Eszközök és tippek az otthoni ápoláshoz

Minden cicatulajdonosnak szüksége van kozmetikai felszerelésekre. Nincs olyan macska, amelyiket nem kellene legalább minimálisan, ha máskor nem, a vedlés időszakában kikefélni, átfésülni. Ez alól talán a szőrtelen macska kivétel, ám őket is kell gondozni, csak kicsik másként.

Egyszóval: a kozmetikázás a macskatartás része. Ugyanúgy szükségük van kozmetikai ápolásra, mint ahogy nekünk fürdésre, hajmosásra, körömvágásra, stb. És ennek következtében a macskás háztartásban bizony macskaápolási felszerelések is megtalálhatók.

A legfontosabb eszköz egy fém fésű, lehetőleg rozsdamentes acélból készült és széles fogú. Nem árt beszerezni egy szőrbontó kefét és tán egy sörtekefét is. A legtöbb cica élvezi a fésülést és kefélést, feltéve, hogy nem akad bele csomóba vagy filcbe az eszköz.

Érdemes beruházni egy bolhafésűbe is, különösen, ha kiengedi a cicát a szabadba, vagy netán más állatok is élnek a családban. A bolhafésű úgy néz ki, mint egy fém fésű, de nagyon sűrű a fogazata. Rendszeres ápolásnál csak mértékkel használható, mintegy „utógondozásként”, a kefe és a fésű használata után.

Rövidszőrű cicáknál hasznos lehet az ápoló kesztyű, melynek dörgölését nem csak szeretik a cicák, de kellemes a bőrnek a masszázs is.

És ha már nekikezdett a kozmetikai cikkek vásárlásának, akkor macskája szőrtípusának ismeretében szüksége lehet samponra és balzsamra is, az esetenkénti fürdetésekhez.

Van még pár felszerelés, mint például a karomvágó, melynek megvásárlása attól függ, hajlandó-e otthon levágni kedvence karmait, vagy minden esetben az állatorvosra vagy a kozmetikusra bízza a feladatot.

Ajánlott cikkek