Az alomtálca használatának alapjai

A cicának nem egyszerűen egy alomtálra van szüksége, hanem egy tiszta alomtálra, tiszta alomanyaggal. Ha az egész vizelettől szaglik, a macska nem fogja használni. Gondolja át az egészet a saját szemszögéből. Ön mit használna szívesebben? Tiszta, ragyogó vécét, vagy mocskos, bűzlőt?

Ha a macska az étkező padlójára ürít, azt azonnal és tökéletesen feltakarítja. Ha választani kell egy rendszeresen tisztított hely és egy hetente egyszer kitakarított alomtálca között, természetes, hogy a cica az előbbit választja.

Tehát: az alomtálcát naponta ki kell takarítani. Az alomanyagot ki kell önteni, elmosni és a helyére friss anyagot kell tenni, nagyjából 3-4 centiméternyi rétegben. Az alomtál mosásakor tehet egy kis ecetet vagy citromlevet a vízhez, ez segít a szagok semlegesítésében. Nem célszerű az ammónia származékok használata, mert erős szagot árasztanak.

Bizonyosodjon meg arról, hogy az alomtál a megfelelő helyen van. A cicák nem szeretik, ha az ürítés helye közel esik az alvóhelyükhöz vagy ahhoz, ahol étkeznek. Tegye tehát kissé távolabb, de azért ne megközelíthetetlen távolságra vagy helyre. Például ha az alomtál a fürdőszobában van, az ajtót ne csukja be, és ügyeljen, hogy ne is tudjon becsapódni, mert akkor a cica nem jut be. Ha a cica csak most érkezett a családba, lehet, hogy pár napig el fog bújni. Tegye az alomtálat oda, ahová bújt.

Sok oka lehet annak, ha a cica nem használja az alomtálat. Ennek kivédésére érdemes még egy tálat beszerezni és a lakás vagy a ház egy másik helyén elhelyezni. Ha több cica él a családban, több alomtálra lesz szükség, legalább macskánként egyre, de célszerűen be lehet iktatni egy-két extra alomtálat is.

Ajánlott cikkek