A macska felnőttkori oltása

A védőoltás minden esetben fontos, amikor cicát vesz vagy fogad örökbe, hiszen csak így tudja biztosítani, hogy az állat egészséges maradjon és megóvhassa kedvencét több, veszélyes betegségtől. Pár nappal azután, hogy a cica új otthonába kerül, érdemes felkeresni az állatorvost.

Ő egy általános vizsgálatot végez és beadja az első védőoltásokat. Ezt majd egy második oltás követi néhány hét elteltével. Az orvos mindig a cicára szabva állapítja meg az oltások menetrendjét, elsősorban az állat kora, korábban kapott oltásai, életmódja (benti vagy kijáró cica-e) alapján.

Az oltások stimulálják a macska immunrendszerét és antitesteket termelnek a betegségek ellen. Általában olyan betegségek ellen oltják az állatokat, melyek minden esetben vagy gyakran végzetes kimenetelűek vagy nagymértékben fertőzőek. Ilyen például a veszettség, mely minden esetben halálos és emberre is fertőző.

Szintén fontos a macskák herpesz vírusa elleni oltás is, mivel bár ez nem végzetes betegség, de igen erősen fertőző, és ez a vírus felelős a macskák felső légúti megbetegedéseiért az esetek többségében.

Az első oltást általában 8-9 hetes korban kapják a cicák, majd 3-4 hetes intervallumokban a továbbiakat, egészen az állat 16 hetes koráig. Ennek oka az, hogy a 8 hetesnél fiatalabb kiscicák még védettek a betegségek ellen, hiszen az anyatejben található természetes antitestek a szopással a szervezetükbe kerültek. 16 hetes kor után már nem védik őket ezek az antitestek, ezért a vakcinák által kialakított védettség elengedhetetlenül fontos.

És itt jön az érdekesség: 8 és 16 hetes kor között egyes cicák szerveztében még mindig vannak antitestek, míg mások már elveszítik ezt a védelmet. Sajnos azonban azt, hogy melyik cicánál hogyan áll a helyzet, nem lehet tudni, ezért 16 hetes korra mindegyikük vakcinázását be kell fejezni.

A veszettség elleni vakcinát általában az oltási sorozat végén, egy alkalommal adják be. Az, hogy a cica milyen betegségek ellen kap védőoltást, sok körülménytől függ, de a gondos gazda mindenképp beoltatja kedvencét macska panleukopenia (macska szopornyica), herpesz vírus, calicivírus, macska leukémia és FIV ellen is.

Ajánlott cikkek