10 hasznos cicás ötlet családok számára

Ha ön már cicás gazdi, akkor pontosan tudja, hogy egy macska semmiben sem hasonlít a kutyákra. Többek között nem kell sétáltatni sem. Azonban ha még csak most készül a cicával való együttélésre, alapvető dolgokkal tisztában kell lennie.

Az egyik leggyakrabban hallható tévhit az, hogy a kutyák barátságosabbak, mint a macskák, melyek kifejezetten zárkózott lények – ám mindez csak részben igaz.

Az elmúlt évtizedek fejlődő tudománya, a DNS kutatások közelebb juttatták a tudósokat a macskák jobb megértéséhez. A többi állattal ellentétben a macskák saját magukat háziasították, és – mondjuk ki bátran – magukhoz nevelték az embereket. A macskák maguk döntöttek úgy, hogy az ember közelében akarnak élni, pusztán azon okból, mert ez hasznos a számukra.

Kutatások igazolták, hogy már 120000 esztendeje élnek macskák az ember mellett, azaz pontosan azóta, hogy őseink letelepedtek és gazdálkodásba kezdtek. Ahogy a gazdálkodás és a termelt gabona tárolása elkezdődött, megérkeztek az egerek, melyek felfalták a gabonát. A ravasz cicák persze rájöttek, hogy a települések közelében sok egér van, könnyű vadászni rájuk a magtárolók környékén, így hát logikusan egyre közelebb merészkedtek. Tehát pontosan azt tették, amit tenniük kellett ahhoz, hogy az ember ne csak megtűrje, de örömmel fogadja őket környezetében, mindezt úgy, hogy a macska megőrizze tökéletes függetlenségét. Idővel persze az ember és a macska egyre közelebb kerültek egymáshoz.

Napjainkban egyre több háztartásban élnek cicák, de természetük nem sokat változott az eltelt évezredek folyamán. Változatlanul saját maguk kényeztetése és kényelme érdekli őket, sokkal inkább, mintsem gazdájuk kénye vagy kedve. Egy kutya bármit megtesz, hogy gazdája kedvére tegyen, ám egy macska megtanítja önnek, hogyan tud az ő kedvére tenni.

Azért ne adja fel! Lehet, hogy a macska zárkózott lény, de higgye el, szüksége van önre!

10: Fontos a bemutatás és bemutatkozás!

Egy újonnan érkezett cicát nagyon óvatosan kell megismertetni a háztartással. Az első néhány nap és hét nagyon fontos abból a szempontból, hogyan illeszkedik be a cica az új családba, az új körülmények közé.

Az alapvető felszerelések, mint az ágy, az alomtál, az étel, a tálak, a kaparófák, legyenek készen már megérkezése előtt. Mindegy, hogy kölyköt vagy idősebb macskát fogad otthonába, fontos, hogy az állat ne legyen ijedt. Zárja be az ablakokat és rekesszen le minden olyan helyet, ahol a cica el tud bújni. Az alomtálat próbálja nyugodt, kisebb helyre tenni, mondjuk a fürdőszobába.

Hazaérkezéskor vigye a szállítódobozt ide, tegye le az alomtál mellé. Óvatosan nyissa ki és hagyja, hogy a cica kibújjon. Ne húzgálja, ne rázogassa a dobozt – higgye el, elő fog mászni, amikor felkészültnek érzi rá magát. Amint kicsit megnyugodott a nagy utazási izgalmak után és biztonságban érzi magát a fürdőben, nyissa ki az ajtót, hadd fedezze fel a lakás többi részét is. Ezzel együtt célszerű nem engedni, hogy az összes helyiséget bejárja, korlátozza kíváncsiságát és mozgását mondjuk a nappalira. Fontos, hogy fokozatosan ismerkedhessen meg az új körülményekkel.

Keressen már előzetesen egy állatorvost és ha sikerült kiválasztani a legszimpatikusabbat, beszéljen meg vele egy vizsgálatot még a cica hazaérkezése előtt. Ha már van macskája, akkor bizony az új jövevényt különzártan kell tartania – célszerűen ott, ahol az alomtálja van és ahová a bennlakó cica nem jut be. Persze szimatolni fogják egymást az ajtón keresztül, de az összeismertetésre várnia kell egy ideig. Soha ne engedje, hogy a játékos kölyökmacska bosszantsa a másik állatot.

