Kilenc tünet, amikor a macskát orvoshoz kell vinni

Bizonyos tünetekből még a kevésbé rutinos gazda is meg tudja állapítani, hogy kedvencének már nem elég az otthoni ápolás, és bizony állatorvoshoz kell vinnie. Ezek mind olyan tünetek, amelyek orvosi vészhelyzetre utalhatnak, és érdemes komolyan venni őket.

Amennyiben az állat egy vagy több tünetet produkál, mielőbb forduljon állatorvoshoz.

  1. Hasi fájdalom.
    A cica összegörnyed, ahelyett, hogy ellazultan feküdne, mancsait a hasához húzza és nem tolerálja, hogy bárki a hasához érjen. Előfordulhat szervi baj, húgyúti fertőzés, az emésztőrendszer elzáródása vagy belső vérzés.
     
  2. Vérzés.
    Ha a macska szemei vagy fülei véreznek, a vérzés pulzáló vagy spriccelő, helyezzen rá kötést és azonnal induljon az orvoshoz.
     
  3. Hirtelen fellépő vakság.
    Ha a macska hirtelen elkezd nekimenni a tárgyaknak, bútoroknak, vagy nem mer mozogni, mert nem lát, akkor az ok lehet retinaleválás vagy glaukóma.
     
  4. Nehézlégzés.
    Ha a macska nehezen veszi a levegőt, légzése sípoló, lehet, hogy asztmás rohama van, szívproblémákkal küzd, esetleg anafilaxiás sokktól, mely életveszélyes állapot. Hívja azonnal az állatorvost!
     
  5. Vizelési nehézség.
    Ha a macska oda - odarohan az alomtálhoz, de nem vagy csak alig tud vizelni, vizelés közben fájdalmasan sír, esetleg kétségbeesetten nyalogatja a nemi szervét, vigye orvoshoz. Ezek a tünetek utalhatnak egy, a kandúrok esetében gyakrabban előforduló és általában mindig végzetes húgyúti elzáródásra.
     
  6. Sántaság, az állat kíméli valamelyik végtagját.
    A macskák ösztönösen titkolják fájdalmukat, úgyhogy ha már látható jele van annak, hogy valamelyik lábát kíméli, az már komoly probléma. Lehet, hogy eltört, vagy egy mély seb elfertőződött, de hátsó láb esetén ez utalhat szívproblémára is.
     
  7. Rohamok.
    Ha a macskának görcsei, rohamai vannak, izomrángásai vagy zavart, lehet, hogy megmérgezték.
     
  8. Tántorgás.
    Ez lehet középfülgyulladás, idegrendszeri probléma vagy mérgezés tünete.
     
  9. Hányás, mely egy óra alatt egynél többször jelentkezik, különösen, ha véres hányás.
    Lehet, hogy a cica lenyelt valamilyen idegen tárgyat, vagy vese- esetleg májbetegsége van. A bélrendszer zavarai vagy mérgezés is okozhat gyakori hányást.

Ajánlott cikkek