Alapelvek a cica tisztán tartásához és ápoltságához

Alapelvek a cica tisztán tartásához és ápoltságához

A macska ápolása némileg több annál, mintsem biztosítani rendezett megjelenését és szépségét. Lehetőség arra, hogy erősödjön az állat és gazdája közötti kötelék, de lehetőség arra is, hogy alaposan átvizsgálhassa bundáját, bőrét.

Bizonyos macskafajták és egyes egyedek több ápolást igényelnek, mint mások. Általánosságban kimondható, hogy minél több szőre van a cicának, annál többet kell vele foglalkozni. Emellett persze az idősödő macskák is több ápolást igényelnek, hiszen az évek múlásával kevesebb időt és energiát fordítanak tisztálkodásukra.

Ha lehetőleg már apró kölyökcica korban hozzászoktatja kedvencét a kozmetikázáshoz, problémamentes lesz a folyamat. Mindegy, hogy kedvence rövid- vagy hosszúszprű, a rendszeres szőrápolás szükséges, hiszen ettől lesz az állat boldog és egészséges. Előfordulhat, hogy a macska nem engedi, hogy gazdája kikefélje a bundáját, és elutasít minden ápolási tevékenységet. Ebben az esetben forduljon szakavatott állatkozmetikushoz.

Kikefélés

A szőrzet kikefélésének gyakoriságát a bunda hosszúsága és sűrűsége határozza meg, de ugyanígy befolyásolja az is, milyen évszak van. A rendszeres kikeféléssel megelőzhetőek a gyomorban megülő szőrlabdák, melyek extrém esetben csak műtéti úton távolíthatók el, de mindenképp kellemetlen érzést okoznak az állatnak.

A rövid szőrű macskákat heti egy alkalommal, a hosszú szőrzetet kétnaponta érdemes átkefélni. A meleg idő beköszöntével, azaz tavasz végén, nyár elején ennél gyakrabban is meg lehet ragadni a kefét, hiszen ilyenkor vedlik le a macskák téli bundájukat. Alapvető szabályként el lehet fogadni, hogy ha cicája simogatásakor szőrös lesz a keze, érdemes kikefélni a bundáját.

Nagyon hatásos eszköz a filcbontó gereblye, mellyel könnyen eltávolíthatóak az elhalt szőrszálak, ám használatakor legyen óvatos, nehogy felsértse az állat bőrét, különösen a gerinc vonalán. Inkább simogassa a cicát és finoman húzza végig a gereblyét a szőrzeten, mintsem hogy mélyre nyomná azt. Ha már hozzászokott az eszköz érintéséhez, már kicsit mélyebben is használhatja – a lényeg a fokozatosság. Sose erőltesse se a fésülést, se a kefélést, vegye észre, mikor jelzi kedvence: „Elég volt”.

Ha több macska él a háztartásban, ráadásul eltérő szőrtípussal, lehet, hogy több kefére és fésűre is szükség lesz, hiszen ami egyiküknek jó, a másiknak nem biztos, hogy az. Próbálgassa az eszközöket, csak így tudja kiválasztani a megfelelőt.

Egyes macskáknál megfigyelhető, hogy bizonyos testrészeik érzékenyebbek, úgyhogy legyen óvatos és figyelje a cica testbeszédét. Ügyeljen arra, hogy meg ne harapja vagy karmolja. Ha azt látja, hogy hátracsapja a füleit, hagyjon egy kis szünetet és utána kezdje újra.

A csomók és filcek eltávolítása

A filcesedett szőrzet nem csak akadályozza a macska mozgását, de fájdalmas is lehet a számára. Éppen ezért amint észreveszi, el kell távolítani a filceket, sőt a csomókat is, hiszen idővel azok is összeállhatnak.

Ha a hosszúszőrű cicát naponta kikeféli, akkor nagy eséllyel megúszhatják a filcek kialakulását, bár tény, hogy legtöbbjük bundájában a legnagyobb odafigyelés ellenére is kialakulnak filcek. Ezek eltávolítása nagy odafigyelést igényel, nehogy megsértse kedvence érzékeny bőrét.

A filcek eltávolításának legbiztonságosabb módja, ha egyszerűen ollóval levágja azokat. Kérjen meg valakit, hogy tartsa a cicát, amíg levágja a filces szőrt. Gyorsabb megoldás a nyírógéppel való filc-eltávolítás, ám tény, hogy gyakorlatlan kézben használva nagyobb a sérülésveszély. Ráadásul nyírógéppel nagyobb felületet „kopaszt” meg, mint amekkorát esetleg ollóval nyírna ki.

Mindig tompa végű ollót használjon. Egy finom fogú fésűvel nyúljon a bőr és a filcesedett szőr közé és az olló feletti részt vágja le. Így a bőr biztosan nem sérül meg. Ha a macska bundájában több, filccé összeállt szőrcsomó is van, érdemes szakemberhez elvinni.

Fürdetés

A legtöbb macskát csak igen ritkán kell fürdetni, míg mások, például a szfinx fajtájúak heti mosdatást igényelnek.

A fürdetés sokkal könnyebb feladat, ha már apró kölyökcicaként hozzászoktatja kedvencét, mert ha nem gyakorlott fürdőző a macska, bizony felkészülhet a csatákra és a harci sérülésekre. Ilyen esetben célszerű segítséget kérni, aki tartja az állatot, amíg ön lemossa.