Ha van kutyája, akkor a kezdeti ismerkedésekkor tartsa pórázon az ebet, egészen addig, amíg meg nem tapasztalják egymást és meg nem tanulják, hogyan kell viselkedni a másik állatta. Soha ne engedje, hogy a kutya elkezdje üldözni a cicát, vagy ugasson rá.

9: Legyen kedves és gyengéd a cicával!

A család összes tagjának tudomásul kell vennie, hogy a kiscicához óvatosan kell nyúlni. A pici cicák érzékenyek! Nem szabad hagyni, hogy durván játsszanak velük, már csak azért sem, mert a cica hamar felnőtt macska lesz, és bizony keményen tud karmolni és harapni, hogy megvédje saját magát. A simogatás kellemes, szeretik is a macsekok, de ők döntik el, mennyi az elég a jóból. Sokszor előfordul, hogy jobban szeretnek csak ücsörögni a gazdi mellett vagy az ölében és nem vágynak semmi egyébre.
Pici gyereket éppen ezért sosem célszerű kettesben hagyni a cicával. A kisgyerekek akaratlanul is durván játszhatnak, sokszor meghúzgálják a cica farkát. Azt sem szabad azonban engedni, hogy a kölyökcica az ember ujjával, kezével játsszon, mivel ez feléleszti ragadozó ösztönét és a kéz harapdálására szoktatja.

Megvan a helyes módja annak is, hogyan kell felemelni a cicát. Egyik kezét tegye a mellkasa alá, ujjaival pedig tartsa a mellső lábakat. Másik kezével nyúljon a hátsó fele alá. Biztos látta már, hogy az anyamacska a nyakbőrénél fogva cipeli kicsinyeit, de ezzel ne próbálkozzon. A játék során vegye kézbe, lehetőleg gyakran, de finoman, hadd szokja az érintést. Ez a tapasztalat sokat fog segíteni a későbbi, szükséges kozmetikázás kivitelezésében.

Egy macskát sosem tud úgy nevelni, mint egy kutyát, nem lehet trenírozni. Ám le lehet szoktatni az önnek nem tetsző viselkedési formákról.

Ha bármi olyat tesz, ami önnek nem tetszik, mondja határozottan, hogy „nem!”, de hasznos lehet egy hangos tapsolás is. Ha a cica nem megfelelő helyen kapar, dobjon egy nehéz könyvet a földre és vigye azonnal a kaparófához. A kellemetlen zaj, majd a játéklehetőség megtanítja neki, hol szabad és hol tilos karmait élesíteni. Egyetlen dolog szigorúan tilos: a cicát nem szabad sose megütni.

Minden cica szeret játszani, de legyen óvatos és figyelmes a játék során!

vörös macska a kanapén néz

8: Ne hagyja, hogy macskája beteggé tegye!

Vannak emberek, akik nem szeretik a macskákat. A macska olyan lény, amely érzékeli a negatív energiákat és mindent megtesz, hogy azokat megszüntesse. Ha egy cica olyan emberrel találkozik, aki nem éppen macskaszerető, nem hogy elbújik, de inkább az ölébe ugrik, és elkezd dorombolva dagasztani.

Más emberek allergiásak a macskákra, amivel azért sokkal nehezebb megbirkózni. Mielőtt hazavinné a kismacskát, meg kell bizonyosodnia arról, hogy családja egyetlen tagja sem allergiás. A legjobb, ha minden családtag ellátogat valamelyik macskás baráthoz, eltölt ott egy kis időt. Ha bármely családtag allergiásnak mutatkozik a látogatás alatt vagy után, érdemes a háziorvostól egy ellenőrző tesztet kérni.

A macskák egy toxoplazma nevű parazitát terjesztenek. Bárki, aki a macskaalmot tisztítjam takarítja, viseljen gumikesztyűt, és a tisztítás után fertőtlenítőszerrel mosson alaposan kezet. A toxoplazma okozta megbetegedés a toxoplazmózis, mely különösen várandós kismamákra veszélyes. Ha állapotosan fertőződik valaki, gyermeke születési károsodással fog világot látni. Várandós anyuka soha ne takarítsa maga a macskaalmot.

A macska harapása vagy karmolása bartonella baktériummal fertőzheti meg az embert. Ez ritkán okoz komoly megbetegedést, de megduzzadhatnak a nyirokcsomók, fáradtság, fejfájás, esetenként láz jelezheti jelenlétét a szervezetben.

