A macska hasmenésének kezelése

A macskáról való gondoskodáshoz olyan kellemetlen kérdések is hozzátartoznak, mint hogy mi a teendő hasmenés esetén. Ez az állapot általában időszakos és kismértékű, amin a szeretet teljes gondoskodás hamar átsegíti az állatot.

A hasmenés viszonylag gyakori probléma, mely akkor jelentkezik, ha az étel túl gyorsan halad át a beleken. Okozhatja allergia, tej, féreg, romlott étel és bizonyos növények.

Persze lehetnek sokkal komolyabb okai is a hasmenésnek, mint daganat, vírusfertőzés, a máj megbetegedése, a hasnyálmirigy és a vese nem megfelelő működése.  Nagyon fontos az azonnali orvosi felügyelet, ha a hasmenés véres vagy társult tünetként levertség és hasi fájdalom jelentkezik.

Amennyiben a hasmenés enyhébb formáját tapasztalja, próbálja meg a következőket:

  1. 12-24 órára vonja meg az ételt a macskától. Tegyen el minden elérhető ételes tálat, nasit. A víz azonban nagyon fontos a kiszáradás megelőzésére.
     
  2. Ha 24 óra elteltével sem szűnik meg a hasmenés, vagy az ürülék véres, azonnal forduljon állatorvoshoz.
     
  3. A koplalási idő leteltével kínáljon a cicának egy kis főtt csirkemellet, csont és bőr nélkül, fele-fele arányban elkeverve rizzsel. Ezt a diétát addig tartsa, amíg a bélsár szilárd nem lesz. Ezután fokozatosan térjen vissza a megszokott macskatápra, napról napra csökkentve a rizses-csirkés keveréket és emelve a táp adagját.
     
  4. Elképzelhető, hogy az orvos szájon át adagolható hasfogó készítményt ajánl. Ezt bátran használhatja, de semmi egyéb gyógyszert ne adjon az állatnak orvosi utasítás nélkül.

Ajánlott cikkek