Játékok macskáknak

Minden gazda örömmel vesz játékot kedvenc macskájának, de ne feledje: a rossz játék veszélyes lehet. A cicák minden iránt érdeklődnek, ami fényes, kicsi, bolyhos, és jó, ha lehet pofozgatni, görgetni a padlón. Az se baj, ha zörög, hangot ad.

Mivel a macskáknak nincsenek kezeik, a játékra szánt tárgyakat a szájukkal fogják meg, így azonban könnyen le is nyelhetik, vagy a játék a nyelőcsőben megakadva fulladást okozhat. Nézzük át, mely játékok biztonságosak.

Legjobb esetben az emésztő rendszerbe kerülő tárgy hányást és hasmenést okoz, de fordulhat rosszabbra is a helyzet. Ezért az olyan, kedvence számára vonzó tárgyakat, mint a gemkapocs, alufólia, gumiszalag, radír, tartsa biztonságban.
Kifejezetten veszélyesek a celofán cukorkapapírok. A cicák képtelenek ellenállni a fodros csomagolásnak, mely ráadásul sokszor fényes is, a cukros tartalom pedig csábítja őket egy kis nasizásra. A csomagolás azonban lenyelve rátapadhat a belekre, meggátolva a tápanyagok felszívódását.

Ez mind veszélyes, de mi tesz biztonságossá egy macskajátékot?

Minden, ami erős. Ha lehet tologatni, dobálni, rágcsálni, karmolni, ütni, rúgni, sőt, nyalogatni is, célszerűen többször egymás után, anélkül, hogy bármely része megsérülne vagy leszakadna a játéknak, akkor megfelelő a macska számára.  A cicák kifejezetten szeretik a macskamenta illatát, ezért az ezzel töltött játékok nagy kedvenceik lesznek. Ám ezek a játékok általában puha anyagból készülnek, és bizony a cica gyorsan szét tudja rágni, lenyelve közben pár darabot. A lenyelt darabok irritálják a beleket, súlyos esetben bélelzáródást okoznak.

Ne legyen a játékon eltávolítható vagy mozgatható rész. A különféle fodros-bodros egérkék, méhecskék, ragasztott fülekkel és szárnyakkal nem éppen ideálisak a cica számára.  Ugyanez a helyzet a csörgős játékokkal is, azaz azokkal, amiknek a belsejébe csörgőt helyeznek el.

Higgye el, ha van olyan része a játéknak, amit le lehet szedni, a macska le is fogja. Jobb olyan játékot választani, amelyet nem tud szétszedni a kis rosszcsont.

Legyen mókás. Minden játék felesleges, ha a macska nem játszik vele. Gyakran lehet csalódott gazdikkal találkozni, akik kisebb vagyonokat költenek drága és dekoratív macskajátékokra, melyet aztán a cica csak megszemlél és inkább egy gyűrött papírdarabbal vagy egy filléres ping-pong labdával áll neki játszani. A macskák azokat a játékokat szeretik leginkább, amelyekkel imitálható mindaz, amihez a legjobban értenek: mászás, rohangálás, ugrálás, kaparás.

Válasszon inkább olyan játékokat, amelyek ösztönzik ezeket a viselkedési formákat és ösztönzi a macskát is, hogy játsszon velük. Ilyen lehet egy egyszerű teniszlabda – gurul és pattog, elég, ha a cica bökdösi és máris tud rá vadászni. A cicák sokkal jobban szeretik a mozgó dolgokat, mint a rögzített játékokat – az a jó, ami mozog, kígyózik, pattog és gurul, mert ösztönzi a cserkész-és vadászösztönt.

Ajánlott cikkek