Fontos dolgok a macskakozmetikában

Általánosságban elmondható, hogy minél több szőre van a macskának, annál többet kell vele törődni. Ugyanígy igaz az is, hogy az idősebb cicák több gondoskodást igényelnek – szőrzet tekintetében is -, hiszen kevésbé intenzívebben ápolják saját magukat, mint korábban.

Minél korábban, minél kisebb korban hozzászoktatja macskáját a rendszeres ápoláshoz, annál veszélytelenebb lesz a dolog, azaz annál nagyobb eséllyel ússza meg karmolásoktól mentesen.

Ha kedvence mégsem engedi, hogy rendbe tegye a bundáját, keressen profi szakembert.

Kikefélés

A rendszeres kikefélés a legfontosabb ahhoz, hogy megelőzze a gyomorban megülő szőrlabdák kialakulását. 

A szőrlabda – bár a macskák gyakran kihányják azt – veszélyes is lehet, és extrém esetben csak műtéti úton eltávolítható.  A rövid szőrű macskák esetében heti egyszeri, hosszú szőrűeknél heti kétszeri kikefélést szoktak javasolni. Tavasszal, a meleg beköszöntével érdemes többször kézbe venni a kefét, mivel a macskák ilyenkor vedlik le téli bundájukat.

Az szőrgereblye kifejezetten hasznos szerkezet a szőrzet eltávolításához, de óvatosan kell használni. Ne kezdje el lelkesen gereblyézni vele a gerincvonalon levő szőrzetet, mert könnyen felsértheti a bőrt. Simogassa a cicát, miközben húzza lefelé a szőrgereblyét a szőrzet felszínén.

Sose higgye azt, hogy ami egyszer jó, az mindig is működni fog. Több különféle kefét ki kell próbálnia, hogy rájöjjön, melyik a legjobb cicájának.

A csomók és filcek eltávolítása

A filcesedett szőr nem csak csúnya, de fájdalmas is az állatnak. Akadályozza a mozgását, ezért amint észreveszi, el kell távolítani. A filcesedett szőrt csak lenyírni lehet, kibontása ha nem lehetetlen, akkor fájdalmas. Ha hosszúszőrű cicáját minden nap kikeféli, nagy valószínűséggel nem fog filcesedéssel találkozni, ám ha mégis, ne hibáztassa magát.

Szinte elkerülhetetlen, hogy egy hosszú szőrű macska bundája filcesedni kezdjen itt-ott, a lényeg, hogy ügyesen, mielőbb megszabadítsa tőle az állatot.

A legbiztonságosabb mód az eltávolításra az olló. Kérjen segítséget, hiszen jó, ha valaki tartja a cicát, míg az érintett szőrt levágja. Így sérülésmentesen oldható meg a feladat. Ha sok helyen észlel filcesedést, jobb, ha profi szakemberhez fordul.

Fürdetés

Vannak macskák és macskafajták, melyeket igen ritkán kell csak fürdetni. Másokat szinte heti rendszerességgel a kádba kell dugni, ilyenek például a szfinx fajta.

A fürdetés sokkal kevésbé idegtépő és sérülésveszélyes, ha már kölyökkortól hozzászoktatja a cicát.

Ha kedvence nem rendszeres fürdőző, jobb, ha felkészül a csatára és arra, hogy beszerez jó pár karmolást.

Karomvágás

A macska karmait hetente illik ellenőrizni, és ha szükséges, havonta vágni.

Legjobb, ha ebben valaki a segítségére van, és tartja a macskát, amíg ön a karmokkal foglalatoskodik. Ha egyedül kell megoldania a feladatot és cicája nem vadul be túlzottan az előtte álló macera gondolatától, tekerje egy törülközőbe vagy fürdőlepedőbe, mindig csak azt a mancsot elöl hagyva, amelyiken dolgozik. Így könnyebben kivitelezhető a karomvágás.

Figyelje meg a karmot! Látni fog egy háromszög formájú, rózsaszínes részt. Ügyeljen, nehogy ebbe belevágjon, mivel az vérzést és fájdalmat okoz.

Fogja meg a macska lábát és kissé nyomja meg a talppárnát, hogy a karom „kibújjon”. Mindig csak egy keveset vágjon a karom végéből, majd ellenőrizze. Egyenesen, függőleges vágásokkal rövidítse a karmokat, sosem a karomra átlósan.

A legtöbb macskánál csak a mellső lábak karmait kell vágni. Ne ijedjen meg, ha véletlenül belevág a karomba és az vérezni kezd. Vérzéscsillapító szerrel gyorsan el tudja állítani, közben pedig nyugtassa a cicát.

Fültisztítás

Legalább havonta kétszer ellenőrizze a cica füleit. Nézze meg, nincs-e benne lerakodás, fülviasz, netalán kullancs, ami bizony előfordulhat kijáró macskáknál.

Egyes fajtáknál sokkal fokozottabb a fülzsírtermelődés, mint másoknál, emiatt gyakoribb tisztítást igényelnek.

A fülek tisztításához kérjen segítséget. Tekerje a cicát egy törülközőbe és így adja segítője kezébe. A tisztításhoz vattapamacsot használjon, sose fültisztító pálcikát. Itassa át a pamacsot fültisztító folyadékkal és törölje át a külső hallójáratot, míg teljesen tiszta nem lesz. Soha ne nyúljon mélyen a fülbe, csak a szemmel látható részeket tisztítsa meg. Ha úgy véli, mélyebben is van szennyeződés, akkor kérje az állatorvos segítségét.

Ajánlott cikkek