Tuti kéró macskásoknak

Biztos, hogy az otthona teljes mértékben biztonságos egy kismacska számára? El sem tudja képzelni, hogy veszélyes dolgok százai leselkednek egy játékos kiscicára az új otthonban. Ezek a kíváncsi, pajkos kis lényes imádnak mindent megkóstolni és megrágcsálni.

Épp ezért nagyon fontos, hogy kellően biztonságossá tegye a lakást új családtagja számára. Higgye el, ez nem túl nehéz feladat, kis módosításokkal és átszervezéssel minden megoldható, csak kövesse az alábbi lépéseket.

Veszélyes helyek

Szekrények
Minden elérhető szekrényre szereljen olcsón beszerezhető gyerekzárat

Tűzhelyek, kandallók
Ideálisan ezeknek van ajtajuk, ezt zárva kell tartani vagy helyezzen elé olyan hőálló plasztikot vagy rácsot, amit nem tud eltolni a kisállat.

Szellőzőnyílások
Minden szellőzőnyílás legyen lefedve.

WC
Mindig csukja le a tetejét, megelőzendő a beleesést és fulladást.

Fulladásveszélyes tárgyak

Gumiszalag, gombostű, gombok, rajzszegek, stb.
Mindig zárható dobozban, egy fiókban tartsa ezeket.

Játékok, apró alkatrészekkel, műanyag szemekkel
Mielőtt ilyen játékot adna a kismacskának, szedjen le róla minden ilyen részt.

Ami bélelzáródást okozhat

Fonal. cipőfűző, cérna, szalma flitterek, stb.
Ezek bizony lenyelve halálosak lehetnek, mivel rácsavarodnak a belekre végzetes elzáródást okozhatnak.

Cipő és cipőfűző
Tartsa elzárva a cipőket, mert a kiscica pillanatok alatt képes kiszedni mindből a fűzőket.

A játékok füle-farka
Mielőtt ilyen játékot adna a kicsinek, vágja le a fülét-farkát, nehogy a cica rágja és nyelje le azt.

Láncra vagy zsinórra fűzött játékok

A láncra vagy zsinórra fűzött játékok nagyon mókásak és jó nézni, hogy játszik el vele a kiscica. Ugyanakkor soha nem szabad ezekkel egyedül hagyni a kisállatot, mivel könnyen lenyelheti a zsinórt vagy a láncot, de akár a nyaka köré is tekeredhet játék közben.

Rojtok
Nagyon sok díszpárna, ágytakaró és függöny végén vagy oldalán van rojt. A cicák imádják ezeket rágcsálni, emiatt pedig könnyen le is nyelhetik. Vágja le a rojtokat vagy tegye el egy időre ezeket a tárgyakat, amíg a cica idősebb és kevésbé kíváncsi nem lesz.

Drapériák zsinórjai
Ezek a zsinórok könnyen a cica nyaka köré tekeredhetnek és fulladást okozhatnak. Éppen ezért fel kell tekerni és rögzíteni őket.

Az áramütés veszélye

Elektromos vezetékek és telefonkábelek
A vezetékeket célszerű a kereskedelmi forgalomban is beszerezhető, olcsó műanyag csőben elvezetni.

Mérgező dolgok

Szemetesek
A szemetes mindig legyen lefedve (különösen a fürdőszobában, ahol gyógyszer, vegyszer vagy akár fogselyem is lehet benne). Ha ez nem lehetséges, akkor érdemes zárt szekrénybe helyezni minden szemetest.

Háztartási tisztítószerek
Ideálisan ezek helye zárt szekrényben van.

Növények
Nagyon sok növény lehet mérgező a cicákra. A kiscica előszeretettel kóstol meg minden, a házban fellelhető növényt. Kérdezze meg az állatorvost, kedvenc növényei közül melyek biztonságosak és melyek azok, amelyeket célszerű a cica közeléből eltávolítani. Csak egy példa: liliom soha nem lehet egy macskás házban.

Gyógyszerek
Nos, a gyógyszert egyébként is illik zárt szekrényben tartani.

Lehet, hogy hosszúnak tűnik a lista, de egyetlen délután alatt a cica számára biztonságossá lehet tenni az otthont. Csupán némi odafigyelésre és egy pár kellékre van szükség.  Azzal, hogy a veszélyes dolgokat, helyzeteket megszünteti, nem csak a kismacska életét és épségét óvja, de pénzt is megtakarít, hiszen nem kell majd emiatt állatorvosra költenie.

Ajánlott cikkek