Mit egyen a cica?

Az otthon készített táplálék legnagyobb előnye, hogy ön dönti el – és így pontosan tudja – mi kerüljön bele. Ha kedveli a steak-et, nincs más dolga, mint megfőzni egy szép nagy szelete, de ha friss salátára vágyik, az is könnyen megoldható. Ha ön főz, mindig tudja, mi és mennyi kerül az ételbe.

Ám ha nem dietetikus vagy táplálkozási szakértő, akkor nem tudhatja pontosan, amit készít, mennyire felel meg az elvárásoknak, különösen nem kedvence igényeinek. Célszerűbb tehát a nagy állateledel gyártó cégekre bízni az ideális táp előállítását, hiszen ők szakemberek segítségével készítik el az igényeknek megfelelő eledeleket.

A legtöbb eledel összedobható, ha a három alapvető tápanyag (protein, zsír és szénhidrát) legalább egy vagy több összetevője megvan.

Azonban a különféle állatok (de az emberek is) eltérő igényekkel bírnak a protein, a zsír és a szénhidrátok, azaz összetétel tekintetében. Ez is egy ok, miért is nem felel meg a kutyatáp a macskáknak – a kutyatáp ugyanis eltérő mértékben tartalmazza a zsírt és a proteint. Ráadásul mindezekre a tápanyagokra az állatnak élete folyamán, a különböző életfázisokban is eltérő mértékben van szüksége – más egy kölyök, kamaszodó, egy felnőtt vagy egy öreg macska tápanyagigénye. A legtöbb tápgyártó cég eltérő formulákat alakít ki a különböző életkornak, aktivitási szintnek megfelelően, de sokuk még a különféle esetleges betegségeket is figyelembe veszi.

bevásárlókocsikban különféle tápok

Minden macskás tudja, amint előveszi a konzervnyitót, kedvence máris rohan a konyhába. A cicák ugyanis szeretik a konzerveket. De vajon jobban szeretik, mint a száraztápot? Nem feltétlenül. Minden tápféleségnek megvannak az előnyei és a hátrányai.

A legfontosabb, hogy az adott táp megfelel-e macskája tápanyagigényének vagy sem. Persze a családi költségvetés és a cica ízlése is befolyásolja a döntést.

A kereskedelmi forgalomba kerülő tápok három változatban kaphatók:

  • Száraz eledel: Ez pont az, ami: száraz, rágható falatkák. A száraztáp sokáig tárolható, célszerűen rágcsálóbiztos vödörben, vagy akár saját csomagolásában, ha nincs rágcsálóveszély. Nem szagos, szobahőmérsékleten hosszú hetekig minőségromlás nélkül eláll.
     
  • Konzervtáp: Bontatlan állapotban viszonylag sokáig tárolható, ám felbontás után rövid ideig őrzi meg minőségét. A szaga általában nem túl kellemes, és a kezelése is sok maszatolással jár. Ha konzerv eledellel eteti kedvencét, minden maradékot azonnal el kell távolítani 15-20 perc után, ellenkező esetben az otthagyott étel baktérium táptalaja lehet és megbetegítheti a cicát. A frissen felbontott konzerv fel nem használt részét egy-két napig lefedve, hűtőszekrényben lehet tárolni.
     
  • Félszáraz tápok: Ezek is tartalmaznak nagyobb darabokat, de nem olyan ropogósakat, mint a száraztáp. Általában fólia tasakba csomagolják és vákummal zárják le. Egy része ezeknek a tápoknak érdekes alakzatú vagy színű lehet. Lezárt vagy visszazárt csomagolásban szobahőmérsékleten jól tárolható.

Minden felsorolt tápféleségnek vannak előnyei és hátrányai is. Például a száraz táp kényelmes, gazdaságos, akár egész nap elöl hagyható, ha a cica nem eszi meg egyszerre, ugyanakkor tartós fogyasztása mellett húgykövesedés alakulhat ki. A konzerv ételek cica számára vonzó szaga még a legválogatósabb macska igényeit is kielégíti, ellenben a száraz táp ropogtatása segít a fogkövesedés megelőzésében.

tápok, húsok, zöldségek

A félszáraz eledelek egyesítik a száraz tápok kényelmét, és a konzerv eledelek ízletességét, de sok adalékanyagot tartalmaznak. A legtöbb márkás táp tartalmazza a macskák általános táplálási igényeinek megfelelő összetevőket. Ha ennél többet szeretne, nézzen utána, milyen prémium minőségű eledel kapható.

A kész táppal való etetés biztosítja, hogy kedvence megkapja azokat a szükséges tápanyagokat, amikre szüksége van, ugyanakkor a házi eledellel való etetés sem rossz, ha biztos abban, megfelelő összetevőket választ.

Kínálhat neki bármilyen sült vagy főtt ételt is, feltéve, hogy nem ez képezi étrendjének nagy részét.  A belsőségek, mint a máj, a vese, a gyomor nyugodtan adhatók, de csak mértékkel, mert ha túl sokat eszik belőlük az állat, az egészségügyi problémákhoz vezethet. Hasonló a helyzet a tejjel és a sajttal is, melyet a világon szinte minden macska szeret, ám nehezen tudják megemészteni.

Ajánlott cikkek