Néhány ötletet az otthoni ápoláshoz

A kozmetikázás ne kínszenvedés, unalmas és fárasztó kötelesség legyen. Annál rosszabb nincs, mint ha úgy végez egy tevékenységet, hogy utálja, retteg tőle, és még a macska is irtózik, fél, menekül. Ha a cica élvezi, a gazdának is kellemesebb a feladat.

Miért ne lehetne akár közös, örömteli, kedveskedéssel, simogatással egybekötött időtöltés, vagy akár játékot megelőző szeánsz? Ha tudja, mindezt hogyan oldja meg, a siker garantált!

Tegye élvezetessé!

A legtöbb cica szereti, ha simogatják, és kifejezetten élvezi a gyengéd kozmetikázást, ápolást. A kozmetikai gondozás egyébként kifejezetten jó szocializációs gyakorlat, hiszen azok a cicák, amelyek türelmesek és jól tolerálják a dolgot, egymást is képesek nyugodtan, hosszasan ápolgatni. Ha itt az ideje egy kis ápolgatásnak, mindig barátságosan közelítsen az állathoz, és a fésülés-kefélés közé szúrjon be némi simogatást.

Tartsa vissza!

Nem gond, ha gyengéden és finoman némi visszatartó erőt alkalmaz, ha szükséges, egészen addig, amíg a macska el nem kezd pánikolni. Ne próbálja sose rákényszeríteni arra, hogy üljön vagy álljon egy helyben, ha az a számára kényelmetlen. Soha ne vigye túlzásba se a fésülést, se a kefélést. Gondoljon arra, ön sem szereti, ha húzzák a haját, vagy tépkedik a szőrszálakat a testén.

Tudja, mikor kell abbahagyni.

Lehet, hogy egyetlen alkalommal nem tudja befejezni a kozmetikázást, de ez nem is baj. Ha éppen csak a hátán és a farkán tudta rendbe tenni a szőrt, de a macska elkezd küzdeni a dolog ellen, adja fel, és folytassa egy-két nap múlva. Sokkal többet ér akár sokszori, ötperces ápolással egy héten át, ha a cica közben boldog, mint egy egyszeri huszonöt perces szenvedéssel, miközben a cica próbál elbújni a kefe elől.

Kérje profi segítségét!

Ha a macska szőre erősen csomós vagy filces, vagy idegen anyag van a bundájában, kérje profi segítségét. Tegye ezt akkor is, ha a cica nem jól tolerálja az otthoni ápolást. Míg a kozmetikus dolgozik a cicán, kérdezgesse, kérjen tippeket. Egy profi kozmetikus örömmel megteszi ezt a kliensek kedvéért, hiszen neki sem mindegy, hogy egy otthon megfelelően ápolt bundát kell kezelnie, vagy egy összecsomósodott szőrpamacsot kibontania vagy lenyírnia. Ők sem szeretik, ha a cica türelmetlen, szenved, félelmében harap és karmol.

Ajánlott cikkek