Kényelem a köbön - a macskabútor

A jó macskabútor lakás a lakásban, otthon az otthonban. A jó macskabútor nem kaparófa és nem alvóhely, hanem mindezek kombinációja. A jó macskabútor nem csak a kaparást és a mászást előzi meg, de egyúttal praktikus pihenő-, búvó- és játszóhely. A macskák szeretnek elvonulni és aludni, vagy éppen csak elmélkedni.  Stresszhelyzetben elbújnak vagy magasra menekülnek, el a vélt vagy valós veszély elöl. A cicának egyszerűen kell a védett búvóhely.

A macskák imádnak játszani, otthoni környezetben is imitálják a vadászatot a játék során, szinte „eljátsszák” a becserkészés, üldözés, elfogás menetét. E vadászat során kúsznak, lesben állnak, rohannak, másznak, ugranak.

Egy praktikus cica bútor lehetőséget teremt e szerepjáték minél tökéletesebb megélésére.

A választék zavara

Cica bútor márpedig sokféle van. A legegyszerűbb változat egy zárt, kis nyílással ellátott fekvő, tetejére pedig kaparófa van erősítve. Vagy éppen fordítva: a kaparófára szerelik a búvóhelyet.

A lehetőségek innentől végtelenek: több ülő- és búvóhely, több kaparási lehetőséggel és temérdek rászerelt játékkal. A képzeletnek csak a lehetőségek – a lakás mérete, a pénztárca vastagsága - szabnak határt.

Nem mindegy a macskabútor anyaga sem. Nagyon széles a választék, de egy biztos: az alap általában fa, mégpedig kemény fa, a  cica bútor pihenő része puha és kényelmes legyen.

Éppen ezért általában műszőrméből vagy puha gyapjú anyagból készül a védett búvóhely. Ritkábban, de alkalmaznak erős filcet is, mind a pihenő rész, mind a kaparó felület bevonására, bár ez utóbbi területen nem ez a legpraktikusabb anyag.

A kaparó részek anyaga típusonként eltérő lehet, de minden változat megegyezik abban, hogy igen erős. Vannak kötéllel, kenderrosttal szorosan betekert, zsákvászonnal vagy erős filccel, ritkábban hánccsal bevont macskabútorok. Ezek az anyagok natúr és színes változatban is léteznek, így a lakás stílusához nagyszerűen igazíthatók a macskabútor kiválasztásánál.

Hány macskabútor kell?

Ez jó kérdés. Ugyanis amíg egy macskának kaparófából több is kell, macskabútorból elég egy. Ugyanakkor emellé érdemes még legalább egy egyszerűbb kaparófát is beszerezni és a lakás egy másik pontján elhelyezni.

Azonban ha több cica él a családban, a macskabútor kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy azon vagy minden cicának legyen egy búvóhely és egy kaparási lehetőség vagy pedig több bútort kell felállítani.

Ahogy az alomtálca esetében is azt mondják, macskánként egy kell, ugyanez igaz a cica bútor és a kaparófa esetében is. Sőt, minél nagyobb a hely, ahol az állat mozoghat, annál inkább érdemes több játszó- és pihenőhely elhelyezésén gondolkodni.

Egyébként a macskák általában napi 12-16 órát alszanak, sőt, ha a gazda odafigyel, láthatja, hogy kedvence általában a nap járásának megfelelő irányba változtatja pihenőhelyeit a nap során. Ergo: szeretnek melegben lenni, amikor pihennek. Ez az oka annak, hogy a macskabútor felépítése olyan, hogy azon a fekvőhelyek, a búvók és a pihenőpolcok általában mindig magasabban helyezkednek el. A meleg ugyanis felfelé száll.

Hol legyen a macskabútor és a kaparófa helye?

Mivel a cél a használati tárgyak védelme, érdemes az alvóhely mellé helyezni legalább egy kaparófát, amennyiben kedvence kosárban alszik.

Ha macskabútor van a lakásban, tegye azt meleg, napos helyre. A cicák ébredés után imádnak nyújtózni és kaparni, célszerű, hogy minél közelebb legyen az engedélyezett macska kaparó. Márpedig ez a macskabútor esetében épp kéznél, illetve mancsnál van.

Ajánlott cikkek