Megelőzheti ezt azzal, ha cicáját egészségesen és tisztán tartja, mindig óvatosan veszi kézbe, nehogy ijedtében harapjon vagy karmoljon. Mindenkinek kezet kell mosnia, miután a cicával játszott. A kisgyerekeket erre mindig figyelmeztetni kell.

7: Vigye el a cicát az állatorvoshoz

Függetlenül attól, hogy mennyi idős a macska, rendszeres állatorvosi ellenőrzésre van szüksége. Ezt a családtagoknak tudomásul kell venniük és a háztartás költségvetésébe bele kell kalkulálni. A cicákat apró koruktól védőoltással kell ellátni a végzetes és súlyos fertőző betegségek ellen, még akkor is, ha soha nem járnak ki a házból. Az ember a ruháján, a cipőjén, a bőrén is bevihet a házba vírusokat és baktériumokat, melyek komoly betegségeket okozhatnak a cicának. Még ha teljesen egészségesnek is tűnik az állat, évi egy alkalommal illik megmutatni az állatorvosnak.

Nem szabad elfeledkezni a paraziták elleni védekezésről sem. A „jobb félni, mint megijedni” elv alapján mind a belső (férgek), mind a külső (bolhák, kullancsok, atkák) élősködők támadását meg kell előzni a megfelelő készítményekkel.

Azonban a leggondosabb óvintézkedések ellenőre is fertőződhet parazitákkal a cica. A korai felismerésben és a kezelés időbeni megkezdésében sokat segít, ha rendszeresen tisztítja az almot. A piszkos alomban a férgek nagyszerűen elvannak, ezt ne engedje! Rendszeresen szedje ki a piszkot az alomból alomlapáttal, rendszeresen cserélje az alomanyagot és legalább hetente egyszer szappanos meleg vízzel mossa el az alomtálat! A cica ágyát, párnáját porszívózza ki rendszeres időközönként és mossa meleg, mosószeres vízben.

Hacsak nem fajtatiszta tenyész macskája van, érdemes az állatot ivartalaníttatni. Az ivartalanítás megelőzi a nem várt vemheséget, a nőstény cica nyugodtabb és kedvesebb lesz, a kandúrok pedig kevésbé éreznek vágyat a kóborlásra és a spriccelésre.

Kandúrok esetében az ideális kor az ivartalanításra 6-10 hónapos kor között van. Ha sokáig vár, bizony olyan rossz szokások rögzülhetnek benne, mint a spriccelés, amiről később az ivartalanítás ellenére sem lesz könnyű leszoktatni.

6: A válogatós macska etetésének rejtélyei

A cica mindig teljes értékű, kiegyensúlyozott tápot kapjon, olyat, amely korának és fejlettségének megfelel. Léteznek külön kölyök és felnőtt, valamint öreg macskáknak gyártott tápok, de másféle eledelt készítenek a gyártók a lakásban tartott cicáknak is.

A száraz táp tűnik a legkönnyebb megoldásnak, ráadásul ez egészségesen tartja a cica fogait és ínyét. Ám nem helyes csak és kizárólag száraz eledellel táplálni a cicát. A száraztápoknak magas a szénhidrát tartalma, ez pedig hosszú távon húgyúti problémákhoz vezethet, növeli az esélyt az elhízásra és a cukorbetegségre. Ráadásul nem árt óvatosnak lennie azért is, mert a macskák könnyen finnyássá és válogatóssá válhatnak. Gyakori, hogy a macska a tonhal rabjává válik, szinte függőség alakul ki benne. Ám a sok tonhal vagy egyéb hal etetése vitaminhiányos állapothoz vezethet.

Az asztali maradékkal való etetés csak ösztönzi a válogatósságot, egy idő után oda vezet, hogy a macska elutasítja a tápot és a konzerveledelt is.

A jutalomfalatokkal is mértékkel adja csak. A tej sok cicánál komoly hasmenést okoz, ráadásul nincs is szükségük a tejre. Sok cica kifejezetten szereti a sajtot és a joghurtot, ha nem érzékeny rá, inkább ez legyen a jutalomfalat.

Nem árt, ha néhány dolgot minden családtag tudomásul vesz a cica etetését illetően:

  • Mindig ugyanazon a lehetőleg nyugodt helyen tálalja az ételt.
  • Mindig legyen friss víz előtte.
  • Lehetőleg minden nap ugyanazokban az időpontokban etesse a cicát.
  • Minden cicának legyen külön tálkája és külön helye az étkezésre.
  • Mindig szólítsa a nevén, úgy hívja enni a cicát.
  • Ha valamiért kényeztetésre van szüksége a cicának, adjon neki bébiételt, lehetőleg húsosat.
  • Ha változtatnia kell vagy akar az étrenden, azt fokozatosan tegye. Először mindig nagyon keveset keverjen az új tápból a régihez, majd fokozatosan csökkentse a régi és növelje az új mennyiségét. Maga az adag ne legyen nagyobb!

