5 ideális közös játék macskák és gyerekek számára

5 ideális közös játék macskák és gyerekek számára

Szinte mindegyik cica imád játszani, nem utolsósorban azért, mert a játék számára a veleszületett vadászösztönök leképezése. Azonban az éles cicakarmok-és fogak fájdalmas sérülést tudnak okozni, ez a tudat pedig sok szülőt arra ösztönöz, hogy kedvencét távol tartsa gyermekétől.

Azonban meg lehet teremteni a kettejük közötti biztonságos játék lehetőségét, boldoggá téve a macskát és a gyereket is. Mielőtt összeismertetné a gyereket és a macskát, tanítsa meg csemetéjének, hogyan kell kézbe venni az állatot. A kisebb gyerekek hajlamosak a farkánál vagy a fülénél megragadni a cicát, amit az kevéssé tolerál.  Az első lépés tehát annak megtanítása, mit nem szabad.

Soha ne engedje meg a cicának, hogy a kezével, lábával vagy más testrészével játsszon, és mutassa meg a gyereknek, miért kell minden olyan játéktól távol tartania magát, amely a zsákmányt, a vadászat lejátszását stimulálja.

Érdemes ösztönözni a gyereket, hogy tanulja meg a macska testbeszédét, hiszen így mindig felismerheti, kedvence mikor szeretne játszani, és mikor van elege belőle.

A legtöbb cica számára minimum napi kétszeri, tízperces játék szükséges.

Ahhoz, hogy tudja, a nap mely részében aktív kedvence, figyelje napirendjét. Így hamar rájön, hogy étkezés előtt vagy este játékosabb-e. Ha már rájött a közös játék legideálisabb időpontjára, és persze csemetéje is megtanulta a szabályokat, kezdődhet a nagy játék! Már csak az a kérdés, mely játékok a legjobbak a cica és a gyerek együttese  számára.

kislány a cicájával játszik és simogatja

5: High Tech csapat

A videó játékok, számítógépek iránt rajongó gyerek számára az egyszerű macskajátékok unalmasak lehetnek.  Szerencsére a modern technológia gondol az új generációra, és a tabletek, okostelefonok és számítógépek temérdek olyan programot kínálnak, mely mindkettejük számára érdekes lehet.  Ma már nem elképzelhetetlen, hogy míg a kis gazdi a gép egerét mozgatja, kedvence a monitoron vadássza a rohangáló egérfigurát.

Egyébiránt a legtöbb alkalmazás valamilyen tárgy képernyőn való mozgatásán alapul. Amint az állat mancsa a képernyőn a tárgyhoz ér, a gép hangot ad ki. Persze ügyelni kell, hogy a cica karmai le legyenek vágva és a képernyő vagy kijelző el legyen látva védőfóliával.

4: Zenebona

Egyes cicák komoly érdeklődést mutatnak különféle dallamok iránt. Amint meghallják a zenét, beosonkodnak a szobába, nyávognak, vagy akár komplett „macskazenét” adnak elő.

Mások a hangszóró vagy a hangfal tetejére gömbölyödve élvezik a rezgések és a dallamok együttesét. Nem is kell soká keresgélni a youtube-on, hogy akár zongorázó cica videójára leljen, mert bizony ilyen is van. Egyes állati viselkedéskutatók szerint bizonyos hangok kifejezetten hasonlítanak a macskák hangjára, ez pedig megmagyarázza, miért is érdeklődnek a cicák olyannyira a zene iránt.

Kérje meg a gyereket, derítse ki, vajon muzikális füle van-e a cicának. Erre a legjobb mód, ha a játékidőbe némi zeneidőt is beiktat. Hagyja, hadd válogasson a gyerek a zenék között, tekintsen erre a feladatra úgy, mintha egy-egy új játékszerrel ismertetné meg a cicát.  Akár egy játékot is igénybe vehet ehhez: mozgassa azt a zene ütemére a cica előtt. Ha van olyan billentyűzet, amelyen zenét lehet lejátszani, engedje, hogy a cica felfedezze, milyen hangokat ad ki, amikor rálép, és figyelje, mik a reakciói. Nem fog sokáig tartani, hogy felfedezzék, vajon nem egy új Chopin él-e önökkel a házban.

