Hogyan fürdesse macskáját és hogyan élje túl a fürdetést?

Hogyan fürdesse macskáját és hogyan élje túl a fürdetést?

Logikusan azt gondolnánk, hogy egy állat, amely képes olyan elmélyülten szemlélni a vizet, annak csobogását, kizárt, hogy féljen tőle. Ám az igazság az, hogy a háziasított macska nem igazán szereti a nedvességet. Sőt, nagy részük még a vizes padlón való lépegetés gondolatára is felhúzza az orrát.

Mégis, időnként meg kell fürdetni a macskát, mert összemaszatolja magát, mert koszos lesz, mert…. Nos, erre a helyzetre nem árt felkészíteni és nem árt felkészülni. Még így sem lesz élvezetes esemény, de elsajátíthatja, hogyan essen túl rajta gyorsan és fájdalommentesen.

A tények

A vadon élő nagymacska fajok közül nagyon sok kifejezetten élvezi a vizet. A tigris és a jaguár imád dagonyázni a vízben, valószínűleg azért, mert természetes élőhelyük kifejezetten meleg, a víz pedig segít nekik testük lehűtésében. A tigrisek képesek úszni a mély vízben, sőt, megfigyelhető, hogy időnként még halakra is vadásznak.

A házi macskák azonban nem igazán kedvelik a vizet, ugyanis szőrük nem hogy taszítaná a vizet, sokkal inkább elnyeli azt. Így aztán igen nehezen szárad meg bundájuk, ha egyszer átázott.

Miért kellene megfürdetni a cicát?

Általában nincs szükség a macska fürdetésére, mivel rendszeresen tisztogatják saját magukat. Ennek következtében a rendszeres átkefélés elé szokott lenni a szőrzet rendezett megjelenéséhez és az állat komfortérzetéhez.

Ugyanakkor előfordulhat olyan helyzet, amikor elkerülhetetlen a fürdetés. Lehet, hogy a cica összekeni magát az alomban, vagy felmászik a kéménybe és igencsak maszatos lesz. Frissen örökbefogadott macskáknál is indokolt lehet a fürdetés, vagy akkor, ha bolhásság, rühösség miatt gyógyszeres fürdetést igényel.

Hogyan kell felkészülni a fürdetésre?

A legegyszerűbb az lenne, ha a macskát le lehetne ültetni a tévé elé, és megmutatni neki, tigris-tesója mennyire imádja a vizet. Ám sajnos ez csak álom.

A legjobb megoldás tehát, ha alaposan előkészül. Minden szükséges eszközt és felszerelést helyezzen keze ügyébe, hogy mihamarabb túl tudjon esni a fürdetésen.

  • Gumikesztyű, ugyanis még a legnyugodtabb cica is karmol a fürdetés során
  • Macskasampon
  • Egy nagyobb kancsó vagy edény az öblítéshez
  • Jó nagy törülköző
  • Vattapamacs a fülek tisztításához
  • Egy kisebb fürdőkesztyű az arc lemosásához

A legpraktikusabb hely a cica fürdetésére a mosogató vagy a mosdókagyló. Sokkal kényelmesebb, mint a kádba hajolni.

Ha követi a lépéseket, gyorsan végezhet macskája fürdetésével:

  1. Töltse meg a mosdókagylót 10-15 cm magasságban meleg vízzel.
  2. Nedvesítse be a bundát a vállaktól a farokig, majd dolgozza a szőrbe a sampont.
  3. Habosítsa fel, majd öblítse ki.
  4. Mivel a legtöbb macska kifejezetten utálja, ha a fejét, arcát éri a víz, a kisebb fürdőkesztyűt nedvesítse be, és ezzel törölje át az arcot.
  5. Egy vattapamaccsal tisztogassa meg a macska füleit belül. Soha ne használjon fültisztító pálcikát!
  6. Az alapos öblítés után tekerje a cicát a nagy törülközőbe. Alaposan „csomagolja be”.
  7. Nyomkodjon ki annyi vizet a szőrből, amennyit csak tud.
  8. Ha a cica hosszúszőrű, érdemes hajszárítóval megszárítani, de csak akkor, ha a zaj nem ijeszti meg. Állítsa be alacsony fokozatra és nézze meg, kedvence hogyan reagál rá.

A legjobb, ka kifejezetten macskáknak gyártott sampont vásárol. Léteznek gyógyszeres samponok, melyeket különféle bőrproblémák esetén, állatorvosi javaslatra érdemes használni, vagy választhat hypoallergén változatot is, ha kedvence érzékeny bőrű.

Ha nincs otthon macskasampon, ám mégis sürgős fürdetésre van szükség, megteszi a babasampon is, de semmiképp ne használjon humán készítményt, mert az csípheti a cica szemét és irritálhatja bőrét.

Amennyiben semmiképp sem akarja megkockáztatni a fürdetést, vagy nem akarja esetleges kellemetlen élményekkel szembesíteni kedvencét, vigye el egy kozmetikába, ahol a szakértő kezek gyorsan és ügyesen elrendezik a problémát. Előtte mindenképpen érdeklődjön az árakról.

Ajánlott cikkek