Cica-kozmetika

A macska kozmetikázása nem bonyolult feladat, ám tény, hogy sok-sok türelmet és kitartást igényel. Vannak olyan apró részfeladatok, amit a gazda maga is el tud végezni, el tud sajátítani, a szőr kifésülésén túlmenően is.

Ha pedig még azt is tudja, hogyan tegye mindezt elviselhetővé, sőt kellemessé a cica számára, garantáltan nyerő lesz.

A karmok vágása

Beruházhat egy speciális macska karomvágóba, de egy egyszerű, erősebb humán körömvágó csipesz is megteszi e célra. Fogja meg a cicát, de gyengéden, de érezze magát sarokba szorítva.  Fogja a mancsát két ujja közé úgy, hogy a karmait kiemelje. Óvatosan vágja le a karom hegyes végét, ügyelve arra, nehogy megsértse. Lehet, hogy látható egy vörös csík a karomban, ebbe semmiképpen se vágjon bele, mert vérezni kezd és fájdalmat is okozhat az állatnak. Minden egyes karom esetében ugyanilyen óvatosan kell eljárni.

Ne reménykedjen, nincs olyan macska, amelyik élvezné a karomvágás procedúráját, de ha már kölyökkortól elkezdi hozzászoktatni kedvencét, később könnyebb lesz. Bár szeretni sose fogja, de megtanulja elviselni. Jó gyakorlat a szoktatáshoz, ha rendszeresen játszik a cica mancsaival, közben meg-megérintve karmait is, persze mindezt valami kellemes dologgal összekapcsolva. Így gyorsabban megtanulja, hogy amikor a karmok vágására készül a gazdi, az nem tart sokáig.

cica karmát vágják
Remélhetőleg a szőrzet lenyírására nem lesz szükség, kivéve, ha összefilcesedik, vagy orvosi beavatkozáshoz kell előkészíteni az állatot. A macskák teljes testét szőrzet borítja, melyet rendszeresen levedlenek, az időjárási változásokat követve. Ha egy hosszúszőrű macska szőrét rövidre lehet vágni, ha összefilcesedik, de mindenképp bízza ezt a feladatot profi szakemberre.

Fürdetés

Általában nem szükséges a macskák fürdetése, hiszen tiszta állatok, rendszeresen mosdatják magukat. Ezzel együtt néha muszáj megfürdetni a cicát, például bolhairtási céllal vagy ha kalandozás közben alaposan összekoszolta magát az állat, netalán veszélyes vagy mérgező anyag került a bundába.

cicát lavórban fürdetnek
Ha finnyás, esetleg tapasztalatlan, bízza szakemberre a macska fürdetését. Amennyiben mégis megpróbálkozik otthon a feladattal, a következőkben adunk pár tippet.

Készüljön fel.

Készítse elő időben az összes szükséges felszerelést: egy jó minőségű sampont (vagy gyógy sampont, ha bolhairtás vagy valamilyen bőrbetegség miatt erre van szükség), egy nagy és puha törülközőt, fésűt és kefét, valamint egy műanyag flakont, amiben fel tudja oldani a sampont. Célszerű a bundát átkefélni, mielőtt a fürdetésnek nekikezdene, különösen hosszúszőrű fajták esetében. Ha ön szokta végezni, le is vághatja a cica karmait.

Előkészületek.

Mielőtt a kádba tenné a macskát, ellenőrizze a víz hőmérsékletét, nehogy túl forró vagy éppen hideg legyen. Az ideális vízhőmérséklet az, ami a kezének is kellemes. Célszerű átöltöznie, mert biztos, hogy a cica kifröcsköli a vizet, de az sem lehetetlen, hogy vizesen akar a karjába ugrani.

Mielőtt vízbe tenné a macskát.

Egy cica fürdetése általában kétszemélyes feladat. Az egyik személy tartja, a másik pedig fürdeti, ám ha ügyes, egyedül is el tudja végezni a feladatot. Nem árt, ha már a kádon kívül, korábban elkezdi gyakorolni, hogyan tudja jól megfogni az állatot, hogyan tudja korlátozni mozgásában. Az egyik kezével fogja meg a nyak bőrét és gyengéden, de határozottan nyomja le. Így a másik kezével könnyedén el tudja érni az állat minden testrészét.

Ki kell alakítania egy fogást ahhoz is, hogy szükség esetén cserélni tudja a kezeit. Ha megvan a rutin, már nem jelenthet gondot a macska kádba helyezése, ellenkező esetben egy pillanat alatt képes kiugrani a kádból és elmenekülni.

Kezdjen neki!

Nedvesítse be a macska szőrét, a fejénél kezdve, a farka felé haladva. A felhígított sampont hasonlóképpen dolgozza a bundába, habosítsa fel, majd öblítse le. Ha gyógy sampont használ, feltétlenül olvassa el a használati utasítást, mert vannak olyan termékek, melyeket 10-15 percig a bundán kell hagyni, mielőtt leöblíti. Az alapos öblítés nagyon fontos, mert a ki nem öblített sampon irritálhatja az állat bőrét, de az sem tesz jót neki, ha lenyalogatja a bundájáról. Az öblítés segít megszabadulni a parazitáktól is, melyek a fürdés során nem pusztultak el.

hosszú szőrű cicát fésülnek

Szárítás

Finoman nyomkodja ki a felesleges vizet a macska bundájából, tekerje egy nagy és puha törülközőbe és szárogassa meg. Ha bírja, akkor most ki tudja bontani a csomókat is, ha nem, akkor várja meg, míg megszárad és lenyugszik. Ha szerencsés, akkor a macska jól viseli a hajszárító hangját, de azért ne számoljon erre, mert a legtöbbjük retteg tőle. Ez nem az a dolog, amit éppen a fürdetés után kell kipróbálni, már korábban próbálja ki, hogyan reagál a szárító hangjára.  

Ha megijed tőle, be kell érnie egy törülközővel. Elképzelhető, hogy lassan, fokozatos rá tudja bírni, hogy tolerálja a zajos hajszárítót, különösen, ha már kölyökkorától szoktatja a rendszeres fürdetéshez, de lehet, hogy sosem.

Ajánlott cikkek