15 gyakori háztartási veszély macskák számára

Otthonunk tele van olyan, hétköznapinak tűnő dolgokkal, melyek kedvenceink számára kifejezetten veszélyesek. Míg a patkányméregre vagy más veszélyes vegyszerekre általában odafigyel az ember, sok dologgal kapcsolatban meg sem fordul a fejében, hogy ártalmas lehet.

A 15 leggyakoribb háztartási veszély

  1. Humán gyógyszerek – Hosszú évtizedeken át a különféle gyógyszerkészítmények jelentették a legnagyobb veszélyt az állatokra. Manapság egyre több a receptköteles termék, egyre drágábbak a gyógyszerek, mégis nagyon sok cica szenved mérgezést a fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, meghűlés elleni gyógyszerek, lázcsillapítók és fogyókúrás termékek miatt. A legtöbb cica előszeretettel játszik a gyógyszeres üveggel vagy egyszerűen csak felkapja a földre hulló gyógyszert. Minden esetben tartsa elzárt helyen a gyógyszerkészítményeket!
     
  2. Rovarirtók. Természetes módon mindenki próbál harcolni az otthonába tolakodó rovarok és bogarak ellen, hiszen ezek ártalmas kártevők. Az irtásukra használt vegyszerek azonban mérgezőek szőrös kedvenceink számára, sőt, sokszor még a bolha- és kullancsirtó készítmények is. Hogy miért? Mert figyelmetlenül, nem a megfelelő készítményt vásárolják meg a gazdák, vagy nem az előírásoknak megfelelően alkalmazzák azokat kedvenceiken.
     
  3. Humán ételek. A szőlő, a mazsola, az avokádó, valamint a xylitol tartalmú termékek, mint a gumi, kifejezetten veszélyesek a macskák számára. Az egyik legveszélyesebb finomság a csokoládé, mely nagy mennyiségben tartalmaz metilxantint. Ez lenyelve hányást, hasmenést, fokozott lihegést, szomjúságot, vizelés, hiperaktivitást és idegrendszeri tüneteket okoz. Súlyos esetben a szívverés abnormális mértékben növekszik, rohamok és görcsös állapot jelentkeznek.
     
  4. Növények. Egyes szobanövények, mint az azálea, rododendron, szágópálma, liliomfélék gyakran megtalálhatók az otthonokban, pedig kifejezetten veszélyesek a macskák számára. Különösen veszélyesek a liliomfélék, melyek akár igen kis mennyiségben is komoly veseelégtelenséget okoznak.
     
  5. Állatorvosi gyógyszerek. Ezek a készítmények annak ellenére, hogy állatok kezelésére és gyógyítására használatosak, helytelenül adagolva veszélyesek lehetnek. Mindig kövesse az állatorvos utasításait a gyógyszerek adagolását illetően, ugyanis a nemszteroid gyulladáscsökkentők, a szívférgesség elleni tabletták, a féreghajtók, az antibiotikumok és a táplálék-kiegészítők nem megfelelő alkalmazás esetén komoly problémákat okozhatnak.
     
  6. Rágcsálóirtók. Évente nagyon sok házi kedvenc hal meg véletlenül lenyelt patkányméregtől vagy egérirtó szertől. Nagyon sok készítmény tartalmaz olyan összetevőket, melyek vonzóak a macskák számára is. A rágcsálóirtó típusától függően lenyelésük vérzéseket, görcsöket, veseelégtelenséget okozhat. Ugyan ilyen veszélyesek a mérgezett zsákmányállatok is a macska számára.
     
  7. Háztartási tisztítószerek. Annak ellenére, hogy már a kisgyerekek is megtanulják, hogy a legtöbb háztartási tisztítószer veszélyes, mégsem fordítunk elég figyelmet tárolásukra. A fehérítők és a fertőtlenítőszerek belélegezve nem csak felső légúti irritációt, de komoly bélrendszeri problémákat is okoznak. Ha a cica a fertőtlenítőszerrel felületen végigsétál, majd mancsáról lenyalogatja az idegen anyagot, könnyen mérgezést kaphat.
     
  8. Nehézfémek. Nem is gondolná, hogy a nehézfémek, mint az ólom, a higany, a cink hányféle módon lelhetők fel otthonunkban. Megtalálhatók a festékekben, a linóleumban, de régebbi épületek felújításánál, a csiszoláskor is ólompor szállhat a levegőben.
     
  9. Kertészeti termékek. Mindenki szereti, ha szép, zöld fű nő a kertjében, de nem feledje, hogy bizonyos műtrágyák és permetszerek kifejezetten mérgezőek. A műtrágyázott fű vagy a permetezett fa komoly bélrendszeri problémákat okozhat a cicáknak.
     
  10. Egyéb vegyszerek. A fagyálló klasszikus, sok problémát okozó méreganyag, mely több háziállat haláláért felelős. Ugyanilyen veszélyesek a hígítók, a lefolyótisztítók, a medence tisztítására szolgáló vegyszerek. Lenyelésük bélrendszeri panaszokat, depressziót, légzési nehézséget okozhat, és nem csak külsőleg, de belsőleg is komoly égési sebeket.
     
  11. Fonalak, fogselyem. Minden cica szereti húzgálni a fonalakat, cérnákat, de még a fogselyem gurigájával is eljátszik. Azonban a cica éles-érdes nyelvére csavarodva ezeket már nem tudja kiköpni az állat, lenyelve pedig komoly problémákat okozhatnak.
     
  12. Függönyroló. A kismacskák előszeretettel játszanak a függönyök zsinórjával, sőt, fel is másznak rá. Azonban az önfeledt játék során a szalagok könnyen az állatra csavarodhatnak, fulladást okozva.
     
  13. Vécétisztító szerek. Sokan használnak fertőtlenítő tablettákat, ezek azonban a tartályba helyezve a vizet a macska számára mérgezővé teszik. Márpedig sok macska előszeretettel issza a vécé vizét. Ha kedvence hajlamos erre, mindig csukja le a vécé fedelét.
     
  14. Gumiszalagok és egyéb varróeszközök. A gumiszalagok lenyelve okoznak komoly problémát, hiszen a bélre csavarodva bélelzáródást okozhatnak. Ugyanez a helyzet a cérnákkal, hímzőfonalakkal is. A tű a szájba ékelődve vagy lenyelve is veszélyes. A varróeszközöket mindig tartsa zárt, biztonságos helyen.
     
  15. Műanyag zacskók, szatyrok. A cicák szeretnek a zörgő szatyrokkal játszani, ám ha fejüket beledugják, nem tudják abból kihúzni, így könnyen fulladást okozhatnak.

Ajánlott cikkek