A macska otthoni kozmetikázása

A macska több ezer évvel ezelőtti háziasítása óta bizony sokat változott a faj, és a legtöbb mai cica már képtelen egymaga elvégezni kozmetikáját, különösen nem, ha beteg, öreg, elhízott, vagy nem olyan klimatikus körülmények között él, mint ahol kitenyésztették.

Ilyen például a maine coon macska, amelynek vastag, tömött bundája van, ám ha Mexikóban él, a tikkasztó melegben folyamatosan vedlik, ezt pedig rendszeres fésüléssel kell elősegíteni.
Érdemes a gazdának megtanulnia az alapvető ápolás folyamatait, hiszen ezzel nem csak a cica jó közérzetét és ápoltságát tudja biztosítani, de bizony komoly pénzösszegeket is spórolhat.

Minél fiatalabb, annál jobb

Ahhoz, hogy sikeresen tudja végezni a cica otthoni kozmetikáját, lehetőleg az állat minél fiatalabb korában el kell kezdeni. A kiscicák és a kamaszodó macskák sokkal szívesebben fogadják (talán még élvezik is) az új procedúrákat, az új eseményeket, így a kozmetikázást is.

Ellenben egy háromévesnek, aki életében először lát fésűt vagy kefét, az élmény sokkoló lehet. Fáj neki, ahogy a fésű húzza-tépi a csomókat, fáj, ahogy kiszedi a szőrét, persze, hogy nem fogja élvezni. Ám ha megszokja, és a rendszeres ápolás miatt egyáltalán nem okoz neki fájdalmat a kozmetika, azt gondolja majd, hogy a kozmetikázás nem más, mint kellemes időtöltés a számára legkedvesebb emberrel. Hamarosan az egész procedúra a játék, móka, no és persze a jutalomfalatok ideje lesz mindkettejük számára.

A cél egy: a cica tiszta és ápolt legyen. Ez pedig kis időbefektetéssel és türelemmel elérhető. Ráadásul a rendszeresen elvégzett kozmetika során a gazda könnyen ellenőrizheti, nincsenek-e csomók, duzzanatok, érzékeny vagy fájdalmas területek, szőrhullások vagy egyéb rendellenességek az állaton, melyek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek.

A felszerelések

A legszükségesebb felszerelések az otthoni kozmetikához egy fém fésű, egy kefe, egy aljszőr kiszedő. Kell még egy karomvágó, fültisztító folyadék és vattapamacsok, valamint macskáknak való sampon. Soha ne használjon emberi sampont, mert ez könnyen kiszárítja a cica bőrét és szőrét. Célszerű olyan terméket választani, amely nem okoz könnyezést, így a fejen is nyugodtan tudja használni. Ne feledkezzen el a fogápolásról sem: még a legharciasabb cica is hozzászoktatható a rendszeres fogápoláshoz, ha időben elkezdi.

A pozitív élmény

Mint korábban olvashatta, érdemes a kozmetikázást minél kisebb korban elkezdeni, így mind a cica, mind a gazda hozzászokik és egy idő után kellemes, közös elfoglaltság lesz a számukra. Ha a macska szőre hajlamos a csomósodásra és filcesedésre, próbálja meg kézzel finoman szétbontani a csomókat kisebb részekre.

Csak legvégső esetben vágja le az összecsomósodott szőrt és vigyázzon, nehogy az olló felsértse az állat bőrét. Ha nem biztos a dolgában vagy nagyon erősen összecsomósodott a bunda, inkább vigye el kedvencét kozmetikába. A legfontosabb, hogy a cica számára az otthon végzett kozmetika pozitív élmény legyen. Ez csak akkor érhető el, ha a gazda türelmes és a procedúra nem tart túl sokáig.

Ajánlott cikkek