Növények, melyek ártalmasak a cicának

A különféle növények elfogyasztása sokszor veszélyes lehet a cicának, mivel sok dísznövény mérgező. Ha a cica rászokik, hogy növényeket egyen vagy csak rágcsáljon, akkor bizony el kell különíteni az állatot és a növényeket. Nincs más megoldás.

Nagyon sokféle nem mérgező növény van, érdemes átnézni a „készletet” és biztonságos darabokat elhelyezni a lakásban. Még ha a cica jól nevelt is, egyik sem tökéletes és elég csak egyszer belekóstolnia egy mérgező növénybe, máris kész a baj.

Ha a cica szereti a füvet rágcsálni, ne tagadja meg tőle ezt az örömöt. Ehelyett inkább vegyen nekik macskafüvet, amely a legtöbb állatkereskedésben kapható.
Ám ne gondolja, hogy kedvence azonnal elkezdi falatozni a felkínált füveket. Meg kell neki tanítani, hogy ez a különleges salátabár kifejezetten az ő kedvéért van. Hívja oda a kis kerthez és mozgasson néhány szálat az orra előtt. Tegye vonzóvá a füveket azzal, hogy valami ínyenc falattal együtt tálalja vacsorára a macseknak, mondjuk némi tonhallal vagy lazaccal. Ha megeszi, dicsérje meg alaposan, hogy értse, ez most valami nagyon különleges falat volt.

Amint az állat rendszeresen fogyasztja saját kiskertje zöld növényeit, anélkül, hogy bátorítani kellene, ideje visszavinni a növényeket a házba és megtanítani a cicának, hogy illő azoktól távol maradnia.

Kezdje egy nagyon hatásos módszerrel a tanítást: kenje be a levelek alját csípős chilivel, a tetejükre pedig fújjon vízzel 1:100 arányban elkevert parfümöt. Ugye, nem akarja, hogy az egész ház parfümillatban ússzon? A cél, hogy a cica nagyon érzékeny orra érezze az illatot. Tegye az így előkészített növényt a nappali padlójára, és engedje, hogy a macska felfedezze.

Egy másik lehetőség, hogy a levelek távolból történő mozgatásával a macskát odacsalogatja a növényhez, ám amint beleharap, már menekül is az itatójához egy kis vízért. A következő héten tegye a növényt egy másik helyre a lakásban és ismételje meg a levelek kezelését naponta.

Amint egyértelmű, hogy a cica már nem érdeklődik a növény iránt, vigye vissza a házba a következőt, hasonlóan lekezelve. Ha ez a növény érintetlen marad, szépen visszapakolhatja a többit is a lakásba, egyesével, minden nap egy újabbat és mindenképp fújja le a higított parfümmel. Már nincs szükség a csípős chilire, a cica már megtanulta, hogy a parfüm illata azt jelenti, a növény csípős. A növények rendszeres permetezése ezzel az illatos oldattal ajánlatos a későbbiekben is.

Ezekkel a módszerekkel minden macska hamar megtanulja, hogy csak az engedélyezett saját „kiskertjéhez” nyúlhat, minden egyéb növény tiltott.

Ajánlott cikkek