Különleges óvintézkedések

Amikor új cica kerül a házhoz, sok gazdi aggódik, nehogy valamiféle betegséget vigyen be a már ott élő macska vagy macskák közé. Fontos, hogy az új jövevény már oltott legyen a lehető legtöbb betegség ellen. Persze ez a cica korától is függ, de a kornak megfelelő oltások elengedhetetlenül fontosak.

Kutyák esetében egy fokkal könnyebb a helyzet, mert nem sok olyan fertőző betegség van, mely macskák és kutyák között terjed.  Ezzel együtt érdemes az újonnan érkező állatot állatorvossal megvizsgáltatni.

Az újonnan érkező családtag dobozát tegye le olyan helyre, ahová a már ott élő kutya vagy cica nem tud bemenni. Az ételes és vizes edényt is tartsa elkülönítve. Amennyiben kutya és macska él együtt, ne feledje, hogy a két faj eltérő táplálást igényel, ne kockáztasson semmilyen emésztési problémát vagy komolyabb betegséget azáltal, hogy beleesznek egymás ételébe.

Mielőtt az új kutya vagy cica megérkezne, a már ott élő állatot tanítsa meg a szobatisztaságra. Lehet, hogy már idősebb az állat és jó ideje nem volt baleset, egy új jövevény érkezése okozhat problémákat a szobatisztaság terén is.

Ne feledje, hogy ha több cica él a házban, akkor több alomtálra is szükség lesz, legalább macskánként egyre. A macskák igen privát dolognak tartják az alom használatát, egyikük sem értékelné, ha az új macseknak az őslakos alomtálját kellene használnia. Erre egészen addig várni kell, amíg össze nem barátkoznak, ugyanis akkor már gond nélkül megosztják egymással ezt az intim használati tárgyat.

Nagyon fontos a macska felkészítése az új jövevény érkezésére. Szükséges a sok együttlét és a jó viselkedés gyakori dicsérete és jutalmazása. Mikor az új családtag megérkezik, a legtöbb gazda elköveti azt a hibát, hogy nagy hűhót csap körülötte és a már ott élő kedvenc nem kap elég figyelmet. Pont az ellenkezőjét kellene tennie, azaz a már ott élő állat kellene, hogy több figyelmet kapjon, hiszen ő az, akinek a területe veszélyben forog – legalábbis ezt érzi.

Lehet, hogy a stresszhelyzetre vizeletspricceléssel, agresszivitással reagál, esetleg nekiáll kaparni, tépni, harapdálni mindent a környezetében. A kijáró cicáknál előfordulhat, hogy olyannyira zokon veszik az új családtag betolakodását életükbe, hogy elmennek és sose térnek vissza.

Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt egy új családtag beszerzésén gondolkodna, a már ott élő macska érezze magát biztonságban a családban és a lakásban. Az is elengedhetetlen, hogy a gazda tisztában legyen kedvence természetével, azzal, mit szeret és tűr el, és mit nem.

Ajánlott cikkek