Kapar a macska

A macska éjjeli állat, ráadásul igazi vadász. Mindez azt jelenti, hogy a cicák nappal alszanak, éjjel pedig intenzíven élik életüket. Karmolásszák a bútorokat, másznak a függönyökön, drapériákon. Mindez nem csak kellemetlen és zavaró hangokkal jár, de idegbaj közeli állapottal is a kétlábú családtagok számára. Tönkremennek a bútorok, kiszakad a bőr ülőgarnitúra, csattan a földön a karnis és a szép csipkefüggöny hamarosan cafatokban lóg. A cica nem érti, miért őrjöng a gazdi, hiszen ő csak éli a macskalétet, koptatja a karmait, gyakorolja a vadászatot a nem létező szellemek és egerek után.

Ahhoz, hogy ez ne legyen őrületbe kergető a gazdi számára, macskabútor és kaparófa kell.

Na de miért kaparnak a macskák?

A természetben, vadon élő macskáknál gyakran látható, hogy a fákon élesítik a karmaikat – ez az élő, legtermészetesebb kaparófa. A kaparásnak több oka van. Egyrészt e módon koptatják a hosszú és éles macskakarmokat, másrészt nagyon fontos terület megjelölő funkciója is van e tevékenységnek.

A macska mancsán szagmirigyek találhatók. Kaparás során ezek a mirigyek ürülnek, így nyoma marad annak, a cica bizony ott járt.

A nyom egyrészt vizuális, másrészt szagjel, a kettő együtt nem más, mint üzenet a többi cica számára: ez az ő felség- és vadászterülete, tilos a belépés! Egyes szakértők szerint a cicák azért is kaparnak, hogy testüket hajlékonyan tartsák.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a macska kiválaszt egy szembetűnő, általában függőleges felületet – nagymama féltett szekreterének lábát, a bőr ülőgarnitúra oldalát -, szépen ráhelyezi a karmait, majd maga felé húzza a mancsait, így jelezve territóriuma határait. A stressz egyébként fokozza a kaparást, érdemes odafigyelni stresszes helyzetekben.

Tehát ez az oka a bútorok és a tapéta kaparásának, nem pedig a rosszalkodás és a gazdi bosszantása, és aki mindez ellen tenni tud, az nem más, mint maga a gazda.

 

 

Ajánlott cikkek