A cica kozmetikája

Sokan csodálkoznak azon, hogy vannak macskák, melyek mindig karcsúak és gyönyörűségesek, ápoltak és elegánsak, míg mások, nos, némiképp borzasak. Nincs ez másként az embereknél sem. Vannak, akik jó hajminőséggel születnek, másoknak pedig rendszeres fodrászolásra van szükségük.

A cicák bizony elég kényes kis lények, mindig gondosan ápolják magukat, nyalogatják a bundájukat, hogy tisztán tartsák és rendbe tegyék. Ám bármelyikük gyorsan torzonborzzá tud változni, ha nem kap a szépségápoláshoz némi emberi segítséget.

Rövidszőrű vs. hosszúszőrű

Egy győztes perzsa macska szőrkoronája maga a művészet csodája. Jó ha tudja, hogy órákig tartó munka ennek a csodának az elkészítése és megtartása. Nem lehet kérdés, hogy minél több a szőr, annál több a munka. Minél vattásabb egy szőr, annál hajlamosabb a csomósodásra, filcesedésre. Ezek az apró csomók pedig fájdalmasak lehetnek, különösen, ha nemezszerű filccé állnak össze. Ilyenkor az egyetlen megoldás a leborotválás, ami után, valljuk be, nem igazán szép látvány az állat.

Nem igaz az, hogy a rövidszőrű macskáknak nincs szükségük rendszeres ápolásra és nem tud csomósodni a szőrük. Az igazság az, hogy a rövidebb, durvább fedőszőr kevesebb figyelmet igényel, mint a hosszú és selymes bunda. Az a rövidszőrű macska, amelyik gondosan ápolgatja saját bundáját, sokat tud segíteni gazdájának, ha az kissé lusta a fésüléshez-keféléshez. Ám a rendszeres ápolás minkét szőrtípusnál ugyanolyan fontos, csak éppen eltérő gyakorisággal.

A cicák a nyelvüket és a fogaikat használják bundájuk rendbetételére. Minden alkalommal, amikor a cica nekilát a kozmetikai procedúrának, lenyel egy csomó szőrt. Minél dúsabb a bundája és minél gyakrabban ápolja azt, annál több szőrt nyel, amit nem tud megemészteni. A lenyelt szőrt a gyomorban összegyűlik és labdává formálódik. Mindennek legkevésbé veszélyes, ám igen kellemetlen mellékhatása a szőrlabda felköhögése – lehetőleg olyan helyen, ahol a gazdi a legkevésbé sem szeretné.

Ennél sokkal komolyabb a helyzet, ha a szőrlabda elzárja a beleket, ilyenkor ugyanis feltétlenül szükséges a műtéti beavatkozás, mely általában életmentő. A megelőzés lényege: beruházás egy fésűbe és egy kefébe, no és természetesen mindezek rendszeres használata.

Ajánlott cikkek