Fürdetés előtt

  • Célszerű levágni a a macska karmait, vagy karomvédő sapkával ellátni azokat a fürdetés előtt, így csökkenthető a karmolásos sérülések esélye.
  • Vegyen fel hosszú ujjú felsőt és gumikesztyűt.
  • Engedje meg a vizet és töltse meg 10-15 centi magasságig a mosdókagylót. Sokkal könnyebb a mosdókagylóban fürdetni a macskát, mint a kádban.
  • Egy-két kancsót vagy nagyobb edényt töltsön meg vízzel, ezzel öblítse le a cica bundájáról a sampont. Így nem kell extra víz folyatásával stresszelnie az állatot.
  • Tegyen egy kisebb gumiszőnyeget a mosdókagylóba, így a macska nem csúszkál, sokkal biztonságosabb lesz a számára.
  • Szerezzen be macskasampont vagy használjon babasampont. Készítsen a kézügyébe egy kisebb mosdókesztyűt és két nagyobb törülközőt.
  • A hosszúszőrű macskákat fürdetés előtt érdemes átkefélni, a csomókat, filceket eltávolítani.
  • Ha a cica szőre olajfoltos lett (motorolaj, légyfogó papír, stb.), érdemes fürdetés előtt növényi olajjal, de akár szalonnazsírral vagy vajjal kicsit oldani a szennyeződést. Ne vizezze be a bundát, hanem masszírozza a bundába a növényi olajat addig, amíg bele nem dolgozza a foltba, majd egy száraz ruhával dörgölje le róla. Ezek után masszírozza bele a sampont az olajfoltos területbe és fürdesse meg a cicát, ahogy szokta.

A fürdetés

  • Fürdetés közben folyamatosan beszéljen nyugodt hangon a cicához és olyan gyorsan dolgozzon, amennyire csak tud. Ne kapkodjon, de siessen. Nedvesítse és samponozza be a bundát a nyaktól lefelé, ügyelve, hogy a sampon ne kerüljön a szemekbe és a fülekbe.
  • Öblítse le a bundát, először a mosdókagylóban levő vízzel, majd folyóvízzel. Legalább két öblítés szükséges ahhoz, hogy ne maradjon sampon a bundában.
  • Az arcot és a fejet a benedvesített mosdókesztyűvel törölje át.

Fürdetés után

  • A száraz törülközővel igyekezzen finoman annyi vizet kinyomkodni a bundából, amennyit csak bír. Utána tekerje bele a másik törülközőbe. A legjobb a nagy fürdőlepedő.
  • A hosszú szőrt érdemes kikefélni még száradás előtt.
  • Tegye a cicát egy meleg szobába és hagyja, hogy megszáradjon. Készítsen be neki egy nagy törülközőt, amire le tud heveredni.

Ha cica tényleg nagyon utálja a fürdetést

  • Jó megoldás lehet a nedves törlőkendő használata. Keressen olyat, amelyik kifejezetten macskáknak gyártott, és ezzel törölje le róla a szennyeződéseket.

Karomvágás

Általános szabályként elfogadható, hogy a macska karmait havonta egyszer le kell vágni. A legjobb, ha valaki segít önnek a kivitelezésben, és tartja a cicát, amíg ön a vágást végzi. Ha kedvence nem tiltakozik, akkor tekerje be egy nagy törülközőbe, így nem tud mocorogni, és mindig csak azt a mancsát hagyja szabadon, amelyiken éppen dolgozik.

Ha alaposan megnézi a karmokat, láthat egy háromszög alakú, rózsaszín területet. Ebbe a részbe nem szabad belevágni, mert vérezni kezd.

Fogja meg a macska lábát, és kicsit nyomja meg a talppárnát, így előbújik a karom. Beszéljen hozzá megnyugtató hangon, miközben egyenként levágja a karmok végeit. Mindig függőlegesen vágjon, sosem átlósan a karmokra. Ezzel megóvja a karmot attól, hogy behasadjon.

A legtöbb esetben elegendő csak a mellső lábak karmait levágni. Ellenőrizze a hátsó lábak karmait, de csak akkor nyúljon hozzájuk, ha szükséges.
Ne essen pánikba, ha belevág a rózsaszín részbe és vérezni kezd. Vérzéscsillapítóval könnyen el tudja állítani, a cicát pedig nyugtassa meg.

Amennyiben a cica egy idő után nyugtalanná válik és tiltakozni kezd a karomvágás ellen, hagyja abba, tartson szünetet. Majd később folytatja. Minden esetben kövesse a karomvágást a dicséret és a jutalomfalat.

Fültisztítás

Legalább havi két alkalommal ellenőrizze a cica füleit. Nézze meg, nincs-e bennük szennyeződés, fülzsír, és ha kijáró cica, ügyeljen az atkákra is. Bizonyos fajtáknál, mint példáula  devon rex, fokozottabb a fülzsír termelődés, emiatt gyakoribb tisztítás szükséges.

A fülek tisztításához érdemes segítséget bevonni. tekerje a macskát egy törülközőbe és kérje meg segítőjét, hogy tartsa. Egy vattapamacsot itasson át meleg vízzel és finoman törülje át a fülek belső oldalát. Ne használjon fültisztító pálcikát, sose nyúljon mélyre fülben. Csak annyira tisztítsa, amennyire az ujjaival beér a fülbe, azaz a szemmel is látható részeket.

Ha a hallójáratban is van lerakódás vagy szennyeződés, azt hagyja az állatorvosra, vagy kérjen tőle olyan fültisztító folyadékot, mely segít a mélyebb lerakódások felszínre hozatalában.

Ajánlott cikkek