A bolhásság otthoni kezelése

A legtöbb ember már a bolhák említésétől is hideglelést kap. Ezek az apró vérszívó lények nem nagyobbak egy tű fejénél, de gyakran úgy tűnik, mintha uralnák az egész világot. Mindenhol megtalálhatók, képesek testük méretének többszörösét megugrani és nagyon nehéz őket elpusztítani.

A bolhák szinte minden melegvérű állaton képesek élősködni, de jobban szeretik a magasabb teahőmérsékletűeket, például a macskákat vagy a kutyákat. Emberen csak végszükség esetén élősködnek, bár ha a macska bolhás, nagy a valószínűsége, hogy a gazda is elszenved pár bolhacsípést. A bolhák igen gyorsan szaporodnak, petéik pedig képesek hosszú időt túlélni bármilyen extrém környezeti körülmények között is. A petékből kikelő bolhák azonnal megtalálják, hol tudnak könnyen vért szívni.

A bolhás macska sokat vakarózik, bár ez nem általános. Ha a tömött bundában nem is veszi észre az apró, hosszúkás, feketésbarna bolhákat, azok ürüléke biztos nem kerüli el a figyelmét. A rendszeres szőrápolás, a bunda kikefélése jó alkalom a szőrzet átvizsgálására, nincs-e bolhája a cicának.

Éppen ezért érdemes egy világos színű takarón vagy lepedőn végezni a szőrápolást, hiszen így a kipotyogó bolhaürülék darabok könnyen láthatóvá válnak.  Jó ötlet lehet egy vattapamacs benedvesítése és a fekete pöttyök ezzel való letörlése. Ha a vattapamacs pirosas lesz, az bizony a vérszívó jelenlétére utal.

Sok macska allergiás a bolhanyálra, mely a vérszívó csípésével kerül a szervezetébe. Az eredmény kiütéses bőr vagy bőrfertőzés. Ráadásul, ha a cica bolhás, akkor tisztálkodás közben biztosan le is nyel néhányat, ennek pedig galandféreg fertőzöttség lehet a következménye. Ha az állat súlyosan bolhafertőzött, nagy eséllyel lesz vérszegény a vérveszteség miatt.

A bolhák ellen tehát háborút kell indítania a felelős gazdának. Nem elég csatákat nyerni, azaz a bolhákat kiirtani, hanem meg kell nyerni a háborút. Egyetlen pete sem maradhat, mert a petékből újabb bolhák kelnek ki. Ezzel az ellenséggel pedig soha nem lehet békés együttélésre számítani.

Annak ellenére, hogy a látszat szerint egyik napról a másikra meg lehet szabadulni ezektől az élősködőktől, a folyamat mégsem olyan egyszerű és bizony jóval hosszabb.

Először is ki kell irtani a bolhákat, melyek az állaton élősködnek. A következő lépés a lakásban és a környezetben megbújó bolhalárvák megölése, végezetül pedig szükséges a megelőző kezelés. De kezdjük az elején.

A kereskedelemben temérdek bolhairtó spray, por és nyakörv kapható. Ám ezek hatása nem elég, ráadásul tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, melyekre akár a macska, akár a család bármely tagja allergiás lehet.  Érdemes tanácsot kérni az orvostól, sok hatásos bolhairtó szer kapható, ráadásul ezek legtöbbje nem csak a kifejlett bolhákat öli meg, de hosszan tartó védettséget adva megakadályozza a szaporodásukat is. Jó pár termék kombinált védelmet ad, és a bolhairtás mellett a szívférgesség megakadályozására, de kullancs ellen is hatásos.

Ha a ház bármely állata bolhás lesz, az összes többi esetében is el kell végezni a kezelést, még akkor is, ha a bolháknak nincs szemmel látható jele.

Amennyiben csak az egyik állat kap kezelést, a bolhák egy pillanat alatt átköltöznek egy másikba, de képesek megbújni akár a padló repedéseiben is, várva, hogy elmúljon a bolhairtó szer hatása. Akár hónapokat is képesek várni a megfelelő pillanatra.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden párnát, takarót, ágyat kimosson, lehetőleg magas hőfokon. A lakást porszívózza fel, akárcsak az ülőgarnitúrákat, gyékény kosarakat. Porszívózás után azonnal dobja ki a porzsákot. Az összes macskakozmetikai felszerelést mossa le meleg vízben és használjon fertőtlenítő szert. Ugyanígy tisztítsa meg az etető- és itató edényeket, a száraztáp tárolására szolgáló edényt is. Léteznek olyan szerek, melyekkel a lakást átpermetezheti, így gyorsítva a háború lefolyását, ám ezt csak az állatorvossal való egyeztetés után használja.

A teljes kezelés – mind az állaton, mind a környezetben – nem elegendő egyetlen alkalommal. A peték miatt érdemes többször megismételni. Hat hónap elteltével mondhatja ki nyugodtan, hogy megszabadult a bolháktól.

A kijáró cicák garantáltan találkoznak bolhákkal, de a kizárólag bent élők sincsenek védve, hiszen akár a kutya, akár gazdi is behozhat néhányat, de ezek a mindent túlélő kis vérszívók akár az ablakon, ajtón is beugranak a kertből. Bár télen a szabadban elpusztulnak a bolhák, a nem megfelelően kezelt benti környezet kiváló túlélési lehetőséget nyújt nekik. A meleg párás kinti vagy benti környezet a bolhák közkedvelt túlélő és szaporodó helye, akár egész éven át.

Tehát soha ne feledje: nem elég csak az állatot kezelni bolhák ellen, de a környezet bolhamentesítésére is ügyelni kell.

Sok gazda úgy próbál spórolni a háború költségein, hogy a kutyára vásárolt bolhairtót használja a macskán is. Ez tilos! A macskák sokkal érzékenyebbek bizonyos élősködők elleni szerekre, mint a kutyák, bizonyos szerek akár halálos mérgek is lehetnek a számukra. A kölyökmacskák szintén más kezelést igényelnek, így ha kiscicák élnek a házban, mindenképp kérje ki az állatorvos tanácsát.

Ajánlott cikkek