes hal, főtt vagy nyers máj. Ezek nagyban hozzájárulnak a csontozat megfelelő fejlődéséhez.
  2. Azt mondják, megengedhető, hogy a növekedési időszakban (azaz hat hónapos korig) folyamatosan legyen étel a cica előtt, vagy napi több alkalommal is kapjon enni. Ha a kiscica szeret turkálni az ételben vagy lassan, megfontoltan eszik, akkor legyen mindig előtte egy kevéske száraz táp.
  3. Konzerv vagy száraz táp? A legtöbb gazda valahol a kettő között találta meg az egyensúlyt. Jó ötlet lehet az esti konzervetetés, míg napközben kapjon száraz tápot.
  4. Mindig legyen friss víz elérhető helyen és naponta többször ellenőrizze annak tisztaságát. A víz tökéletesen elég a cica számára, nincs szüksége más folyadékra. Ráadásul a tehéntej – minden ellenkező híreszteléssel szemben – egészségtelen a macska számára, gyomorfájást, hasmenést okoz. Persze a cicák szeretik az ízét, és gondolkodás nélkül megisszák, ha tehetik, akárcsak a fagyállót.
    Hagyja a tehéntejet a gyerekeknek, a cicának a legkevésbé sincs rá szüksége!kölyök cica édesen ásít
  5. Mikor a kiscica az új otthonába kerül, célszerű abban a helyiségben tartani, ahol az alomtál is van, legalábbis egy pár napig, míg meg nem tanulja használni. Általában nem igényelnek e téren túl sok nevelést a macskák, könnyen és gyorsan megtanulják az alom használatát. Gyakorta az is elég, ha tudják, hol az alomtál, és azonnal el is kezdik használni, ugyanis a macskák ösztönösen eltemetik ürüléküket.
  6. Mindig figyelje a kiscicát. Mivel aprócska és kíváncsi, könnyen bajba keveredhet. Beszorulhat a bútorok mögé, beleeshet a vécébe, vagy akár rá is léphetnek. Míg meg nem tanulja, hogyan kell biztonságosan élnie, a gazdi figyelő és óvó szemeire van szüksége.
  7. Vigye rendszeresen állatorvosi ellenőrzése és ne feledkezzen meg a szükséges immunizáló oltásokról sem!
  8. Az ivartalanított állatok egészségesebbek és boldogabbak, ráadásul nem mellesleg a gazdi élete is könnyebb. Az ivartalanított állat nem ivarzik, nem lesz vemhes, nem spriccel vizeletet és nem kujtorog el a háztól, nem verekszik össze más macskákkal egy nőstény kegyei miatt. Az ivartalanítást általában hat hónapos korban végzik el, de már fiatalabb korban is kivitelezhető a műtét. Elméletileg két hónapos kor után bármikor elvégezhető a beavatkozás, de célszerű az állatorvos tanácsát kérni az ügyben.
  9. Játsszon sokat a cicával! Egy darabka madzag, egy gyűrött papír, vagy bármilyen, állatkereskedésben kapható játék megteszi. A cicák és a macskák imádnak játszani, és a közös játék erősíti a gazdával való kapcsolatot.

Szeresse hát cicáját és gondozza megfelelően, Meglátja, az aprócska kis lény gyorsan csodaszép. hálás és szeretetteli macskává fog fejlődni.

Ajánlott cikkek