A macskabiztos otthon

A cicák, akárcsak a kisbabák, mindent megkóstolnak, ráadásul örömmel játszanak mindennel, ami csak mozog. Akár van már cicája, akár most tervezi egy vagy több macska örökbefogadását vagy vásárlást, nagyon fontos, hogy számukra biztonságos otthont alakítson ki.

Kérje meg az összes családtagot és a vendégeket is, hogy minden alkalommal hajtsák le a vécé fedelét. Különösen a kíváncsi kölykök, de még az idősebb, kevésbé mozgékony macskák is könnyen beleesnek a nyitott vécébe.

A legtöbb fürdőszobai tisztítószer mérgező anyagokat tartalmaz.  Fontos, hogy a gyógyszereket és egyéb mérgező anyagokat biztonságosan elzárva tartsa, zárható szekrényben vagy fiókban. Ha a cica ügyes, és ki tudja nyitni a zárt ajtókat, akkor szereljen bébizárat.

A mosógépet mindig ellenőrizze, mielőtt bekapcsolná, mert a cicák szívesen bújnak a belerakott ruhák közé. A mosószerek, öblítők, fehérítők mindig zárható edényben legyenek.

A lelógó függöny-, lámpa- és redőnyzsinórok fulladásveszélyesek. Kösse őket össze és rejtse el, nehogy a cica belegabalyodjon. Az ablakokra szereljen védőhálót, nehogy a macska ki tudjon esni rajta. Ne becsülje alá a kis állatot! Elég kíváncsiak a cicák, hogy könnyen kiessenek.

A szemetesre tegyen jól záródó fedelet, mert a cicák könnyen fel- és kiborítják. A szemetes tele van csontokkal, éles peremű konzerves dobozokkal, de a műanyag zacskó is potenciális veszélyforrás.

A cicák mindenbe belemásznak, amibe beleférnek. A bútorok melege és sötétsége igen vonzó a számukra.

Mindent ellenőrizzen: nézzen a szekrénybe, mielőtt becsukná az ajtaját, és a kanapét, mielőtt ráülne.

Az elektromos kábelek megrágása akár halálos áramütéssel is járhat, vagy belegabalyodhat a cica a vezetékekbe, ami fulladást okozhat. Minden kábelt rejtsen el a bútorok mögé vagy műanyag kábeldobozba. Az is elég, ha csak a vezetékénél fogva lerántja a cica a lámpát, máris sérülést okozhat neki a kemény tárgy ütése.

A fonalak, cérnák, tű, de akár a fogselyem is vonzó játék a macska számára, de lenyelve bélelzáródást okozhat. Tartsa ezeket zárható dobozban!

Ajánlott cikkek