A macskajátékok és azok lehetséges veszélyei

A cicák természetüknél fogva játékosak, dolgozik bennük az ellenállhatatlan ösztön. Ha a gazda nem biztosít játékokat a számukra, akkor elkezdenek unatkozni és lustává válnak, vagy pedig keresnek maguknak olyan dolgot, amivel játszani tudnak.

Ennek eredménye vagy egy elhízott, betegségekkel küzdő, lusta állat, vagy pedig egy kaotikus lakás lesz. A megoldás tehát: elegendő játék. Na de milyen? Nem árt ugyanis óvatosnak lenni a megfelelő játékok kiválasztásánál.

A cicákat leggyakrabban azok a játékok vonzzák, amelyek veszélyesek lehetnek a számukra. Imádják a különféle szalagokat, fonalakat, melyek a klasszikus cicajátékok alapját képezik. Azonban ha egy szalag túl hosszú, az állat könnyen beletekeredhet, akár meg is fojtva magát. Bár a műanyag zacskó szerencsére egyik játéknak sem alkotórésze, de a kis ravaszak gyorsan lecsapnak a csomagolóanyagra, ami bizony szintén fulladást okozhat.

macska fonalgombolyaggal teli kosárban

Mindezek nem csak a fulladásveszély miatt kerülendő tárgyak, de lenyelve akár bélelzáródást is okozhatnak. Ugyanígy a kisméretű labdák, golyók sem ideális játékok. Ha azt látja, hogy kedvence lenyelt egy szalagot, vagy akár már csak a végeredményt észleli a végbelénél, ne próbálja meg kihúzni, mert ezzel többet árt, mint használ. Inkább vigye azonnal orvoshoz a cicát.

A boltok nagy választékot kínálnak cicajátékokból, ám garanciát ritkán adnak arra, hogy azok biztonságosak.

Tudomásul kell venni, hogy egyes játékszerek csak közös játékok alkalmával használhatók, amikor felügyelni tudja az állatot. Az olyan játékok, melyeken a cica által könnyen eltávolítható és lenyelhető darabok vannak, ebbe a kategóriába tartoznak, akárcsak az olcsó plüss és sípolós játékok. A plüssállatok töltőanyaga, a műanyag szemek lenyelve komoly problémát okozhatnak.

Persze ezek a figyelmeztetések nem azt jelentik, hogy a gazdának paranoiddá kellene válnia a játékokkal kapcsolatban. A legtöbb cica minden gond nélkül eljátszik még a veszélyesnek tartott játékokkal is. A cél az, hogy a gazda a lehetséges veszélyek ismeretében felügyelje kedvence játékát és rendszeresen vizsgálja át a játékokat.

De miért is fontos a játék és melyek a kifejezetten biztonságos játékszerek?

Felmerül a kérdés, hogy ha annyi veszély rejlik a játékszerekben, akkor miért kell engedni, hogy a macska egyáltalán játsszon? Nos, azért, mert a játék nem csak fizikálisan, de mentálisan is egészségesen tartja az állatot. A macska ragadozó állat, a természetben meg kell küzdenie a zsákmányért.

Ez nem más, mint egyszerű genetika. Sok cica lepte már meg gazdáját elejtett zsákmánnyal, lábai elé helyezve egy-egy madarat vagy egeret. A játék tehát a macska számára az energia levezetésének és a vadászösztönök kiélésének legjobb módja. Túlsúlyos cicák esetében kifejezetten fontos a mozgásra és játékra ösztönzés.

Az, hogy milyen játékot választ, annak függvénye, mit kedvel a macska. Van, amelyik a csörgős labdát, más a csörgő nélkülit, vagy éppen a puha plüsst részesíti előnyben, amibe karmait belemélyesztheti.

Temérdek pénz költése nélkül is könnyen ki lehet elégíteni a macska játékigényét. A cicák ugyanis kifejezetten jól elvannak a zuhanyfüggöny zsinórjával, egy üres műanyag palackkal, egy vécépapír gurigával, ping-pong vagy teniszlabdával, sőt, sokszor többre értékelik ezeket, mint a méregdrága játékokat.

macska labdát pofozgat

Biztos látott már cicát, amelyik boldogan játszik el egy üres kartondobozzal, amibe bele tud bújni és élvezettel tud kaparni. Ugyanakkor az is tény, hogy ezek az alternatív játékszerek sokkal kevésbé tartósak és gyakrabban szorulnak cserére.

A legtöbb cica szereti a macskamenta illatával átitatott, vagy macskementával töltött játékokat. A macskamenta annak ellenére is biztonságos, hogy egyes cicákra kifejezetten nyugtatóan, míg másokra élénkítően hat.

Ajánlott cikkek