5: Legyen tisztában a betegségek tüneteivel!

Megfelelő táplálás, rendszeres állatorvosi ellenőrzés és temérdek szeretet mellett nem lehet semmi baja a cicának! A gazdinak, aki minden nap látja kedvencét, nehéz észrevennie az apróbb változásokat, de a család tagjainak tisztában kell lenniük a lehetséges problémák tüneteivel. Sokszor azt gondolják az emberek, rosszalkodik a cica, pedig rosszul érzi magát.
Íme, néhány lehetséges betegség tünete:

  • Felismerhető fogyás.
  • Az alom mellé vagy egyéb helyre ürítés.
  • Hasmenés, mely egy napnál tovább tart.
  • Egy napnál tovább tartó székrekedés.
  • Kerüli az érintést vagy vadul tiltakozik ellene.
  • Lihegés.
  • Duzzanatok
  • Az étel elutasítása több napon át-
  • A fenék húzgálása a földön.
  • A fülek rázása, vakarása, sötétbarna lerakódás a fülben.
  • Tartós hányás.
  • Sántaság.

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét észleli, vigye kedvencét mielőbb állatorvoshoz.

4: A biztonságos otthon

Miután a kiscica megszokta új környezetét és családját, szüksége van arra, hogy felfedezze környezetét és sokat játszhasson. Mivel a macska igazából sosem lett teljes mértékben háziasítva, vadászösztöne megmaradt. Számára a játék nem más, mint gyakorlás a vadászatra.

A macskák szeretnek kíváncsiskodni, felfedezni, és biztos lehet abban, hogy mindig találnak valami érdekeset a házban.

Emiatt azonban ügyelni kell azokra a tárgyakra, melyek veszélyesek lehetnek a cica számára. Legyen óvatos a következőkkel:

  • Patkány- és egérirtó: ezek a mérgek akkor is árthatnak a cicának, ha közvetlenül kerül velük kapcsolatba, és akkor is, ha olyan egeret kap el, amely éppen nemrég nyelt a méregből. Használjon inkább egérfogót vagy ragacsot.
  • Növényvédő szerek: ha feltétlenül permeteznie kell növényeit, akkor ügyeljen, hogy gondosan irányítsa a permetszert és véletlenül se jutassa olyan helyre, ahol a cica eszik vagy alszik.
  • Fagyálló: A fagyálló edénye mindig legyen zárva, de még a lecseppent foltokat is törölje fel alaposan. Az édes íz vonzó a kutyák és macskák számára, ám évente ezrével pusztulnak el miatta kedvenceink.
  • Növények: Az emberek nagy része szereti házát és kertjét szép növényekkel díszíteni, ám sajnos a legtöbb kedvelt növény mérgező a cicák számára. ilyenek a liliomok, a filodendron, az azálea, az amarillisz, a leander, a rododendron és a magyal. Akár a szabadban, de még a lakásban unatkozó cica is könnyen megkóstolja ezeket a növényeket.
  • Hétköznapi háztartási felszerelések: a tisztító- és fertőtlenítőszerek, humán gyógyszerek, de még a molyirtó is veszélyes lehet a macska számára.

Ám nem csak az árthat, amit a macska megeszik.

két cica háttal ül és felfele néz

3: A gyilkos kíváncsiság

Mivel a macskákban élénken élnek az ősi ösztönök, szeretnek kis helyekre elbújni, és magasból szemlélni az eseményeket, ahonnan pontosan és jól látnak mindent. Kíváncsiak, minden érdekli őket, ami új és kihívás.

A cicák imádnak nyitott bőröndökben, a szennyes kosárban, a ruhák tetején ücsörögni, de a papír- és nylonzacskók is élvezetes bújóhelyek és játékszerek a számukra, akárcsak egy üres cipős doboz.

Egy macsek önfeledt játékát szemlélni hihetetlen élmény, de minden családtagnak tudnia kell, hogy bizony a cica kíváncsisága és felfedező hajlama veszélyes helyzetekbe sodorhatja.

Van néhány olyan veszélyhelyzet, melyet nem árt szem előtt tartani.