3: Kis kézügyesség

A kézműves feladatok kifejezetten hasznosak abban, hogy általuk a kisebb gyerekek is bevonhatók a játékba anélkül, hogy a cica megharapná- vagy karmolná őket. Építsenek együtt egy klassz cicavárat, régi karton dobozokból! Szedje elő a filctollakat, zsírkrétákat, matricákat, anyagdarabokat, és hagyja, hogy a család legkisebbjei feldíszítsék kedvencük új birodalmát – kívül és belül is.

Amint kész a díszítés, segítsen neki kivágni és összeragasztani a cicavár darabjait. A macskák imádják, ha felfedezhetik az új dolgokat, kíváncsiak kutatják a búvóhelyeket, és rejtélyes módon tudnak ragaszkodni akár egy cipős dobozhoz. Ha úgy látja, hezitál a vár láttán, kérje meg a gyereket, helyezze bele a cica egyik kedvenc játékát, így csalogatva, majd figyeljék együtt az eredményt.

Ha ez a feladat nehéznek vagy időigényesnek tűnik, készítsenek a gyerekkel közösen egyszerűbb játékokat a cicának. Egy pálcára rögzítsenek tollat, szalagot vagy csengőt. Kisgyerekeknek ez kiváló elfoglaltság, a cica élvezni fogja a játékot. Ráadásul mivel a gyerek eltartja magától a pálcát, még véletlenül sem tudja a macska megkarmolni, hiszen a pálca végén mozgó tárgyat fogja követni.

Ügyeljen a rögzítésre, mert a lepotyogó apró tárgyak lenyelése veszélyes lehet az állatra nézve, de akár a kisebb csemetére is. Az ilyen játék a cicát és a gyereket is mozgásra ösztönzi.

2: Készítsenek akadálypályát

A macskák imádnak mászni és felfedezni környezetüket. Kiváló játéklehetőség, ha megkéri gyerekét, tervezzen és készítsen akadálypályát a cicának. Nézzen körül a házban olyan tárgyakért, amelyekre a cica fel tud mászni, vagy amin át tud sétálni. Kifejezetten jó erre a célra a ruháskosár, a hullahopp karika, különféle dobozok, könyvek, de még a vasalódeszka is.

Hagyja, hogy a gyerek állítsa össze a pályát, majd ösztönözzék a cicát, hogy induljon, és fedezze fel azt. Csalogassák kedvenc játékával, amíg rá nem kap a dolgok ízére, és magától is nekiveselkedik.  Adjon a gyereknek egy stopperórát, és kérje meg, mérje a cica idejét. Ha a cica sikeresen végigjutott a pályán (vagy megunta), a gyerek különféle mozgó játékokkal csalhatja új kihívásokra.

Vannak cicák, melyeknek gond nélkül sikerül elsőre végigjutni a pályán, másoknak kell egy kis idő és noszogatás.

1: Játékszerek

Bár rengeteg féle macskajáték van, annak kiválasztása, amely mind a cicát, mind a gyereket leköti, igazi kihívás. Ráadásul a gyerek örömmel vesz részt a játék kiválasztásában, a macska már kevésbé.

A cica és a csemete közötti jó kapcsolat kialakítása érdekében hagyja, hogy a gyerek válassza ki és kezelje a játékokat.

A legtöbb macska szereti a labdákat, mivel annak mozgása a zsákmányállat mozgását imitálja. Nem elképzelhetetlen, hogy a gyerek képes a macskának akár az apportírozást is megtanítani. Persze ehhez türelemre van szükség mind a két fél részéről, ugyanis a macskák általában elkapják a játékot, de nem szívesen viszik vissza és adják oda másnak.

Egy másik jó lehetőség a jutalom falattal töltött labda, amit a cicának el kell kapnia, majd görgetve azt megszerezni belőle az ételt.  Ugyanilyen jók az elemmel működő játékok, melyek automatikusan mozognak körbe-körbe, arra ösztönözve a macskát, hogy megpróbálja elkapni. Persze ezek a játékok elsősorban a cicát szórakoztatják, kevéssé a gyereket.

Teljesen mindegy, milyen játék, a legfontosabb az az idő, amit gyerekével és cicájával együtt tölt.  

Ne feledkezzen meg arról, hogy a közös játék mindig felügyeletet igényel.  Mindig ügyeljen arra, hogy a gyerek megfelelően nyúljon az állathoz, és mindkettejüket jutalmazza az elvárt, megfelelő viselkedésért.

Ajánlott cikkek