Mire jó a filcbontó gereblye?

A dús, tömött szőrzetű cicák bundája kétrétegű: hosszabb, durvább fedőszőrből és rövidebb, puhább aljszőrből áll. Az aljszőr hideg időben egyfajta légzáró réteget alkotva védi az állatot az időjárástól. Az aljszőr az, ami hajlamos a csomósodásra, filcesedésre.

Különösen igaz ez vedlési időszakban - persze csak ha nincs megfelelően ápolva. Extrém esetekben a végeredményt elpuhuló, gyenge szőrzet, és olyan erős filcesedés, hogy a bundát teljes egészségben le kell nyírni.

A filcbontó gereblye igen hatásos eszköz a hosszabb szőrű macskák ápolásában, hiszen a hosszabb fedőszőrön túlérve eléri az aljszőrt, segítségével eltávolíthatók a kihullott aljszőr-szálak, mielőtt csomósodni és filcesedni kezdenének. Ezáltal a szőrzet további növekedését már semmi sem gátolja, a rendszeres használat segít a bőr tisztántartásában és szabad légzésének elősegítésében.

Jó tudni, hogy a filcbontó gereblye nem vágja el a szőrt, de segít a szőrtüszőről már levált szőrszálak gyorsabb kihullásában. Általában a filcbontó gereblye használatát nem érzik kellemetlennek a macskák, sőt, kifejezetten élvezik, főleg a végeredményt, azaz a bőr szabad légzését és a filcektől való megszabadulást.

A szőrbontó gereblye nem a ritkító olló megfelelője! A ritkító olló vág, míg a filcbontó gereblye fellazítja az elhalt szőrszálakat.
Elsősorban a hosszú szőrű macskák évezik a filcbontó gereblye előnyeit. Az eszköz használatával hatékonyan lehet küzdeni a szőrlabdák kialakulása ellen is. Himalája vagy perzsa macskája hálás lesz érte!

Mivel a filcbontó gereblye elsősorban fellazítja a szőrt, bontja a csomókat és filceket, de nem feltétlenül távolítja el a szőrt azonnal, érdemes rendszeresen használni, azaz legalább heti egy alkalommal. Tavasszal és nyáron, azaz a vedlési időszakban akár gyakrabban is elő lehet venni, megkönnyítendő a macska vedlését.

Még egy nagy előny: a rendszeresen ápolt macska kevesebb szőrt hullajt el a bútorokon, a padlón, így hatékonysága megkérdőjelezhetetlen kényelmi szempontból is.
A kutyák és a macskák számára gyártott filcbontó gereblye nagyon hasonló egymáshoz, bár logikusan a cicáknak való eszköz kisebb.

Használatkor a szőrt válassza szét, és rétegenként dolgozza át a gereblyével. Az eszközben maradó szőrszálakat időnként szedje ki a hatékonyság érdekében, majd folytassa a munkát.

Ajánlott cikkek