  • Nyitott vécéfedél. Főleg a kölyökmacskák könnyen beleeshetnek a vécékagylóba. Megfulladhatnak vagy mérgező lehet a tartály fertőtlenítős vize.
  • Szekrények és fiókok. Ha nem találja kedvencét, ellenőrizze a fiókokat és a szekrényeket, nem esett-e csapdába egy új rejtekhelyen. Különösen akkor legyen óvatos a nyitva hagyott szekrényajtókkal és fiókokkal, ha elmegy otthonról.
  • Műanyag zacskók. A papírzacskó jó játékszer lehet, ám egy műanyag zacskóba belebújva a cica könnyen megfulladhat.
  • Mosógép és ruhaszárító. Nem egy cica szorult már a mosó- vagy szárítógépbe és találta magát életveszélyes helyzetben. A kis kíváncsi érdeklődve bemászik a ruhák közé, épp ezért mindig ellenőrizze bekapcsolás előtt a gépet, vagy tartsa csukva az ajtaját.
  • Kézimunkakosár. A kosár szép, tele van puha dolgokkal, a cica úgy gondolja, kényelmes lehet egy kis pihenésre. Ám a tűk, biztosítótűk könnyen megszúrhatják, akár komolyabb sérülést is okozva. Használjon zárható fedeles kosarat vagy tegye el minden használat után.

2: Mire van szüksége a cicának?

Egy macska a legalapvetőbb felszerelésekkel is tökéletesen elvan. Egy alomtál, etető- és itatóedény, egy fésű a kozmetikához és egy szállítódoboz az, amire be kell ruházni. Persze a cica is boldogabb lesz, ha olyan extra felszereléseket is kap, melyekkel játszhat, amik segítenek vadászösztönének és játékos kedvének kiélésében.  Márpedig ha a cica boldogabb, a gazdi és a család is az lesz.

  • Fekvőhely. Ha nem vesz neki kosarat vagy cicaágyat, bizony kedvence maga fog alvóhelyet választani. A választott hely persze időről időre változik, egyszer az ön ágya, másszor a karosszék lesz az, vagy akár a szennyes kosár, de mindenképp olyan hely, amely nem épp a legideálisabb.
  • Kaparófa. A cicák imádnak kaparni, karmaik elhalt részét így koptatják le, de használják területük megjelölésére is ezt a tevékenységet. A lényeg, hogy ha tetszik, ha nem, a macska kaparni fog. Célszerű ezért hosszú és kemény kaparófákat beszerezni, ellenkező esetben az ülőgarnitúra és a bútorok esnek a karmok áldozatául.
  • Macskabútor. A vadon élő cicák szeretnek magasban ücsörögni. Ha otthonra beszerez egy emeletes, magas cicabútort, pihenő- és kaparóhelyekkel, kedvence garantáltan boldog lesz. Alternatív otthoni megoldásként kísérletezzen polcokkal vagy egy régi könyvszekrénnyel és alakítsa át kedvence igényei szerint párnákkal, nyílásokkal.
  • Játékok. Minden macska szeret játszani, a boltokban hihetetlen választék van cicajátékokból, de otthon is könnyen elkészíthető néhány. A lényeg, hogy a játék biztonságos legyen, az állat ne tudjon lenyelni a játékról leváló apróbb darabokat.

1: Nem árt, ha kéznél van a kamera!

Minden cica igazi ragadozó. Sosem volt és nem is lesz háziasított abban az értelemben, ahogy a kutya. A macska egyszerűen azért él az ember mellett, mert hasznosnak és célszerűnek találja ezt a megoldást.

Ám éppen e vad ösztönök miatt olyan elragadóak a macskák, pontosan a kutyától való különbözőségük miatt annyira szerethetők. A játékos cica igazi bohóc, mosolyt csal mindenki arcára. Persze idősebb korban a játékosság kissé kevésbé intenzív, de a kíváncsiság temérdek mulatságos helyzetbe sodorja őket. Mindez tetézve az oly’ jellemzői királynői magabiztossággal és kimért viselkedéssel feledhetetlen élményeket nyújt annak, aki odafigyel.

Nem árt tehát, ha mindig kéznél van a kamera, így a feledhetetlen pillanatok megörökíthetők. A közösségi oldalak és a videó megosztók tele vannak mókás képekkel és kisfilmekkel, miért ne osztaná meg ön is másokkal élményeit?

Ajánlott cikkek