Tippek a cica neveléséhez

Nagyon fontos a cica mozgásigényének kielégítése egyrészt egészsége, másrészt jóléte miatt. Amíg az állat egészséges és nincs semmiféle fizikai akadálya, a mozgás fejleszti izomzatát és koordinációs képességeit. Egészségügyi előnyei mellett mindez nagyszerű móka is.

Az a macska, amelyik elkényelmesedik és lusta lesz, nem mozog eleget. A mozgás hiánya könnyen vezethet elhízáshoz. Az elhízás súlyos következményekkel jár, nem csak esztétikai problémát okoz. A belső szervek elzsírosodása mellett cukorbetegség, szívproblémák, ízületi fájdalmak és temérdek más kór is jelentkezhet, pusztán csak a túlsúly miatt.

Emellett a mozgás szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez, a mentális egészséghez is.

Az elfoglalt emberek előszeretettel tartanak macskát, hiszen a cicát nem kell sétáltatni, és általában jól elvan otthon egyedül. Ezek az emberek hazaérve egy fárasztó nap után vágynak a szeretett állat társaságára, megnyugtató számukra a cica dorombolása, kedveskedése.

A cica is örül a gazdinak, hiszen végre hazaért. Az ölébe kuporodik, hozzádörgölődzik, dorombol és dagaszt neki egy kicsit, hogy kedveskedjen. Lehet, hogy macskanyelven el is meséli, hogy egész nap csak heverészett, nézelődött az ablakban, nagyokat aludt, és leginkább esze ágában sem volt játszani, ugrálni mozogni. Hiszen ő jó cica!

Nos, akármilyen fáradt, akármennyire is jól esik a dorombolás, a puha macskaszőr simogatása, tessék megmozdulni, és játszani egy kicsit a macsekkal. Nem árt meg a gazdának sem, és kifejezetten jót tesz az állatnak. Több szempontból is. Egyrészt jó étvágyat csinál neki az esti vacsorához, másrészt megmozgatja izmait, átmozgatja egész testét. Ugyanakkor a közös játék, a gazda törődése mentálisan és a szociális fejlődés szempontjából is nagyon fontos.

Íme, néhány ötlet, hogyan lehet egészségesen és jó formában tartani a macskát.

A legjobbak az interaktív játékok, de bármilyen egyszerű macskajáték megfelel, mellyel elfoglalhatja magát, ha gazdája nincs a közelében. A legegyszerűbb ötletekkel lehet hosszú időre lefoglalni a kíváncsi kis állatot. Egy műanyag palackkal hosszú ideig képes eljátszani, de imádja, ha egy pálca végére erősített tollat mozgatnak előtte. Jópofa az olyan játék is, amit a cica tologatni tud.

Érdemes beruházni egy nagyobb cicabútorba, amelyen mászni, ugrálni, bújni, aludni vagy pihenni és kaparni is tud kedvence.

Próbáljon meg minden nap játszani egy kis időt a cicával. Sok macska, különösen az idősebbek a korral egyre lustábbak lesznek. Ám elegendő mozgással nem csak izmait és egész testét tudja fitten tartani, de az állat sokkal fiatalabbnak is érzi majd magát, ezáltal vidámabb és elégedettebb lesz.

Ajánlott cikkek