Alomra szoktatás

Az alomtál használata teljesen ösztönös a macskáknál. Emiatt pedig az alomra szoktatás igencsak egyszerű feladat: meg kell neki mutatni, hol találja, és sokszor elég egy alkalommal belehelyezni a kiscicát, hogy megszokja.

Amikor az újonnan érkezett cicát ismereti új otthonával, az alomtál megmutatása legyen az egyik legelső lépés.

Hagyja, hogy egy kicsit szagolgassa, majd nemes egyszerűséggel helyezze bele a macskát.

Lehet, hogy egy kicsit kaparni fog benne, de az is elképzelhető, hogy azonnal kiugrik. Ha ez történik, egy vagy két óra múlva ismét próbálja meg beletenni.
Legközelebb akkor vigye az alomtálhoz, amikor reggel felébred, vagy pedig etetés után. Ha produkál valamit az alomba, azonnal dicsérje meg és adjon egy jutalomfalatot.

Gyakran előfordul, hogy a cica elutasítja az almot, ha az nincs megfelelő helyen. Tegye csendes helyre, oda, ahol ritkán fordulnak meg a családtagok és nincs állandó átmenő forgalom. Persze fontos, hogy a macska számára mindig elérhető legyen. Ne tegye az almot az állat etető- és itatóedénye mellé, és nem mindig jó ötlet a fürdőszoba vagy a mosókonyha, mert a mosógép zaja zavaró lehet a cicának.

Amennyiben több macska van a családban, gondoskodjon arról, hogy az újonnan érkezettnek legyen saját, külön bejáratú alomtálja.

Sokkal hamarabb megszokja az új környezetet, ha nem kell átgázolnia a többi macska elásott ürülékén, és nem kell úgy éreznie, hogy betört a többiek területére. Amint beszokott a macskacsaládba, már nem lesz gond közöttük, hogy megosszák egymással alomtáljaikat.

Ötletek

A macskák igencsak kényesek, ha az alomtáljukról van szó. Érdemes tehát az alábbi ötletekkel megkönnyíteni számukra az életet – legalább az alomtál használata terén.

Takarítsa naponta, cserélje hetente 

A macskák utálják, ha piszkos az alom.

Ahogy mi, emberek sem szeretjük a mocskos, bűzös toalettet használni, úgy ők sem. Ráadásul eszük ágában sincs a mocskon átgázolva egy kis tiszta területet keresni. Naponta legalább egyszer szedje ki az elásott ürüléket, összecsomósodott vizeletet az alomból és heti egyszer cserélje ki az almot, mossa el az alomtálat.

Cicánként egy alomtál + egy tartalék

Alomtálból soha nem lehet túl sok. A szabály az, hogy macskánként legyen egy, és plusz egy tartalék. Tehát három cica esetében négy alomtálat célszerű elhelyezni. Nagy vagy többszintes ház esetén esetleg még egyet el lehet helyezni valahol.

Vegyen illatmentes almot 

Az illatosított almokat a gazdáknak gyártják, nem a macskáknak. Ők ugyanis nagy valószínűséggel messzire elkerülik az erősen illatosított almot. Ennek megelőzésére vásároljon természetes anyagú, illatmentes alomanyagot.

Próbáljon ki többféle alomtípust

Még az együtt élő macskák között is előfordul, hogy más-más típusú almot preferálnak. Van, amelyik a természetes anyagú, más a kristályos, megint más a csomósodó almot kedveli. Próbálja ki, melyik cica melyiket használja szívesebben!

Amikor először kerestünk almot a cicáknak, ezt az oldalt hívtuk segítségül, hogy megtaláljuk a legjobbat, és még arra vonatkozóan is kaptunk tanácsot, melyik életkorban milyen almot használjunk.

macska az alomban

Elég nagy-e az alomtál?

A macskának hely kell, hogy kényelmesen elvégezhesse a dolgát. Ha az alomtál kicsi, nem fér el benne, bizony előfordulhat, hogy mellé jár. Nagytestű fajtáknak, mint például a maine coon, vegyen jó nagy alomtálat.

Nyitott vagy fedett?

Vannak, macskák, melyek szeretik a fedett alomtálat, hiszen így elvonulva végezheti dolgát. Azonban a fedett alomtálak mintegy csapdába zárják a szagokat. Ez önnek hasznos, hiszen a kellemetlen szag nem áradnak szét a lakásban, ám a kényes orrú macskákat bizony távol tarthatják az alomtól. Persze ideig-óráig segít az alomszagtalanító termékek használata, de az sem tünteti el örökre a szagokat. Ráadásul vannak macskák, amelyek nem igazán kedvelik, ha alomszagtalanító porral van behintve az alom. Mivel a mienk is ilyen, így általában inkább spray terméket vásárolunk, mégpedig itt, a nagy választék miatt.

Emellett az  sem mindegy, hogy a kiválasztott helyre - azaz ahová az alomtálat tenni fogjuk - mekkora alomtál vagy macska WC fér be, és sokaknál az is szempont, milyen szín illik az adott helyre. Ha pedig már mindent elterveztünk, nem árt az árakat is átvizsgálni, hiszen egyetlen alomtál sem egy életre szóló beruházás, de azért nem árt, ha tartós. Itt rendszeresen találunk akciókat, így az alomtálak esetenkénti cseréje sem viseli meg a családi költségvetést.

Mossa el minden héten úgy az alomtálat, mint a tetejét és rendszeresen cserélje benne a filtert.

Hetente-kéthetente mossa el az alomtálat

A műanyag alomtál idővel magába szívja a vizeletet. Alaposan mossa el legalább hetente-kéthetente. Használjon szappanos vizet, a vegyszerek kellemetlen szagot hagynak maguk után. Elmosás után öblítse ki alaposan. Időszakosan cserélje az elhasználódott műanyag alomtálat újra.

Ha a cica vadon élt

Ha macskáját utcáról fogadta örökbe, gazdátlan, vadon élő állat volt, akkor hozzászokott, hogy a szabadban végezze el a dolgát, és ürülékét elássa. Előfordul, hogy a kis kóbor annyira jól érzi magát új otthonában, hogy azonnal elkezdi használni az almot. Ám ha ez nem így történik, érdemes kintről hozni ürüléket és azt az alomba pottyantani. Ezt minden nap ki kell szedni és újabb „adagot” berakni. Idővel a cica megtanulja az alom használatát.

Az alomhasználat elsajátítása nem túl bonyolult feladat a macskák számára.

Alakítsa ki az alomhasználathoz kapcsolódó szokásokat – úgy a macskánál, mint saját magánál. Figyelje kedvence jelzéseit, így elkerülheti a kellemetlen baleseteket.

Ajánlott cikkek